Szymon88 Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Opublikowano 29 Marca 2023 1 minutę temu, vdcmike napisał: Miska dolna i górna mają te same średnice? Jeśli tak to na 99% masz ZS44. W każdym razie ktiś podesłał ci rysunek główki od roweru leżącego półkę wyżej w hierarhii a przynajmniej zgodnego ze współczesnymi standardami. Trzeba było słuchać jak pisałem, że nie możesz mieć sterów zintegrowanych na wiankach. Miska górna ma 38mm, a dolna 47mm… co mam teraz kupić?
vdcmike Opublikowano 29 Marca 2023 Opublikowano 29 Marca 2023 Ale którą średnicę podajesz? Chyba nie wewnętrzną? Prawdopodobnie masz więc tam ZS44/ZS56 ale równie dobrze dół może być ZS55 (rzadkość jednak stosowana). Trzeba wybić miski i zmierzyć średnicę osadzenia.
Szymon88 Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Opublikowano 29 Marca 2023 4 minuty temu, vdcmike napisał: Ale którą średnicę podajesz? Chyba nie wewnętrzną? Prawdopodobnie masz więc tam ZS44/ZS56 ale równie dobrze dół może być ZS55 (rzadkość jednak stosowana). Trzeba wybić miski i zmierzyć średnicę osadzenia. To jest średnica zewnętrzna… czym najlepiej wybić miski? Potem w razie czego dokupie samo łożysko górne i dolne? To w ogóle jest warte zachodu?
vdcmike Opublikowano 29 Marca 2023 Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Nanjlepiej to wybijakiem do misek ale z braku laku można większym śrubokrętem i młotkiem rzecz jasna. Coś nie wydaje mnie się żeby takie były średnice zewnętrzne. Stery kupisz od razu komplet jakie trzeba. Czy warte zachodu - jak obecne zniszczone to i tak wyjścia nie ma. Jeśli sprawne to nie warto. Edytowane 29 Marca 2023 przez vdcmike
Szymon88 Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Opublikowano 29 Marca 2023 5 minut temu, vdcmike napisał: Nanjlepiej to wybijakiem do misek ale z braku laku można większym śrubokrętem i młotkiem rzecz jasna. Coś nie wydaje mnie się żeby takie były średnice zewnętrzne. Stery kupisz od razu komplet jakie trzeba. Czy warte zachodu - jak obecne zniszczone to i tak wyjścia nie ma. Jeśli sprawne to nie warto. Rozumiem, a co jeśli kiedyś te nowe łożyska będą wymagać wymiany? Dokupie oddzielnie 2 łożyska?
vdcmike Opublikowano 29 Marca 2023 Opublikowano 29 Marca 2023 Które nowe łożyska? Łożyska (kompletne stery) kupisz dopiero jak wybijesz miski i zmierzysz ich średnicę osadzenia.
Szymon88 Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Opublikowano 29 Marca 2023 43 minuty temu, vdcmike napisał: Które nowe łożyska? Łożyska (kompletne stery) kupisz dopiero jak wybijesz miski i zmierzysz ich średnicę osadzenia. Jeśli już zmierzę, i kupie kompletne stery półzintegrowane, to później mogę dokupić same łożyska jakby coś?
Szymon88 Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Opublikowano 30 Marca 2023 9 godzin temu, vdcmike napisał: Tak Wystarczy Token jeśli już zmierzę szerokość, czy iść np w Cane Creek 40?
vdcmike Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 CC 40 to takie samo g...o jak podła chińszczyzna. Jak pisałem wcześniej - naprawdę przyzwoite stery to CC 110-Series bo tu się zaczyna poziom łożysk nierdzewnych. Wszystko poniżej należy do tego samego "worka" sterów budżetowych. Tak samo działa i tak samo rdzewieje. Dla bardzo chętnych można sobie kupić wyłącznie samą bieżnię widelca CC ze zintegrowaną uszczelką wargową (aczkolwiek takie coś ma też część chińczyków z ali). Token jest marką butikową, gdzie płacisz wyłącznie za markę - takie audio voodoo dla nieogarniętych cyklistów. Dobre, tanie stery robi np. Neco.
Szymon88 Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) 3 minuty temu, vdcmike napisał: CC 40 to takie samo g...o jak podła chińszczyzna. Jak pisałem wcześniej - naprawdę przyzwoite stery to CC 110-Series bo tu się zaczyna poziom łożysk nierdzewnych. Wszystko poniżej należy do tego samego "worka" sterów budżetowych. Tak samo działa i tak samo rdzewieje. Dla bardzo chętnych można sobie kupić wyłącznie samą bieżnię widelca CC ze zintegrowaną uszczelką wargową (aczkolwiek takie coś ma też część chińczyków z ali). Token jest marką butikową, gdzie płacisz wyłącznie za markę - takie audio voodoo dla nieogarniętych cyklistów. Dobre, tanie stery robi np. Neco. Ja nie musze mieć łożysk za 600 zł, bez przesady. Token chyba jest spoko dla amatora. Najwyżej wymienie sobie łożysko raz na 3 lata. Zobaczymy… Edytowane 30 Marca 2023 przez Szymon88
vdcmike Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 Token jest spoko... jeśli chodzi o wyciąganie kasy z kieszeni. Nie ma żadnej wartości dodanej względem Neco.
