marek230482 Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 Nie ma działu "przywitaj się" to wypada się przywitać tu. A żeby nie być gołosłownym to jakieś fotki też są. Cóż.... moja przygoda z rowerem zaczęła się jak u każdego w dzieciństwie. Kiedyś w dawnych latach nawet coś tam mocniej i intensywniej latałem - nawet jakąś nagrodę w rajdzie Sobótki zdobyłem a było to jakimś starym góralem Kands. Później w dorosłym życiu na to zabrakło czasu, studia to już "emigracja" do miasta. Później zaczęły się samochody jako bardziej potrzebne narzędzie. Jak się już odchowałem, wybudowałem to kupiłem jakiegoś "chrupka" żeby nie zapomnieć co to równowaga na dwóch kółkach. Jakiś prosty rowerek, bez wodotrysków aby lekko się przemieszczać. I tak tym chrupkiem z 15 lat jeżdżę w tym roku na komunię (a jakże!) jednego z moich synów postanowiłem kupić rower. Trzeba było po kilkudziesięciu latach odświeżyć wiedzę bo wiele rowerów jakie na ulicy mijałem sporo odstawały od tego co ja znałem w młodych latach zacząłem czytać i .... kosmos. Na aluminiowe ramy to było przygotowany ale..... tarcze hamulcowe? Hydraulika? Panie dzieju..... toż to szok i niedowierzanie do tego ile tych akcesoriów, części.... ja myślałem że kierownica jest kierownicą a nie skomplikowaną maszyną..... Myślałem że opona to opona a przerzutka to przerzutka z wajchą a tu takie cuda teraz są. A i ceny..... ja takich drogich samochodów nie kupuję jak można rower tak więc po sporym rekonesansie internetowym doszedłem do wniosku że z moim szczupłym portfelem mam tylko dwa wyjścia. Kupić synowi nowy i będzie obciach albo kupić używany ale technicznie żeby wstydu nie było. Byłem dzieckiem i wiem jak to jest..... dlatego kupiłem używany synowi znalazłem trochę "złożonego" górala. Rama alu Merida, przód amortyzator santour ale chyba jakiś lepszy z tego co wyczytałem. Ale chodzi bajka - w cięzkim szoku jestem że tak może pracować amortyzator. Ma regulację i blokowanie z kierownicy. Hamulce tarczowe hydrauliczne shimano BRM446 (czy jakoś tak) i tarcza 160 - to jest kotwica - jestem w szoku jak to hamuje. Przerzutki to mieszanka deore i alvio z tym kozatki klikaczem do zmiany biegów do tego pierdylion elementów, śrubeczek napisów i wodotrysków dla każdego z Was pewnie to normalka a ja jestem w szoku jakbym kupił prom kosmiczny. No więc dla syna się tak szarpnąłem żeby michę cieszył. Tak to wygląda. Spowodowało to, że po paru miesiącach zacząłem z pogarną patrzeć na mojego wysłużonego chrupka, który dzielnie służył. Rowery nie są (przynajmniej na razie) moim głównym hobby (tu wiodą prym auta) ale trochę pozazdrościłem. Tak więc postanowiłem też sobie coś kupić. Ale nie takie och ach tylko jakiegoś złomka którego sobie zrobię sobie sam. Własnymi siłami albo na raty. Tak to przedwczoraj stałem się posiadaczem tytułowego złomka. Zaszczurzony strasznie ale kosztował przysłowiową czapkę gruszek. Rower ma do zrobienia wszystko opony śmieć, szprychy pordzewiałe, hamulce zapieczone/zaklejone, brudny, co mogło to zardzewiało z amortyzatorem włącznie Wczorajsze prace przyniosły pierwsze diagnozy. Hamulec przedni ożywiony, tylny - operacja trwa i tu już zakładam odpowiedni temat w technicznym, teleskop - śmietnik. Tak zardzewiał że nawet duży młot nie pomógł. Dalej będę działał. Nie będę kupował nowych części. To nie ten projekt, nie ten target. Będę się posiłkował używkami. No opony kupię nowe A tu tytułowy złomik
marek230482 Opublikowano 11 Września 2023 Autor Opublikowano 11 Września 2023 Powoli sprzęt odszczurzyłem. Nawet już jeździ i to całkiem nieźle. Tarcze, felgi, piasty i szprychy doczyściłem z wiekowego syfu. Hamulce zmieniłem na Shimano MT200, kupiłem nowe opony i dętki TRC. Kupiłem też nowe chwyty, oraz amortyzator przedni. Jeździ sympatycznie
marek230482 Opublikowano 12 Września 2023 Autor Opublikowano 12 Września 2023 A dzisiaj zmieniłem manetkę tylnej przerzutki, nowe linki i pancerze a na koniec taki mały refresh.
Rekomendowane odpowiedzi