Maaatiii Opublikowano 11 Czerwca 2023 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Hej chciałem zmienić korbę wcześniej miałem korbę 2 blaty przerobiona pod 1x12 z podkładkami. Mam starszy rower z osia 142 Kupiłem korbę xt 8100 ale nie jestem w stanie tego wyregulować , przy kręceniu do tylu na największej zębatkę łancuch spada. Nie wiem jak to jest w tych nowych korbach ale piszą ze pasuje do boost i non boost wiec powinna podejść. Robil ktoś taka przeróbkę i może podpowiedzieć czy będzie to działało dobrze? Na logikę linia łańcucha nie będzie optymalna nie można dodać podkładek albo zębatki z offsetem trochę komplikuje centralne mocowanie zębatki.
vdcmike Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Shimano tak faktycznie napisało ale mieli cichą nadzieję, że nikt nie będzie do 8 letniego roweru (od 2016 rozpoznawalne marki wypuszczały już tylko boost) pakował nowej korby z grupy XT. Składałem takie zestawienie wiele razy. Zawsze chodziło to tragicznie na dwóch największych zębatkach kasety (dźwięk, opory) ale łańcuch się jakoś trzymał kiedy był to set Shimano. Łańcuch KMC nie trzymał się kasety Shimano/Sunrace. Na kasetach Sunrace generalnie żaden łańcuch nie trzymał się idealnie przy kręceniu do tyłu. Można (jeśli BSA) zamienić podkładki pod suportem (przesuwając całą korbę w lewo o 2,5mm) ale powoduje to pewną asymetrię co na dłuższą metę może powodować jakieś zwyrodnienia itp. Ew. odsprzedać M8100 i poszukać nieboostowej M7/8000-1. Edytowane 12 Czerwca 2023 przez vdcmike
Maaatiii Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2023 13 godzin temu, vdcmike napisał: Shimano tak faktycznie napisało ale mieli cichą nadzieję, że nikt nie będzie do 8 letniego roweru (od 2016 rozpoznawalne marki wypuszczały już tylko boost) pakował nowej korby z grupy XT. Składałem takie zestawienie wiele razy. Zawsze chodziło to tragicznie na dwóch największych zębatkach kasety (dźwięk, opory) ale łańcuch się jakoś trzymał kiedy był to set Shimano. Łańcuch KMC nie trzymał się kasety Shimano/Sunrace. Na kasetach Sunrace generalnie żaden łańcuch nie trzymał się idealnie przy kręceniu do tyłu. Można (jeśli BSA) zamienić podkładki pod suportem (przesuwając całą korbę w lewo o 2,5mm) ale powoduje to pewną asymetrię co na dłuższą metę może powodować jakieś zwyrodnienia itp. Ew. odsprzedać M8100 i poszukać nieboostowej M7/8000-1. To zmartwiłeś mnie. A nie da się dać jakiś podkładek do zębatki i przesunąć linie łańcucha, może są zębatki z offsetem? Dziwne ze shimano tak postąpiło i okłamują klientów. Zastanawiam się nad ta podkładką bo rzeczywiście mam cos po prawej stronie supportu ale ona jest cienka wiec czy to zrobi jakiekolwiek asymetrię przecież jest bardzo cienka, pytnie czy jak przełożę podkładki to poprawi to znacznie prace napędu, ewentualnie można podłożyć cieńsze z prawej i lewej np 1mm . Najgorzej jest właśnie na największych dwóch łańcuch hałasuje. Mysle ze mogę zwrócić korbę ale ciężko znaleść m8000 z jednym blatem a jak ktoś wrzuca używki to ceny jak nowej 8100.
vdcmike Opublikowano 13 Czerwca 2023 Opublikowano 13 Czerwca 2023 (edytowane) Czy okłamują? Jakoś (byle jak) działa. To jest biznes. Ile sprzedaliby takich korb z linią 48,8mm? Jakiś promil tych z linią 51,8 czy 54,8mm. A shimano przyjęło politykę, że offset wprowadza korba nie zębatka więc pewnie koszty by się nie zwróciły. Inaczej postępuje SRAM - tu zębatka determinuje offset (linię łańcucha). Co do podkładek pod suportem to w standardzie BSA masz zawsze co najmniej 1 podkładkę 2,5mm z prawej strony. Zmiana linii o te 2,5mm powoduje, że napęd jest nieznośny już tylko na największej koronce (podobnie jak ma to miejsce w przypadku natywnej linii i napędów 1x11/12). Edytowane 13 Czerwca 2023 przez vdcmike
Rekomendowane odpowiedzi