Szymon88 Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Opublikowano 30 Marca 2023 21 godzin temu, vdcmike napisał: 10 godzin temu, vdcmike napisał: Token jest spoko... jeśli chodzi o wyciąganie kasy z kieszeni. Nie ma żadnej wartości dodanej względem Neco. No może i masz rację… już kupiłem Tokena półzintegrowanego… jutro mi przyjdzie… tylko zastanawiam się, czemu Orbea podaje że Alma H50 ma stery zintegrowane. Przecież to nieprawda… mogłem poczekać, i kupić rame karbonową…
Szymon88 Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, vdcmike napisał: Znowu kupiłeś zanim zmierzyłeś? No już chyba innych nie będę miał 😛. Ale Orbea wprowadza w błąd w manualu hydro 2021-2023, bo stery w moim H50 mam semi integrated, a niby powinny być integrated, a sprawdzałem w carbonowej wersji 2021-2023, to są semi-integrated… dziwna sprawa. Napisałem na FB w tej sprawie do Orbei… ciekawe co odpiszą… Edytowane 31 Marca 2023 przez Szymon88
vdcmike Opublikowano 31 Marca 2023 Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) No żebyś się nie zdziwił W carbonowej powinny być zintegrowane. Widać pomylili się i tam. Swoją drogą na pewno te na wiankach nie były FSA. Edytowane 31 Marca 2023 przez vdcmike
Szymon88 Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Opublikowano 31 Marca 2023 4 minuty temu, vdcmike napisał: No żebyś się nie zdziwił W carbonowej powinny być zintegrowane. Widać pomylili się i tam. Swoją drogą na pewno te na wiankach nie były FSA. To jakie moge miec inne stery? Dzisiaj mi przyjdą to spróbuje założyć, będę śrubą długą wybijał miski… 🤣😂. Najgorzej bedzie ogarnąć bieżnie z widelca… a to Reba…
vdcmike Opublikowano 31 Marca 2023 Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) Najłatwiej będzie ogarnąć bieżnie widelca a najtrudniej bez prasy zapewniającej osiowe prowadzenie zamontować nowe miski w ramie. Po instalacji misek łożyska bez żadnego oporu powinny dać się włożyć/wyjąć do/z misek. Jeśli pojawia się opór to znaczy, że podczas instalacji miska się zowalizowała. Co do samych sterów to pisałem wyżej, że półintegry występują też w różnych rozmiarach. Najpowszechniejsze do poszerzanej główki ramy są ZS44/ZS56 ale bywają też 44/55. Edytowane 31 Marca 2023 przez vdcmike
Szymon88 Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) 6 godzin temu, vdcmike napisał: Najłatwiej będzie ogarnąć bieżnie widelca a najtrudniej bez prasy zapewniającej osiowe prowadzenie zamontować nowe miski w ramie. Po instalacji misek łożyska bez żadnego oporu powinny dać się włożyć/wyjąć do/z misek. Jeśli pojawia się opór to znaczy, że podczas instalacji miska się zowalizowała. Co do samych sterów to pisałem wyżej, że półintegry występują też w różnych rozmiarach. Najpowszechniejsze do poszerzanej główki ramy są ZS44/ZS56 ale bywają też 44/55. Będę dziś próbował… Główka ramy u góry ma 42mm szerokości wewnętrznej, i jest bardzo niska, niecałe 4mm, a dół ma 51,5mm, i wysokość 8mm…chyba nie da rady nic innego zamontować tylko wianki z kulkami… WTF! Musze kupić jakąś fajną ramę karbonową… Edytowane 31 Marca 2023 przez Szymon88
Szymon88 Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) . Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Szymon88
vdcmike Opublikowano 31 Marca 2023 Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) Czyli gniazda są pod zintegrowane IS42/IS52. Zrób fotę tych "misek" które były osadzone pierwotnie. Edytowane 31 Marca 2023 przez vdcmike
pecio Opublikowano 31 Marca 2023 Opublikowano 31 Marca 2023 2 godziny temu, Szymon88 napisał: Już kupiłem ramę karbonową Accent Peak Carbon Boost 29… Witajcie wielkie problemy. 😁
Szymon88 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 8 godzin temu, pecio napisał: Witajcie wielkie problemy. 😁 Jakie problemy? 9 godzin temu, vdcmike napisał: Czyli gniazda są pod zintegrowane IS42/IS52. Zrób fotę tych "misek" które były osadzone pierwotnie. Mike, już z tym nie walcze, bo nie mam siły… już złożyłem tak jak było, na górze było zbyt mało miejsca na łożysko np o wysokości 7mm… kulki też źle nie chodzą… trochę się zawiodłem… Peak Carbon kupiłem z Boostem. O jakich problemach Pecio pisze, wiesz może?
pecio Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Accenty to najgorzej zrobione ramy karbonowe. Grubo ponad połowa złożonych rowerów jeździ "bokiem". Zaczniesz robić przekładkę czy składać rower to się dowiesz. Mocowanie pod hebla i regulacja zacisku jak nic nie poprawili w tych ramach to masakra.
Szymon88 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 2 godziny temu, pecio napisał: Accenty to najgorzej zrobione ramy karbonowe. Grubo ponad połowa złożonych rowerów jeździ "bokiem". Zaczniesz robić przekładkę czy składać rower to się dowiesz. Mocowanie pod hebla i regulacja zacisku jak nic nie poprawili w tych ramach to masakra. Napewno to poprawili w nowej ramie. Jak coś będzie nie tak, to oddam rame - proste.
Rekomendowane odpowiedzi