Skocz do zawartości

Przesiadka z starego MTB na nowy - budżet do 4800. Pomoc w zrozumieniu nowych trędów MTB.

KacperChmiel97
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Chciałbym w tym  roku kupić nowy rower MTB. Obecnie prowadzę prawię 10 letniego, ale na wypasie KROSA LEVEL A9. Przyczyną zmiany są 26` koła i mały dość rozmiar roweru "M". 

Na wstępie nie chcę karbonu jak w obecnym Krosie, nie wykorzystuję przeznaczenia takiego rodzaju ramy, bo się nie ścigam w kolarstwie górskim. Obecny rower odziedziczyłem po tacie.  

Następny rower nad jakim myślę ma być wielozadaniowy. Większość tras przeze mnie jeżdżonych są po płaskim (mieszkam w Opolu), ale średni dystans jest w zakresie 50-80 km. Często planuję trasy oparte o lasy/szutry. Staram się jak mogę unikać szosy. Im ciężej jest w lesie tym dla mnie lepiej, odczuwam większy FUN z jazdy. Planuję również jeździć trasy długie (ultramaratony). Ten opis wiem, że idealnie pasuje do Gravela/Crossowego roweru, ale ja pochodzę z gór Sowich i zaznałem jazdy typowo górskiej, dlatego z przodu będę potrzebować amortyzatora.  Wiem, że MTB prosto z pudła nie jest przystosowany do jazdy długodystansowej, ale z tym sobie poradzę. Bardziej potrzebuję pomocy w waszym doświadczeniu odnośnie napędów i geometrii. 

Moje trzy typy (dodam też, że oprócz dobrego osprzętu rower musi mi się podobać):

https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gorski-RIDLEY-Ignite-A9-SX-Eagle-/998977 - Najdroższy w zestawieniu - wszystko SRAM, ale nigdy nie jeździłem z Ameryką więc nie wiem jak to funkcjonuje. Rower wygląda najlepiej ze wszystkich, zwłaszcza spawy roweru, niemalże nie do wykrycia. 4800 zł.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-merano-evo-race-pd33693/ - Średnia półka w zestawieniu - z tej strony wszystko SHMIANO - SLX/DEORE XT na papierze brzmi dobrze, wygląd również super, ale zdecydowanie najgorszy w zestawieniu.

https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/5380-125777-rower-cube-601460-aim-ex-4054571385840.html#/3336-maincolor-pomaranczowy/3460-rama-uniwersalna/4026-sex-unisex/14516-kolor-caramel_blk/34008-rozmiar-18_29_m - Najtańszy ze zestawienia - Napęd z przednią przerzutką + amorek sprężynowy. Tutaj mam pytanie czy gra jest warta świeczki ? Wydaje mi się, że CUBE ma najlepszą geometrię pod kątem komfortu jazdy, ale osprzęt jest dużo niższej klasy. Dlaczego go pokazuję? Ponieważ ma możliwość podpięcia ewentualnego bagażnika do tyłu + malowanie super. 

Ciągle nie mogę się zdecydować czy faktycznie jest sens wydawać 4800 na rower ,który szczerze powiedziawszy będzie jeździł 70 % swojego życia po płaskim.. średnio do rodzinnego miasta jeżdżę raz w miesiącu (czyli jazda w górach po ciężkim terenie np: Wielka Sowa). Dodatkowo ten SRAM miesza w głowie, bo jest dużo ludzi przeciw jak i za.

Również dochodzi fakt ,który teoretycznie powinien być najwygodniejszy pod kątem geometrii? 

Być może wy macie jeszcze jakieś rowery w rękawie i coś podlinkujecie? 

Budżet jak w tytule max 4800. 

Pozdrawiam 

Kacper Chmiel

• Rozwiązanie
Opublikowano

Za 4800 zł to można znaleźć już jakiś sensowny rower z powietrznym amorem, taperowaną główką ramy, sztywnymi osiami i dobrym napędem czyli współczesnymi rozwiązaniami. Niestety te linkowane przez Ciebie takie nie są.

