Biniek Opublikowano 11 Czerwca 2023 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Witam wszystkich, jako ze niedawno była premiera nowego licznika od IGPSPORT, BSC300 . Chciałem zapytać czy może są już na forum osoby, które go posiadają i mogą powiedzieć coś więcej ?
grzegorz75jan Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 To w sumie świeża nowość więc mało informacji a od zwykłych użytkowników jeszcze mniej a w Polsce tym bardziej bo biedniej i premiera była u nas później. Na YT niejaki Velobird zrobił filmik ale jak dla mnie wiele ten film nie wnosi. Na stronie pepper pl ludzie podawali jakieś promocje a w komentarzach nie wiele istotnych danych. Wielu jeszcze czeka na niższą cenę, więcej danych od zwykłych użytkowników oraz może jakieś aktualizacje oprogramowania. 1
pecio Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 Tak na szybko studiując dane to widzę , że dalej potwornie biedniutko z mapami. Dla tego u mnie IgpSport ma dożywotnią dyskwalifikację. Reszta funkcji zaczyna gonić czołówkę. 1
Biniek Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2023 Więc chyba zostaje jeszcze poczekać, jak nic się nie wyklaruje to tak jak planowałem kupuje 530.
pawelll Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Tego typu produkty nigdy nie będą miały super aktualnych i kompleksowych map. To fikcja. Dlatego kupiłem BSC200, wrzucam ślad .gpx zrobiony w dowolnej mapie na kompie (np. pod LocusMap) i jadę. To ma być narzędzie wspomagające w nawigacji.
Biniek Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2023 W dniu 23.06.2023 o 13:32, pawelll napisał: Tego typu produkty nigdy nie będą miały super aktualnych i kompleksowych map. To fikcja. Dlatego kupiłem BSC200, wrzucam ślad .gpx zrobiony w dowolnej mapie na kompie (np. pod LocusMap) i jadę. To ma być narzędzie wspomagające w nawigacji. BSC200, niema dobrych opini A tak na marginesie, kupiłem Garmin 530 i jestem zadowolony.
grzegorz75jan Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Po pierwsze porównujesz różne półki cenowe już nie mówiąc, że nawet BSC200 a BSC300 to inny sposób nawigowania jak i cena tak samo jak w przypadku Garmina 530. Ten filmik też oglądałem. Pytanie czy czytałeś komentarze bo sam autor filmu gdyby jeszcze miał ten licznik to po komentarzach sprawdził by to i owo. Przeglądałeś inne źródła czy tylko jeden filmik po łebkach i chwolby na dwie torby, bo kupiłeś Garmina. Garmin jest dobry a niektóre modele są świetne i wiele osób chciało by mieć któryś. BSC200 nie ma dobrych opinii - na pewno. Jak wszędzie są różne opinie w tym podobne do twoich czyli bez większych podstaw. Z tych pozytywnych które jednak są to część przedstawia niską i wątpliwą wartość bo pochodzą od tych co chwalą to co mają. Wiele osób dając opinie pozytywne to jednak potrafi podać zalety i wady oraz proporcje cena / jakość. Gdy im nie podpasi, chcą czegoś więcej to mówią co i dlaczego. Na twojej pseudo opinii raczej trudno polegać. Cytat Potwierdzam to co na filmiku, czyli jeżeli źle narysujesz ślad gpx w jakiejś aplikacji, wgrasz go sobie do licznika, to licznik będzie cię po złym śladzie prowadził. Ogólnie koleś jest kretynem, chcącym zaistnieć Cytat Mapy.cz lub Strava (premium). W tym pierwszym jak nie przejrzysz dokładnie na koniec trasę czy Ci w przybliżeniu dobrze narysowało i od razu wgrasz do igsport, to później będziesz płakał jak ten koleś na filmiku i winił za to licznik. Tu źródło komentarzy z innym podejściem do sprawy. Poniżej cytat z innej wstawki i jest to cytat jednego z komentarzy do filmu na YT Cytat Jestem świeżo po zakupie BSC200 i miałem podobny przypadek, a właściwie dwa przypadki, że licznik pokazał mi konieczność skrętu w niewłaściwą stronę. Zastanawiałem się, o co może chodzić i doszedłem do wniosku, że