Skocz do zawartości

Price Race 29er

snusmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, poczyniłem zakup takiego fulla - Price Race 29er. Stan praktycznie jak nowy i nie ciężki - waży 12,5kg. Rower ma służyć mi w przyszłym sezonie do wyścigów. Troszkę zatrzymałem się w technologii, bo na codzień jeżdżę rowerami Retro MTB. Chciałem się Was zapytać jakie mam możliwości edycji mojego napędu? Mam aktualnie slx 675 w konfiguracji 3x10. Napęd 1x10 już praktycznie odrzuciłem. Myślałem o 2x10 lub 1x11. 

*Czy przy napędzie 2x10 wystarczy, że zmienię korbę? Manetka podobno jest 2/3.

*Prawdą jest, że na bębenek 10s wejdzie bez problemu kaseta 11s? Podobno w tych kołach nie da się wymieć bębenka na 12s.

Ogólnie to tyle, dajcie znać czy się rowerek podoba i ew. proszę o pomoc :)

Pozdrawiam,

Adam

1.jpg 2.jpg 3.jpeg
Opublikowano

*Czy przy napędzie 2x10 wystarczy, że zmienię korbę? Manetka podobno jest 2/3. - wystarczy że w miejsce środkowego blatu przykręcisz zębatkę do 1s, czemu? Czytaj niżej.

*Prawdą jest, że na bębenek 10s wejdzie bez problemu kaseta 11s? Podobno w tych kołach nie da się wymieć bębenka na 12s. - Prawda, wejdzie też 12s Sram NX lub jakis SunRace 12s i nie ma co się jebać w jakieś 2xcoś tylko 1x12 z kasetą 11-50 lub 11-52. Skąd w ogóle pomysł w 2023 na napędy 2x...? Nie wiem co to za "wyścigi" ale sugeruję mieć po lewej manetę od sztycy a nie od takiego archaizmu jakim jest przednia przerzutka.

Opublikowano
3 minuty temu, PiotrekGT napisał:

*Czy przy napędzie 2x10 wystarczy, że zmienię korbę? Manetka podobno jest 2/3. - wystarczy że w miejsce środkowego blatu przykręcisz zębatkę do 1s, czemu? Czytaj niżej.

*Prawdą jest, że na bębenek 10s wejdzie bez problemu kaseta 11s? Podobno w tych kołach nie da się wymieć bębenka na 12s. - Prawda, wejdzie też 12s Sram NX lub jakis SunRace 12s i nie ma co się jebać w jakieś 2xcoś tylko 1x12 z kasetą 11-50 lub 11-52. Skąd w ogóle pomysł w 2023 na napędy 2x...? Nie wiem co to za "wyścigi" ale sugeruję mieć po lewej manetę od sztycy a nie od takiego archaizmu jakim jest przednia przerzutka.

Na bębenek 10rz wejdzie kaseta 12s? Jesteś pewien :)? Jeżeli tak to idę w 1x12

Opublikowano
18 minut temu, snusmaster napisał:

Na bębenek 10rz wejdzie kaseta 12s? Jesteś pewien :)? Jeżeli tak to idę w 1x12

No przecież piszę wyraźnie, warunkiem jest żeby kaseta była pod HG (czyli musi mieć najmniejszą zębatkę 11 zębów). SRAM NX albo Sunrace jakiś.