Pierwszy, Ridley - wady: napęd SRAM SX, najniższa grupa w SRAM-ie, bardzo podstawowa, ludzie bardzo narzekają, że się nie da ustawić (to samo z NX) i radzą omijać szerokim łukiem, dopiero od GX jest polecany SRAM, podstawowy, kiepski amortyzator na cienkich goleniach 30mm, bardzo drogi serwis napędów 12s (cena kasety 300-500 zł i więcej, bardziej opłacalne pod tym względem są napędy 11s), kiepskie hamulce, zalety: taperowana główka ramy, sztywne osie boost.

Drugi, Sensa - wady: podstawowy, kiepski amortyzator na cienkich goleniach 30mm, bardzo drogi serwis napędów 12s (cena kasety 300-500 zł i więcej), kiepskie hamulce (do rekreacji wystarczą, w góry lepiej zmienić na coś klasy Deore), zalety: taperowana główka ramy, sztywne osie boost, napęd całkiem dobry choć drogi w serwisie (ceny kaset, itp. i podobno te przerzutki tylne SLX są bardzo miękkie i się łatwo wyginają). Dużo lepszy niż en Ridley szczerze mówiąc.

Trzeci, Cube - bardzo komfortowa pozycja, często nazywany crossem na szerokich oponach ale: wady: sprężynowy widelec - śmieć, osie QR, kiepskie hamulce (jak w Sensa), zalety: fajny, bardzo uniwersalny napęd 2x10, szczególnie na płaskie, do miasta ale bardziej skomplikowany pod względem serwisowym i utrzymania w czystości od napędów 1xx.

Jakbym miał wybrać któryś z powyższych to byłaby to Sensa. Jak nie chcesz wydać zbyt dużo pieniędzy a mieć i dobry amor i sztywne osie i dobry napęd i w miarę komfortową geometrię to kup Rockrider Expl 540

• Lubię to! 1
Opublikowano

Greg29 Dziękuję za informację. Tego właśnie potrzebowałem.. Niby fajny jest ten 1x12, ale drogi w utrzymaniu + podejrzewam, że 70% potencjału nie wykorzystałbym. Taki napęd ma sens jak się go używa zgodnie z przeznaczeniem zapewne.

Co do tego Rockridera to już wcześniej zwróciłem na niego uwagę, ale odstraszył mnie ten napęt 1x10 + hamulce, ale bardzo mi się podoba z wyglądu, zwłaszcza ten plastik na kable(wiem to dziwne). Więc raczej go wybiorę, hamulce zawsze można wymienić na lepsze + założyć z przodu 32T - podejrzewam, że zmieszczę się w koszcie jednego serwisu w napędzie 1x12. 

Opublikowano

Komplet hamulców Deore m6000 widziałem na Allegro czy olx za 380 zł, nowe poniżej 700 zł za komplet, stare sprzedasz za 150-200 zł więc nie jest tak źle 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziekuje za pomoc. Poszedłem za radą i zakupiłem rower proponowany przez Ciebie. Musze powiedzieć że to jest to czego oczekiwałem od roweru. Po pierwszych 50 km nie mam zastrzeżeń - nawet hamulce są w granicach przyzwoitości. Pozycja wygodna, napęd wystarczający na ten moment (po zimie wrzuce 32T Bedzie różnica medzy 30 a 32? ). Jedynie nie moge przywyknąć do opon - bardzo ciężko mi sie pedałuje wiec narazie tutaj tylko myślę o zmianie. Wygląd mega! Maszynka na lata. 

Opublikowano

Nie ma za co, niech się jeździ jak najlepiej :) . Gdzieś kiedyś wyczytałem, że 1 ząbek z przodu = 3 ząbkom z tyłu czyli powinna być odczuwalna róznica. Tam są chyba Krakeny, tak? Czytałem wiele takich sobie opinii o tych oponach od ludzi, którzy bardziej poważnie jeżdżą. Opony to jest jeden z elementów, które producent wciska jak najtańsze, żeby zaoszczędzić i po prostu musisz ke wymienić na coś bardziej sensownego. Na jakie? To też zależy od tego gdzie chcesz jeździć, piszesz o uniwersalnych trasach las/szuter czasem jakiś asfalt, szukaj więc uniwersalnych opon typu Continental Race King (jak więcej tereny to Cross King na przód) albo Vittoria Mezcal (jak więcej terenu to Barzo na przód) albo Specialized Fast Track albo Schwalbe Racing Ray i Racing Ralph. Ostatnio też są popularne Wolfpack Race i Speed - to jest dość młoda firma ale założył ją jakiś magik, który do tej pory projektował opony dla największych koncernów. Oczywiście każda z tych opon wystepuje w wersji tańczej, bardziej ekonomicznej, zrobionej z gorszej mieszanki i w wersji "topowej", zrobionej z lepszych mieszanek gumy, często z kilku różbych - innej na bokach i innej na bieżniku, lżejszem, itp., itd. i te tańsze nie będą takie super-hiper jak te drogie ale z drugiej strony te "topowe" to są dla zawodników i dla amatorów może to być przerost formy nad treścią