przy rysowaniu trasy w komoot wskazywałem punkty na tracie w których mam skręcić/zmienić kierunek jazdy, dokładnie na skrzyżowaniach, co mogło być nie dość precyzyjne i wprowadzać licznik w błąd. Narysowałem nową trasę, w taki sposób, że punkty na mapie w których mam skręcić/zmienić kierunek jazdy, umieszczam nie na samym miejscu skrętu, tylko bezpośrednio za, kawałek za skrzyżowaniem, oczywiście w tym kierunku, w którym mam zamiar jechać (mam nadzieję, że to wystarczająco jasno opisałem). Pomogło, nie zauważam już problemu z pojawianiem się nieprawidłowych komunikatów dotyczących kierunku skrętu, przy prowadzeniu po śladzie. Użytkownicy piszą też w komentarzach z tej wstawki lub innej, że jeżeli wgrasz np. ślad np. z innego urządzenia i ten ślad będzie mniej precyzyjny czyli z błędem lokalizacji to BSC200 będzie chciał prowadzić po śladzie takim jaki jest i zamiast po drodze będzie kierował np. po fosie. W skrócie. Aplikacja IgpSport służy do konfiguracji i zarządzania śladami. Trasy i korekty śladów najlepiej wykonać w innych aplikacjach, stronach. Jeżeli ktoś chce coś więcej wiedzieć o licznikach, nawigacjach IGP niech sobie poczyta komentarze pod wstawkami na pepperku. Znajdzie się tam też małe porównania z innymi licznikami IGP jak i z Garminami. Te opinie niestety są rozsiane po różnych wstawkach. Jeżeli kogoś stać i ma większe zapotrzebowanie to Garmin-y w większości górują ale mają też swoje minusy od ceny poprzez niektóre ustawienia (więcej śturania w samym liczniku guzikami a nie aplikacją) oraz większy problem ... z zmianą (wgrania) nowej trasy podczas rozpoczętej aktywności. Serwery IGPSport częściej zamulają. Ostatnio była przedłużająca się konserwacja serwerów przez co były problemy z użytkowaniem liczników choć często da się to trochę obejść. Edytowane 26 Lipca 2023 przez grzegorz75jan 1
Mikelele360 Opublikowano 6 Lipca 2023 Opublikowano 6 Lipca 2023 A jak sądzicie, warto zaryzykować z IGPSPORT BSC300 tylko po to aby mieć pełne mapy i lepszy ekran? Czy może Garmin edge 130 plus wystarczy i byłby lepszym wyborem bo jest sprawdzony? PS: Wiem, że Garmin ma tylko nawigacje po śladzie 😉
mszczepa Opublikowano 19 Lipca 2023 Opublikowano 19 Lipca 2023 Witam wszyskich, widząc dziwne opinie aż się zarejestrowałem bo chyba część osób nie dostrzega kilku spraw. Np. @pecio napisał: "Tak na szybko studiując dane to widzę , że dalej potwornie biedniutko z mapami. Dla tego u mnie IgpSport ma dożywotnią dyskwalifikację" Bardzo fajnie, ale praktycznie wszyscy producenci używają lub opierają się na otwartych i darmowych mapach OSM, także Garmin i iGPSPORT, jeśli chodzi o szczegółowość to jest praktycznie identyczna. Gorzej z routingiem, ale tu też wszyscy producenci potrafią nas wprowadzić w maliny. Tu rzeczywiście iGPSPORT ma wiele do poprawy - jeździłem trochę z licznikiem BSC200 i testowałem wyznaczanie tras w ich aplikacji i szczerze nie polecam. Po pierwsze nie mamy możliwości wyboru rodzaju roweru, a sama aplikacja potrafi wyznaczyć trasy po których rowerem raczej się nie przejedzie (no może górskim, ale też mając spore umiejętności). Mnie raz gravelem posłał nasypem pokolejowym (kamienie), z którego kazał zjechać w dół (zejść z rowerem było trudno), by na końcu zagonić na tor motokrosowy na hałdach... to był ostatni test, dodam, że do celu nie dojechałem korzystając z tej nawigacji, załadowałem na szybko ślad z Komoot. Tak czy siak najlepiej przygotować ślad w zewnętrznej aplikacji. @Mikelele360 ja "zaryzykowałem" i zamówiłem (460zł na Ali) BSC300, zobaczymy jak się spisuje, ale jeśli chodzi o porównanie Edge 130 plus i BSC300, to wszystko zależy od tego czego Ci potrzeba, seria BSC jest uboższa treningowo, ale znacznie wygodniejsza w użyciu i konfiguracji. Te same czynności które w Edge (ja mam 