Skocz do zawartości

Support SM-BB52 do korby SHIMANO FC-M4100

leszek_r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Czy support Shimano SM-BB52 pasuje do korby SHIMANO FC-M4100 pod względem szerokości? Pytam bo mam w rękach taki komplet i mam wrażenie że za płytko ta korba siedzi na wielowpuście. Mierząc w ten sposób jak na fotce suwmiarką wychodzi jakieś 4,7mm różnicy. Czy to jest ok?

Pozdrawiam

korba.jpg Edytowane przez leszek_r
Opublikowano

Sprawdź długość mufy w rowerze i sprawdź w instrukcji ile podkładek potrzebujesz.

Opublikowano
13 godzin temu, m-peter napisał:

Sprawdź długość mufy w rowerze i sprawdź w instrukcji ile podkładek potrzebujesz.

A żeby to zmierzyć to muszę zdemontować support?

Opublikowano

Nie, zmierz długość rury w ramie, w którą jest wkręcony suport (od spodu roweru).

Opublikowano
4 godziny temu, m-peter napisał:

Nie, zmierz długość rury w ramie, w którą jest wkręcony suport (od spodu roweru).

Wydaje mi się, że 71 mm ale nie jestem w stanie zmierzyć dokładnie bez zdejmowania korby.

Opublikowano

Rower do góry kołami i zmierzysz nawet linijką albo kartką paieru zgiętą na dł. orpowiadającą mufie a potem zmierzysz kartkę. Musisz bardziej zbliżyć się do jednej z możliwych wartośi tj. 68 albo 73mm. W przypadku drugim tylko jedna podładka od strony napędowej. Jeśli 68 to po drugiej stronie reszta.

Opublikowano
13 minut temu, vdcmike napisał:

Rower do góry kołami i zmierzysz nawet linijką albo kartką paieru zgiętą na dł. orpowiadającą mufie a potem zmierzysz kartkę. Musisz bardziej zbliżyć się do jednej z możliwych wartośi tj. 68 albo 73mm. W przypadku drugim tylko jedna podładka od strony napędowej. Jeśli 68 to po drugiej stronie reszta.

ale mierzę samą szerokość ramy? Bez tych nakrętek od supportu? I musi wyjść 68 albo 73 mm i nic nie może wyjść pomiędzy tak? :)

Opublikowano
53 minuty temu, vdcmike napisał:

Jeśli 68 to po drugiej stronie reszta.

Nie do końca. Jeśli mufa ma 73mm to 1 podkładka 2,5mm po stronie napędu. Jeśli mufa ma 68mm to 2 podkładki 2,5mm po stronie napędu i 1 podkładka 2,5mm po drugiej stronie.

40 minut temu, leszek_r napisał:

ale mierzę samą szerokość ramy? Bez tych nakrętek od supportu? I musi wyjść 68 albo 73 mm i nic nie może wyjść pomiędzy tak? :)

Tak, mierzysz samą rurę ramy bez niczego więcej.

Opublikowano

Chyba jednak jest 73 mm ale pewność będę miał jak zdejmę korbę to podejdę ładnie suwmiarką.

A te podkładki o których piszesz to widać bez demontażu supportu?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, m-peter napisał:

Nie do końca. Jeśli mufa ma 73mm to 1 podkładka 2,5mm po stronie napędu. Jeśli mufa ma 68mm to 2 podkładki 2,5mm po stronie napędu i 1 podkładka 2,5mm po drugiej stronie.

Tak, ale czy ja napisałem że zabieramy podkładkę ze strony napędowej? Po prostu reszta podkładek na stronę przeciwnapędową.

@leszek_r podkładki widać bez prob. Są czarne o średnicy zbliżonej do średnicy mufy.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
13 godzin temu, vdcmike napisał:

Tak, ale czy ja napisałem że zabieramy podkładkę ze strony napędowej? Po prostu reszta podkładek na stronę przeciwnapędową.

Czyli z tego wynikałoby, że po stronie napędu jest wtedy 1 podkładka a po stronie przeciwnapędowej 2 podkładki. Polecam zajrzeć jednak do instrukcji Shimano, jest na odwrót.

Opublikowano

Oczywiście, masz rację. Mają być 2 po stronie napędowej i 1 po przeciwnapędowej.

Opublikowano

Obejrzałem kilka filmików w Internecie i w każdym z nich ramie jest głębiej osadzone niż u mnie. Podkładka jest jedna: od strony napędu. Czy są może supporty, które mają węższe te pierścienie po bokach?