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.08.2023 o 21:40, KacperChmiel97 napisał:

Hej, 

Chciałbym w tym  roku kupić nowy rower MTB. Obecnie prowadzę prawię 10 letniego, ale na wypasie KROSA LEVEL A9. Przyczyną zmiany są 26` koła i mały dość rozmiar roweru "M". 

Na wstępie nie chcę karbonu jak w obecnym Krosie, nie wykorzystuję przeznaczenia takiego rodzaju ramy, bo się nie ścigam w kolarstwie górskim. Obecny rower odziedziczyłem po tacie.  

Następny rower nad jakim myślę ma być wielozadaniowy. Większość tras przeze mnie jeżdżonych są po płaskim (mieszkam w Opolu), ale średni dystans jest w zakresie 50-80 km. Często planuję trasy oparte o lasy/szutry. Staram się jak mogę unikać szosy. Im ciężej jest w lesie tym dla mnie lepiej, odczuwam większy FUN z jazdy. Planuję również jeździć trasy długie (ultramaratony). Ten opis wiem, że idealnie pasuje do Gravela/Crossowego roweru, ale ja pochodzę z gór Sowich i zaznałem jazdy typowo górskiej, dlatego z przodu będę potrzebować amortyzatora.  Wiem, że MTB prosto z pudła nie jest przystosowany do jazdy długodystansowej, ale z tym sobie poradzę. Bardziej potrzebuję pomocy w waszym doświadczeniu odnośnie napędów i geometrii. 

Moje trzy typy (dodam też, że oprócz dobrego osprzętu rower musi mi się podobać):

https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gorski-RIDLEY-Ignite-A9-SX-Eagle-/998977 - Najdroższy w zestawieniu - wszystko SRAM, ale nigdy nie jeździłem z Ameryką więc nie wiem jak to funkcjonuje. Rower wygląda najlepiej ze wszystkich, zwłaszcza spawy roweru, niemalże nie do wykrycia. 4800 zł.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-merano-evo-race-pd33693/ - Średnia półka w zestawieniu - z tej strony wszystko SHMIANO - SLX/DEORE XT na papierze brzmi dobrze, wygląd również super, ale zdecydowanie najgorszy w zestawieniu.

https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/5380-125777-rower-cube-601460-aim-ex-4054571385840.html#/3336-maincolor-pomaranczowy/3460-rama-uniwersalna/4026-sex-unisex/14516-kolor-caramel_blk/34008-rozmiar-18_29_m - Najtańszy ze zestawienia - Napęd z przednią przerzutką + amorek sprężynowy. Tutaj mam pytanie czy gra jest warta świeczki ? Wydaje mi się, że CUBE ma najlepszą geometrię pod kątem komfortu jazdy, ale osprzęt jest dużo niższej klasy. Dlaczego go pokazuję? Ponieważ ma możliwość podpięcia ewentualnego bagażnika do tyłu + malowanie super. 

Ciągle nie mogę się zdecydować czy faktycznie jest sens wydawać 4800 na rower ,który szczerze powiedziawszy będzie jeździł 70 % swojego życia po płaskim.. średnio do rodzinnego miasta jeżdżę raz w miesiącu (czyli jazda w górach po ciężkim terenie np: Wielka Sowa). Dodatkowo ten SRAM miesza w głowie, bo jest dużo ludzi przeciw jak i za.

Również dochodzi fakt ,który teoretycznie powinien być najwygodniejszy pod kątem geometrii? 

Być może wy macie jeszcze jakieś rowery w rękawie i coś podlinkujecie? 

Budżet jak w tytule max 4800. 

Pozdrawiam 

Kacper Chmiel

Za 5 tyś sprzedam Ci Krossa Level 7.0 - karbonowa rama, powietrzna Reba RL, koła DT Swiss X1900…

IMG_3195.jpeg