Skocz do zawartości

Wymiana mechanizmu korbowego w Gravelu

PawelTri

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim 🙂, mam pytanie o wymianę korby w Gravelu.

Niedawno kupiłem swojego pierwszego Gravela - Kross Esker 2.0 MS. Tam jest korba, która ma 40 zębów. Dla mnie za mało 🙂
Chcę wymienić korbę/mechanizm korbowy na taki, który ma 44-46 zębów.

Może ktoś już to przerabiał? 🙂
Ktoś może polecić kompatybilne korby z tym rowerem?

Wstępnie myślę o:
- https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-sram-force-1-d1-pd27102/
-
https://www.rowertour.com/p/240350/korba-sram-rival-1-wide#rozmiar-46t/172,5mm

Pozdrawiam,
Paweł

Opublikowano (edytowane)

Jeśli tam jest blat odkręcany to możesz wymienić sam blat na większy. Na Ali jest pełno blatów w różnych rozmiarach i z różnymi rozstawami śrub 

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Greg29 dzięki za podpowiedź :) . Myślę, że pójdę właśnie w tym kierunku. Tak na oko, obecnie między tarczą a ramą już jest mało miejsce ale może 42/44 zeby się zmieszczą.

Opublikowano

Pamiętaj jeszcze, że większy blat może potrzebować odrobinę dłuższego łańcucha, choć zwykle zapas jest o ile nie przesadzisz z wieloma dodatkowymi zębami.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zazwyczaj przy zwiększeniu/zmniejszeniu tarczy o 2 zęby nie trzeba zmieniać łańcucha ale jak zwiększysz o więcej, czyli o te 4-6 to już trzeba będzie zmienić łańcuch

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Greg29, @TwardyBlaszak Dzięki z odpowiedzi. Pisałem już ze sklepem i Krossem. Podobno można zamienić na tarczę 44T. Do tego tak jak piszecie dłuższy łańcuch. Jak zamienię tarczę z przodu to pojeżdżę trochę żeby zobaczyć czy wymienić tez kasetę czy już nie.