530), wyklikuje się długo i mozolnie, często w mało intuicyjny sposób, zwykle w iGPSPORT można zrobić w aplikacji na smatfonie. Nie wspominając o łatwej aktualizacji śladu podczas trwania aktywności (w Edge 530, a i pewnie 130 plus, też się da, ale zabawy jest znacznie więcej). Co do map w nawigacji to przekonałem się, że robią olbrzymią różnicę, szczególnie w mieście, gdy jest wiele rozgałęzień czy zjazdów w boczną/polną/szutrową drogę. Jadąc po śladzie zobaczysz zwykle, że jedziesz np. blisko trasy... ale nie wiesz np. czy np nie jest to wina dokładności lokalizacji. Zwykle jednak oznacza, że jesteśmy już poza trasą, bo GNSS w BSC200/300 jest naprawdę bardzo precyzyjny. Zawsze można zamówić BSC300 z Chin, sprawdzić, jak nie będzie pasował to odsprzedać, często nawet z zyskiem. 1
Greg29 Opublikowano 19 Lipca 2023 Opublikowano 19 Lipca 2023 A jak się ma BSC300 do iGS620 bo teraz są generalnie w tej samej cenie? Ja generalnie nie używam żadnych funkcji treningowych, interesuje mnie tylko nawigacja szwędania sie po okolicy bliższej i dalszej, czyli tzw. turystyki i kupowanie Garmina, który generalnie jest nastawiony na trening a nawigacja jest tylko przy okazji mijało się w moim przypadku z celem. Myślałem o Explore 2 ale cena mnie trochę zniechęcała - a tu w przypadku tego BCS300 czy iGS620 jest jak najbardziej akceptowalna
wolek Opublikowano 19 Lipca 2023 Opublikowano 19 Lipca 2023 Popatrz może jeszcze na karoo 2, teraz jest w super cenie na bikeinn.
pecio Opublikowano 23 Lipca 2023 Opublikowano 23 Lipca 2023 @mszczepatylko IGP Sport bazując na danych OSM robi te mapy pod swoje cieniutkie urządzenia. Szczegółowość map jak i pokrycie drogami dalej totalna bida z nędzą. Do Garmina wszadzę mapę jaką tylko chcę do Sporta już nie stety nie.
Raf189 Opublikowano 23 Października 2023 Opublikowano 23 Października 2023 Jeżeli szukacie licznika IGPSPORT to polecam zajrzeć tutaj: https://ketabike.pl/pl/c/Liczniki-rowerowe/90 , dobre ceny mają i szybką wysyłkę. Polecam
Bartholomew Opublikowano 10 Czerwca 2024 Opublikowano 10 Czerwca 2024 W dniu 23.10.2023 o 13:31, Raf189 napisał(a): Jeżeli szukacie licznika IGPSPORT to polecam zajrzeć tutaj: https://ketabike.pl/pl/c/Liczniki-rowerowe/90 , dobre ceny mają i szybką wysyłkę. Polecam sprawdziłem. wcale nie mają takich rewelacyjnych cen
Silver Surfer Opublikowano 20 Czerwca 2024 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Mocno się zastanawiam nad tym licznikiem (komputerkiem) rowerowym albo nad iGS630, gdyż nie zależy mi na funkcjach treningowych, zaś ceny urządzeń Garmina budzą mój zdecydowany sprzeciw. Obydwa oferują sporo możliwości za niezłe pieniądze i do nabijania kilometrów w niekoniecznie znanych terenach nadają się bardzo dobrze.Przeglądając jednak liczne oferty w sieci trafiłem na Olx na mnóstwo ofert Bryton S500 i to w cenach iście dumpingowych - od 600 do 850 zł za licznik z pełnym zestawem czujników. Niektóre są nawet z gwarancją. Nawet na Aliexpress nie ma takich promocji Ktoś wie o co chodzi? Jakieś podróbki czy co?
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Opublikowano 20 Czerwca 2024 Może była jakaś akcja jak z Chiselami na BikeInn albo Maxxisami na Amazonie, handlarze kupili większą ilość i tetaz sprzedają
Silver Surfer Opublikowano 22 Czerwca 2024 Opublikowano 22 Czerwca 2024 Może była jakaś akcja jak z Chiselami na BikeInn albo Maxxisami na Amazonie, handlarze kupili większą ilość i tetaz sprzedająDzięki za odpowiedź!
grzegorz75jan Opublikowano 14 Maja 2025 Opublikowano 14 Maja 2025 (edytowane) Do IGPSport BSC300 prawdopodobnie udało się w końcu uzyskać możliwość wgrywania własnego podkładu mapowego. Szczegóły w opisie i komentarzach Znalazłem jeszcze inny wpis Edytowane 14 Maja 2025 przez grzegorz75jan
Rekomendowane odpowiedzi