Hęcior Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Hej chciał bym sobie polepszyć komfort bo narzekam trochę na ręce i pytanie ile faktycznie skrócić? Kierownicę zmieniłem już z prostej na giętą z wniosek 25mm a rozstaw barków mam 43cm.Obecna ma 72cm według teorii internetowych względem barków 10-15cm powinna być dłuższa czyli raptem max 58cm chyba to trochę malo.W poprzednim rowerze crossowym kierata miała 66cm a jak to się ma do rasowego xc? Jakieś propozycje na początek?
Rozwiązanie Maksiu79 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Rozwiązanie Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Na początek nie przycinaj tylko przesuwaj gripy do środka kierownicy co powiedzmy 1 cm aż znajdziesz odpowiadającą Ci szerokość. Jak już ją znajdziesz to wtedy przytnij kierownicę. Na komfort wpływają też wartości upsweep i backsweep kierownicy więc możesz jeszcze z tym pokombinować zanim zaczniesz skracać. Jest jeszcze kwestia długości i kąta mostka, która też może zmienić odczucia. 2
Greg29 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Jest kilka teorii na temat szerokości kierownicy w mtb - musi ona być szeroka ponieważ w terenie ciężko nią pracujemy, wyciskamy i przyciągamy jak sztangę na siłowni (w dużym uproszczeniu), gdzie też robimy to dość szeroko żeby mieć odpowiednią siłę czy ramię siły. Gdzieś widziałem poradę, żeby stanąć ten 1-1,5 m od ściany i "padać" na nią i mierzyć jak szeroko rozstawiamy ręce aby się podeprzeć. Gdzieś indziej widziałem nawet wzór na optymalną szerokość kierownicy ale z niego wyszło mi ponad 800 mm więc raczej tak sobie działa, no chyba, że to standard dla enduro czy DH. Więc chyba najlepszym rozwiązaniem jest przesuwać chwyty o 1-2 cm i próbować
TrocheBiegam Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 W dniu 3.04.2023 o 21:49, Maksiu79 napisał: Na początek nie przycinaj tylko przesuwaj gripy do środka kierownicy co powiedzmy 1 cm aż znajdziesz odpowiadającą Ci szerokość. Spoko rada. Też teraz kupiłem MTB z kierownicą 740 mm i jest ewidentnie za szeroka. Odczucie na pewno potęguje fakt, iż do tej pory jeździłem na gravelu.
Rekomendowane odpowiedzi