Skocz do zawartości

Hybryda Gary Fisher | trzepak Cr-Mo z wyboru

multijumper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć !

Oto mój obecny rowerek, niby nic takiego ale ile daje mi radochy. Kupiłem go od znajomego w nieco innej konfiguracji za 400 złotych, do jazdy nie potrzebował żadnych zmian ale od początku miałem na niego inny plan oraz zmianę charakteru. Poprzednio jeździłem na fajnym rowerku Specialized ale rama jak się okazało była za sztywna i nie dość dobrze dobrana do moich potrzeb. Ta rama jest zrobiona z Cr-Mo i dużo lepiej wybiera nierówności drogi, dodatkowo mam rozmiar który bardziej mi odpowiada czyli 19" a nie 21". W tej chwili jestem przed kolejną wymianą części więc poniższa lista będzie zawierała części które są obecnie i czym ewentualnie zostaną zastąpione. Charakter który mu nadałem na początku i co będzie pogłębiane to szosa i ubite szlaki szutrowe. 

Rama: 19" Cr-Mo

Widelec: sztywny Klein

Koła: 26" przód obręcz Vuelta XRP Plus 24 szp. tył Alexrims DM18 32 szp. skręcane (wymiana na Mavic Crossride UB)

Piasty: przód Parallax STX RC tył Shimano Deore FH-M530

Opony: Specialized FatBoy 1,25" (wymiana na Schwalbe One HS 462 23-599)

Suport: RPM BB-9915 ISIS (wymiana na Token TK878EX) -done (Token TK888)

Korba: FSA Alpha Drive 3 koronki (wymiana na Shimano XT M770) -done (FC-M760)

Blaty: 46T FSA / 36T Shimano (ewentualna średniej na 38T)

Platformy: Wellgo K79 (572g !) (wymiana na flat poniżej 300g) -done (kopia RF Chester)

Przerzutki: przód XT tył 105 (krótki wózek)

Łańcuch: zazwyczaj Shimano XT / Ultegra (być może KMC X9SL)

Kaseta: Shimano Ultegra 11-23

Hamulce: przód Avid Single Digit 3 (nie wykluczone że tak zostanie lub LX od Shimano) -done

Sztyca: Kalin 29,2 (wymiana na karbon z redukcją z 29,2 na 27,2) -done

Siodło: Gipiemme Stealth Cobra

Kiera: Amoeba flat 560mm (wymiana na karbon 31,8 ale docięta na szerokość 540) -done

Klamkomanetki: Shimano XT

Stery: VP-A76C (wymiana na coś lepszego)

Mostek: no name regulowany (wymiana Cinelli Pista 130mm 31,8) -done

//Temat będzie aktualizowany bo nie wszystko mogę opisać w tej chwili.

rower.jpg

WP_20230723_10_23_55_Pro.jpg

Edytowane przez multijumper
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pierwsze ruchy wykonane, nowa sztyca osadzona wraz z redukcją ośmiocentymetrową i jak do tej pory wszystko gra i nic nie zjeżdża. Jest też mostek i przycięta kierownica, przycinałem z pomocą "obrączek" gripów ODI Rufian. Trochę je poharatałem ale zaraz zostały pryśnięte czarnym matem bo miałem pod ręką, samo cięcie wyszło idealnie, drobne ząbki i nieduży nacisk zaowocował czystą powierzchnią bez naruszania struktury. Końcówki obrobiłem gładzikiem i wykończyłem papierem ściernym, jak z fabryki tylko bez lakierowania bo nie widzę sensu. Pozycja się dużo nie zmieniła, może z 10mm niżej kiera a może to tylko takie odczucie, ale dzięki skróceniu do szerokości 540mm jeździ się jeszcze lepiej a było przecież dobrze, pełen sukces. Ze sztycy też bardzo się cieszę bo pracuje, do maksimum brakuje około 10mm więc jest się na czym bujać, niestety jarzemko średnio się nadaje do karbonowych prętów więc w przyszłości tylko tytanowa rurka jak obecnie. Wymieniłem przy okazji hamulce, początkowo miały być XT no ale ekonomia zredukowała moje zapędy, wsiadły LX z równoległym prowadzeniem z podmienionymi klockami bo oryginały były tandetne i poniszczone. Założone dla spokoju ducha żony bo z przednim jeździło mi się wyśmienicie i nie widziałem potrzeby dokładania, ale co tam trzeba czasami dopuścić jakiś kompromis. 

Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo zyskuje na estetyce z każdą inwestycją, wyglądał jak trup z szafy a teraz taki trochę PRO-dziadek :)

edit: dokupiłem dwa koszyki na bidony bo to co mogłem zabrać do koszulki okazało się za mało, teraz mam przy sobie ~0,5L (kieszonka na plecach) + 2x0,8L w koszykach, na całodzienne wypady zabieram jeszcze 0,8L aluminiowy z Decathlon'a. Z zasady nie robię przypadkowych zakupów bo zawsze jest drożej, czysta woda i bardzo sporadycznie isotonic. 

WP_20230729_10_43_44_Pro.jpg WP_20230729_10_44_00_Pro.jpg WP_20230729_10_44_47_Pro.jpg

WP_20230906_12_34_37_Pro.jpg WP_20230906_12_36_17_Pro.jpg Edytowane przez multijumper
aktualne fotki (hamulce / koszyki)
  • Lubię to! 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Kolejny etap, w sumie jest dość przełomowy dlatego pozwalam sobie na kolejny post pomijając edycję. Wywaliłem suport i starałem się przygotować gniazdo jak najlepiej, pozostało kilka ognisk rdzy powierzchniowej ale mając na uwadze że teraz serwisowanie będzie dużo łatwiejsze postanowiłem tak zostawić. Czekam już teraz tyko na korbę, zależnie od stanu będą to albo M760 lub M770 od Shimano. cdn.

WP_20240403_10_46_11_Pro.jpg WP_20240403_10_46_49_Pro.jpg WP_20240413_11_50_52_Pro.jpg

No i gotowe, mufę wysmarowałem smarem litowym żeby wżery się nie powiększały, gwinty mufy i miseczek posmarowałem dość obficie smarem miedzianym i wszystko skręciłem. W ostatniej chwili zmieniłem suport, wybrałem jednak TK888 bo i tak jeżdżę na dwóch blatach, po każdej stronie są dystanse 2,5mm + 0,6mm i 1mm stalowe pod miseczkami, korby są idealnie wyśrodkowane w ramie, ramiona są oddalone od rury dolnej o ~50,3mm. Dodatkowo wymieniłem przerzutkę przednią z XT na XT ale w lepszym stanie (nowszy model), niestety mam tam gniazdo śruby do koszyka bidonu które zawsze mi bruździło przy ustawianiu więc całkowicie spiłowałem a otwór zaślepię. Co do samych korb wszystko jest ok, zobaczymy jak wyjdzie podczas jazdy, jedyne co muszę wymienić to śruby dokręcające na wielowypuście lewej korby bo ich gniazda nie są w zbyt dobrej kondycji, widziałem tytanowe w tym rozmiarze za niecałe siedemnaście złotych więc to tylko kwestia czasu. Zupełnie przy okazji zmieniłem śruby kominowe blatów na aluminium i to w pięknym niebieskim odcieniu, już nie mogę się doczekać lepszej pogody żeby zrobić pierwsze testy.

WP_20240420_17_02_48_Pro.jpg WP_20240420_19_04_42_Pro.jpg WP_20240420_19_05_48_Pro.jpg

WP_20240420_17_01_53_Pro.jpg

Sto procent zadowolenia, jak na początek wszystko jest ok, korby chodzą idealnie a nowe platformy z pinami trzymają nogę nawet w trudnym terenie. Celowo przeleciałem odcinek żwirówki z luźną nawierzchnią, przód i tył potrafią się tam oślizgiwać ale piny pewnie trzymają nogę (kilka kilometrów między Truskawiem a Borzęcinem Dużym jak ktoś kojarzy), jedyne co może wnerwiać to strzelające kamyczki w ramę. Oczywiście początek sezonu musi generować nowe problemy, czas na wymianę łańcucha bo bez pomiarów widać że kółeczka luźno latają.

DSC_0679.thumb.JPG.856c4cb459b381d710985baa36d37f06.JPGDSC_0680.thumb.JPG.97aa33f047acf4530d1fb715c8c74390.JPG

DSC_0656.thumb.JPG.3787e783b46fa06f344c38c0eafae28c.JPG

edit: Napęd wymieniony, siadła kaseta szosowa SRAM 11-23 i PC-951, budżetowo, kto wie, może doczeka się następcy. Niestety, ciężko będzie się rozstać z rowerkiem skrojonym na miarę i tak wygodnym podczas jazdy, niestety ale resztę prac modernizacyjnych muszę zawiesić, nie ma sensu myśleć o nowych kołach skoro myślę o nowej maszynie ale z kołami 28", jedyne o co mogę się pokusić to być może nowe oponki ale już 1", nie więcej.

DSC_1305.thumb.JPG.2faa70cb10b4e15d383c839ec27e2949.JPGDSC_1304.thumb.JPG.da4f0097576cda2e019487435429645a.JPG

Edytowane przez multijumper
nowe fotki