Skocz do zawartości

Jaki rozmiar opony będzie najbardziej optymalny?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dwóch lat jestem posiadaczem Giant Roam Disc 1 2021 i zastanawiam się nad zmianą opon na bardziej szosowe, gdyż już nasyciłem się jazdą po bezdrożach.

I tu rodzi się moje pytanie:

Jaki rozmiar opony będzie najbardziej optymalny dla mojego roweru. Obecnie jeżdżę na oponach Giant CrossCut AT ERT, 700x42c.

Zastanawiam się nad zakupem https://www.centrumrowerowe.pl/opona-vittoria-terreno-zero-g2-0-pd20321/?v_Id=131743

w rozmiarze 700x37c lub 700x35c.

Pytanie czy nie będzie lipy gdy je założę na obręcze?

Samych opon nie znam ale mają fajne rozwiązanie (w moim odczuciu) i niezłe opinie. Oczywiście chętnie zobaczę też inne propozycje opon w tym temacie.

Opublikowano

Miałem w fitnessie opony 38 czy 40c, miałem 28c i 32c, teraz mam 35c i jestem bardzo zadowolony, wydaje mi się, że jest to złoty środek - dają więcej komfortu niż 28 i 32c a nie zamulają tak jak szersze (choć ja miałem raczej budżetowe te szersze bo Schwalbe CX Comp i może to była przyczyna)

Opublikowano

Dziękuję za info. Cały czas się zastanawiam czy opony, które wskazałem, będą odpowiednie. Jeżdżę wokół komina, odcinki 30-50km. Drogi głównie asfalt + kostka, choć czasem zjedzie się na szuter (5%). Zależy mi na lżejszym pedałowaniu i ciut większej prędkości :)

Opublikowano

Zajrzyj na stronę: https://www.bicyclerollingresistance.com/ Przekonasz się że opory toczenia nie zależą wyłącznie od szerokości. Mało tego. W wielu przypadkach szersze są szybsze. A to tylko dane testowe. W realnych warunkach kiedy nie mamy idealnie gładkiej nawierzchni szersza opona na niższym ciśnieniu pomimo teoretycznie większych oporów toczenia jedzie szybciej.

Opublikowano

Każdy kij ma dwa końce a każdy medal dwie strony. Same opory toczenia to nie wszystko a na pierwszych miejscach mimo kategorii gravel są opony gładkie. Jakby było tak zerojedynkowo to zawodowe peletony szosowe jeździłyby na oponach 45c a nie na 25c

Opublikowano

Ma się rozumieć :) Po prostu szukam złotego środka. W tym roku jeżdżę wyłącznie po ścieżkach rowerowych + asfalt i muszę przyznać, że ciężko się wjeżdża na długie podjazdy. Koleżanka na gravelu śmiga, a ja z językiem na wierzchu 500 m za nią. Gdyby się lżej pedałowało tzn. wydajniej, to byłbym zadowolony. Wiadomo, że to dwa różne rowery, ale parę w nogach mam, tylko zbyt gruby bieżnik chyba bardziej mi przeszkadza jak pomaga :)

• Rozwiązanie
Opublikowano

Gdzieś w necie na jakiejś angielskojęzycznej stronie widziałem taki a'la przewodnik jakiej szerokości opon używać w zależności od terenu w jakim się jeździ (to nie to co widziałem ale zobacz np. tutaj lub tutaj) i do takich zastosowań jak Twoje zalecane są opony do 39-35 mm. Oczywiście prawdą jest, że szersze opony dadzą więcej komfortu, oczywiście prawdą też jest, że są na tym świecie opony szersze, które mają mniejsze opory toczenia niż inne węższe (co można zobaczyć na stronie bicycle rolling resistance linkowanej powyżej) ale wydaje mi się, że takim uniwersalnym wyborem trochę bardziej szosowym ale też dającym sobie radę jakby co na jakiejś drodze leśnej czy polnej jest coś pomiędzy 32 a 35 mm

Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc w temacie :) Pozdrawiam i szerokości życzę :)

Opublikowano

A ja mam u siebie Continentale Speed Kingi , które za wszelką cenę próbowałem uszczelnić mleczkiem i jest szansa, że mogłoby mi się to udać . Jednak mimo wszystko potrzebowałem czegoś konkretnie tubeless dlatego musiałem je wymienić na Vittoria Terreno. Natomiast co do opon i ich szerokości , to te Speed Kingi to klasa sama w sobie . Mam szerokie na 2,2 i tam opór toczenia nie występuje ;) . Jadą cicho i pięknie się toczą . Do podjazdów są super. Delikatne troszkę, ale jak jeździsz asfalty  to nie wiem czy znajdziesz lepsze .  t Vittoria Terreno szerokość 2.1 jednak ustępują jakością Continentalom. 

Polecam jeszcze schwalbe hurricane i nie upieraj  się na wąskie, bo nie zapomnij, że im węższe opony tym są one niższe czyli wolniejsze, tak z przymrużeniem oka.