Janusz_placek Opublikowano 7 Czerwca 2023 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Siemanko, mam 194cm wzrostu, przekrok ok 93cm, długość ręki od stawu ramiennego do kostek 73cm. Od roku jestem posiadaczem Meridy SIlex 400, rama XL. Do tej pory jeździłem w normalnych butach i pozycja za kierownicą była wygodna. Postanowiłem pójść dalej i zainwestować w SPD, więc kupiłem buty i pedały z blokami MTB. Problem w tym, że ustawienie bloków, w ich maksymalnym wysunięciu do przodu, automatycznie ustawia mój tyłek w nieprawidłowej pozycji na siodełku. Siodełko ustawiłem maks do przodu, jednak nadal czuję, że aby deptać z pełną mocą, to muszę usiąść na jego dziobie, co jest strasznie niewygodne. Zastanawiam się czy rama nie jest za duża? Jednak wg producenta, rama jest odpowiednia na mój wzrost. Kombinowałem z różnymi siodełkami i w każdym wypadku jest tak samo. Moje pytanie brzmi, czy są jakieś sztyce, adaptery czy inne patenty, pozwalające na ustawienie siodełka jeszcze dalej do przodu, niż pozwala na to zakres na szynach siodełka? Coś jak sztyca z offsetem, tylko dodatnim? Czy spotkał się ktoś kiedyś z podobnym problemem? Pozdrawiam Was
Greg29 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Trochę nie rozumiem Twojego opisu sytuacji - w normalnych butach na pedałach platformowych zapewne jeździłeś tak, że ta część stopy gdzie są stawy śródstopno-paliczkowe była mniej więcej na osi pedału bo tak po prostu jest najbardziej naturalnie i efektywnie. Bloki ustawia się tak samo, czyli żeby były na lini właśnie tej części stopy więc powinieneś naciskać na oś pedału tą samą częścią stopy. Nie wiem zatem czemu masz bloki w przedniej części buta, czyli przesunięte w kierunku palców i dlaczego to wymusza przyjęcie pozycji w przedniej części siodełka lub przesunięcie całego siodełka - jeżeli zacząłeś pedałować palcami, czyli przesunąłeś stopę do tyłu względem osi pedałów to automatycznie Twój tyłek też powinien przesunbąć się do tyłu a nie do przodu. Zacznij od prawidłowego ustawienia bloków - może Twoje przesunięcie do przodu wynika właśnie z pedałowania palcami i może podczas tego nietypowego ustawienia żeby mieć siłę pedałować palcami Twoje ciało musi "stanąć na palcach" a więc przesunąć się do przodu. Jak ustawić bloki w butach SPD | Rowerowe Porady https://www.youtube.com/watch?v=9Kl_G7yzP74 Tu piszą, że bloki wręcz powinny być przesunięte 1-2 cm do tyłu dla zwiększenia komfortu: https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,nie-tylko-bloki-pedalow:3
Rekomendowane odpowiedzi