Skocz do zawartości

Triban RC 120 wymiana korby i suportu z kwadratu Wheeltop na BB-RS500 i Shimano Sora

Maskonietka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

jeżdżę tribanem RC 120, kiepski suport wymieniłem prawie od razu ale przy mocniejszej jeździe przeszkadza mi ocieranie łańcucha o przednią przerzutkę i gibanie się korby...

Bazowo w konfiguracji jest korba Wheeltop 48x34 i suport na kwadrat szerokości 118mm, stąd zastanawiam się czy jest możliwe zamienienie suportu na Shimano BB-RS500 + korba Sora 50x34.

Niestety jest tu kilka kwestii, Sora 50x34 dostępna jest teraz tylko do 9 rzędowych kaset, a ja mam 8, którą chcę zostawić. Z tego co czytałem łańcuch na 9 rzędów jest węższy zewnętrznie ale spokojnie współpracuje z kasetami 8 rzędowymi, więc tu pytanie czy nie będzie się nadmiernie szybko zużywał.

Druga kwestia to współpraca przedniej przerzutki microshift z korbą Sora 50x34, dwa oczka więcej niż mam aktualnie powinny wejść (na oko), pytanie czy będę w stanie wyregulować przednią przerzutkę aby działała sensownie. Czy linia łańcucha nie zmieni się zbyt mocno.

Pierwsza wersja tribanów miała korbę Shimano ale Tourney, stąd Sora jest dla mnie zagadką.

Będę mega wdzięczny za wszelkie sugestie.

Dzięki!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Część. Czy udało Ci się zmienić ? Jeśli tak możesz pochwalić się efektem ?