kurchuck Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Cześć! Szukam sposobu jak zmiękczyć przełożenia w Tiagrze 4700 (kaseta 10rzedów 11-34, korba 34-50, przerzutka z średnim wózkiem) i chcę to zrobić możliwie tanio (w sierpniu pedałujemy po Słowenii i mój ortopeda za bardzo kręci nosem na taki pomysł, musze jakoś uciągnąć sakwy i nie popsuć kolan) Dlaczego to takie trudne? 1 - przerzutka (wg. shimano) obsłuży max 36 zębów -> przełożenie zmieni się z 2.0 na 1.9 czyli prawie się nie zmieni 2 - kaseta 10rz 38T -> jeszcze takiej nie znalazłem, choć i tak obawiam się, że to będzie za dużo do przerzutki 3 - wymiana i przerzutki (na choćby deore z długim wózkiem) + nowa kaseta ? wpadłem na ten pomysł pisząc ten post, jeszcze to sprawdze 4 - korba - rozstaw śrub zębatek BCD 110mm, jak dotąd nie znalazłem mniejszej zębatki z takim rozstawem 5 - są jedynie owale 30T z odpowiednim rozstawem, ale taki eksperyment jest zbyt drogi 6 - zmiana korby? najlepiej byłoby złapać korbę 48-30, ale takiej również nie znalazłem w sensownym budżecie Czy macie jakieś sugestie jak ugryźć ten temat w rozsądnych cenach? Tak, wiem, że najlepiej dopakować łydkę... robię co mogę Z góry dzięki za wszelkie porady!
Greg29 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Możesz szukać na olx używanej korby w dobrym stanie,np. FSA 48/32, które często są dawane fabrycznie a ludzie demontują je i sprzedają bo chcą mieć np. pełny GRX. Do tego kaseta 11-36 i powinno być lżej. Ewentualnie tak jak napisałeś z tą Deore ale trzeba by było sprawdzić czy klamkomanetka Tiagry ma takie same skoki jak Deore i czy się dogadają
Chrismel Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Korba 30/39/50 + lewa klamkomanetka + przednia przerzutka jeżeli masz hamulce mechaniczne. Tylna przerzutka GRX i kaseta 11-42. Korba Aerozine 26/39, 27/40, 29/42 + support (2 podkładki z lewej, 1 z prawej żeby przesunąć korbę) Takie mam pomysły na gorąco - każdy do weryfikacji bo żadnego z rozwiązań osobiście nie testowałem.
kurchuck Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) @Greg29Z tym FSA i innymi fabrycznymi jest tylko problem bo są na innych suportach. A mój HT2 pressfit był niedawno wymieniony, raz, że szkoda znowu kupowac support, a dwa, że z technicznego punktu widzenia każda rama ma ograniczoną ilość wciśnięć i wyciągań supportu. Mimo to poszukam jeszcze takich korb, koniecznie 24mm, w końcu mam prawie 2 miesiące. @Chrismel Hamulce hydrauliczne, unikam wymiany klamkomanetek. Myślę, że opcja z GRXem i większą kasetą wygląda całkiem dobrze; jednak trafiłęm na sprzeczne opinie. GRX uciągnie kasetę 42 ? Trafiłem jeszcze na korbę Shimano MT210 46-30 -> przełożenie będzie lżejsze niż myślałem, ale przynajmniej podjazdy ogarnie. Zastanawiam się jedynie nad supportem - w jednym z ogłoszeń znalazłem informację o supporcie przystosowanym do systemu boost (nie znam tego wynalazku) czyli oś dłuższa ok 1cm. Czt ta korba wychodziła też ze standardową długością? Czy to będzie kompatybilne z dotychczasowym supportem? (jutro zmierzę jeszcze mufę) Edytowane 23 Czerwca 2023 przez kurchuck
Greg29 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Na początku też zacząłem pisać o tylnej przerzutce grx ale sprawdziłem, że wg strony Shimano ogarnia max do 36T, więc tyle samo co Tiagra. Najprościej byłoby chyba założyć korbę grx 46/30 jeśli jest kompatybilna
Yarooo Opublikowano 24 Czerwca 2023 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Korba MTB Deore (38/24 lub 36/26) i przednia przerzutka MTB Deore (M6025). Idealnie nie da się tego wyregulować ze względu na linie łańcucha, ale da się z tym żyć.
kurchuck Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2023 Poszedłem właśnie w tym kierunku - korba MTB, padło na MT210, dodatkowo kaseta 11-36, Przeszczep praktycznie się udał - po regulacji przerzutka obsłuży obie tarcze. Jedyny problem to lewe ramię korby - nie dochodzi całkowicie do suportu, odstaje jakieś 3mm. Założę tam jakiś oring żeby to doszczelnić. niestety, suport presfit więc nie mam mozliwości ustawić tego podkładkami. Dajcie znać czy takie druciarstwo jest po prostu niezgodne ze sztuką, ale pojeździ, czy siądzie po pierwszym deszczu, czy to w ogóle kryminał jest
Rekomendowane odpowiedzi