Gregory_Bike Opublikowano 23 Lipca 2023 Opublikowano 23 Lipca 2023 (edytowane) Specialized Chisel Comp 2022 Mój pierwszy poważny rower górski, w dodatku kupiony jako nowy w sklepie. Zalety: -geometria ramy -napis Specialized nie widoczny z daleka -dużo części do wymiany na lepsze Wady: -osprzęt -cena -dla kogoś wadą będzie rama z aluminium, dla mnie jeszcze przyjdzie czas na carbon Specyfikacja ze strony producenta: https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/199641?color=319922-199641 Już dokupiłem trochę części i akcesoriów do wymiany / dołożenia. Opony 438,46 zł (2 × 219,23 zł) Oryginalne opony Speca 2x35 sprzedam, nowe nie jeżdżone 2x Continental opona Race King 29x2.2 BlackChilli Compound PRoTection wybrałem te opony ponieważ podobno dobrze spisują się zarówno na asfalcie jak i w lekkim terenie Link Allegro Dętki 84,00 zł (2x 42,00 zł) Oryginalne dętki Speca sprzedam, nowe nie jeżdżone 2x MAXXIS dętka DH 29x2.2/2.50 Presta FV 48mm wybrałem te ciężkie dętki zamiast systemu bezdętkowego z powodu mojej masy 110 kg+ (skutki braku ruchu po zeszłorocznej przygodzie w Tatrach) W przyszłości planuję przejść na system bezdętkowy Link Allegro Siodełko rowerowe 279,50 zł Oryginalne siodełko Speca sprzedam, nowe nie jeżdżone WTB Volt Cromoly 150 mm Podobno wygodne, tyłek nie boli Link allegro Pedały platformowe 139,00 zł Oryginalne pedałów Speca nie sprzedam, bo nie było w komplecie , może to nawet lepiej niż by mieli dać jakieś jednorazówki MZYRH MZ926 Black Pedały platformowe Nylonowe piny 3 łożyska maszynowe Do pedałów domówiłem nakrętki samohamowne czarne oksydowane M3 (40 sztuk), nakręciłem je na piny w pedałach. Piny w pedałach to po prostu śruby, nakręcając na nie nakrętki sprawiłem że są teraz mniej "ostre", podeszwy butów powinny się wolniej zużywać. Link Allegro Pedały Link Allegro Nakrętki Koszyk na bidon 78,93 zł SUPACAZ FLY czarny aluminiowy, lekki Link Allegro Błotnik przedni 116,90 zł SKS Mudrocker czarny, coby się łączenie główki ramy z amorem nie brudziło Link Allegro Błotnik tylny 134,99 zł SKS Mudrocker czarny pewnie się będzie telepał na boki, ale trudno Link Allegro Pompka 170,99 zł z wysyłką LEZYNE GAUGE DRIVE HV M ABSMAN 90PSI 232MM / SREBRNA Ma w środku wężyk z nanometrem czy coś. Link Polar Sport Odblaski na szprychy 49,90 zł Zestaw 36 sztuk odblaskowych patyczków na szprychy 3M SCHOTCHLITE Proszę się nie śmiać, zawsze mi się podobały, to sobie kupiłem, a w nocy świetnie to wygląda z boku Link allegro Poniżej wideo jak sprawdzają się w nocy Do wymiany zostają w przyszłości (za rok, może dwa): -koła - oryginalne są bardzo ciężkie -amortyzator - co najmniej Reba z blokadą skoku w manetce -korba -support Nie wiem dlaczego zdjęcia nie mogę wstawić na początku wpisu.... Dziwne. Zdjęcie przedstawia rower prosto ze sklepu, nawet pedały nie przykręcone. Edytowane 23 Lipca 2023 przez Gregory_Bike Lepsza czytelność wpisu, usunięcie specyfikacji, zostawiony do niej link 1
mareckiabc Opublikowano 12 Września 2023 Opublikowano 12 Września 2023 (edytowane) Tez mam Chisela i też go uwielbiam. I też zacząłem go modyfikować. Hamulce slx 7100 kupione. Następny będzie napęd. Edytowane 12 Września 2023 przez mareckiabc
Yacko Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Karbon to nie zawsze plus, ja zmieniłem karbon na alu właśnie Chisel ze względu na niewiele większą wagę ramy a dużo większy spokój oraz wkręcany suport. Koła Chisela nie są bardzo ciężkie, jeśli dobrze pamiętam to poniżej 2kg ważą.
Dverlaci Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 (edytowane) Też zakupiłem chisela rozebrałem go sprzedałem graty ramę zostawiłem. Z czasem kupilem części i złożyłem. Waga wyszła rewelacyjna 8.6kg z pedałami a jeszcze będę zakładać kola karbonowe 1080g a aktualne aluminowe 1480g. Więc weź pedałów będzie poniżej 8kg. Rama w rozmiarze 19" L. Edytowane 10 Sierpnia 2024 przez Dverlaci
Yacko Opublikowano 3 Września 2024 Opublikowano 3 Września 2024 Jakie opony dałeś ? Waga bardzo niska.
Rekomendowane odpowiedzi