Skocz do zawartości

NS Bikes | Eccentric Lite 1 21/22

Cloudy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Chwalę wam się moim sprzętem czyli NS Eccentric Lite 1.

Na początku celem były różne modele Dartmoor'a jako że rower miał służyć bardziej jako enduro. Stety bądź nie problemy z dostępnością zrobiły swoje i zaczęły się poszukiwania roweru. W końcu trafiłem na stronę któregoś sklepu chyba z Katowic już teraz nie pamiętam. Docelowo zamówiony przeze mnie został lite 2. Minęły ze 2 dni dostaje telefon ze sklepu że, eccentric im przyjechał ale 1 zamiast 2 i zaproponowali nie dużą dopłatę no i się zgodziłem. Model miał być 2022 a tak na prawdę sam nie wiem czy to 21 czy 22. Specyfikacja nie różni się niczym poza samym widelcem X-fusion, w 22 powinien być Rockshox Judy. Chociaż znowu na nie których stronach internetowych sklepów oznaczony jako 22 a jednak widelec X-fusion. W tej chwili nie ma to dla mnie większego znaczenia, z roweru jestem bardzo zadowolony chociaż do tej pory nie wykorzystałem w pełni jego potencjału, to liczę że w przyszłym roku wybiorę się w górskie szlaki. Na chwilę obecną latam po kampinosie i szlifuje formę bo nigdy wcześniej z rowerem tego typu nie miałem doczynienia, jeździłem tylko na bmx jakieś 10 lat temu. Jeżeli chodzi o coś więcej to rower w rozmiarze L przy wzroście ~185 cm pozycja jak najbardziej komfortowa, hamulce działają bardzo dobrze, napęd też działa bardzo fajnie, tak jak i widelec rower u mnie od końca maja. 

Co do modyfikacji to z czasem wleci kaseta do kompletu Deore m6100 12s i pewnie przednia korba z blatem jako że kaseta to SunRace a korba przód mt5101

305511877_973218077405751_2601450520006514437_n.jpg 302987781_601531888374837_9105808017302375138_n.jpg 300603718_595172078983192_6535678460129524913_n.jpg 299294028_3149054375346121_9129985830750165923_n.jpg 299619098_441866097893680_2210645828003923506_n.jpg 293089588_552455409950306_9124768337857523731_n.jpg

Edytowane przez Cloudy
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie planowanego upgrade'u...

Kaseta m6100 = wymiana koła - bębenek MicroSpline, pojeżdzij trochę, może nie będzie Ci brakowało koronki 10T.

Korba m6100 nic nie zmieni. Jakościowo to ta sama półka co fc-mt510-1 

Szczęscie całe, że wideł to nie judy, który kompletnie nie nadaje się do roweru o tym przeznaczeniu (bardzo wiotki jest przy skoku 100mm, przy 120 strach jeździć). No i rama ma geometrię planowaną pod wideł ze skokiem 140mm. Ciekawe czemu i tu regres. Pomimo korby 170mm trzeba być czujnym. Tam jest bb drop 60mm przy widelcu z CTA 550mm. Z widelcem jaki jest obecnie suport bedzie z 15mm niżej.

Edit: rama jednak trochę zmieniona pod mniejszy skok amortyzatora. BBDrop z amorem 120mm 55mm.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

@vdcmike Dzięki za porady, czytałem coś właśnie 2-3 dni temu o tym bębenku MicroSpline tylko szczegółowo się nie orientowałem jeszcze w temacie. Dobrze wiedzieć że, będzie trzeba przyinwestować i w koło. Co do korby to raczej chciałem uzyskać komplet napędu ale jeżeli nie ma sensu to sobie póki co odpuszczę. Co do widelca, cieszy mnie ta wiadomość że, wcale na tym nie straciłem. Rozumiem że ten co mam obecnie nie jest jakimś górnolotnym ale jeżeli dobrze rozumiem lepszy niż ten Rockshox. Jeżeli chodzi o samą rozbudowę to raczej głośne myśli niż konkretne plany. Po za tym od kiedy mam rower tj koniec maja po dziś dzień jeżdżę 1-2 dni w tygodniu, mam tyle rzeczy na głowie że, szkoda gadać. Po za tym nigdy wcześniej nie jeździłem na rowerze więcej niż powiedzmy +10km. Z każdym nowym tygodniem próbuje zwiększać dystans przejechanych kilometrów ale też nic na siłę. I tak na przykład ostatnio zrobiłem koło w kampinosie na 42 km w nieco ponad 2h. Czy to dużo czy mało czy szybko ? Nie mam zielonego pojęcia bo czerpię z tego niesamowitą frajdę oraz przyjemność i mało mnie to obchodzi, to nie wyścig XC chociaż nie wykluczam w odległej przyszłości startu oczywiście już na innej maszynie. 

Edytowane przez Cloudy
Opublikowano

Mt510 to pozagrupowy komponent ale poziomu właśnie deore. Eksploatacyjnie tarcze do niej kupisz za ułamek ceny tych do m6100. Widelec lepszy od Judy bo Judy to taki wynalazek na sztukę do budżetowych rowerów (wersja gold jeszcze jest akceptowalna w rowerach dla dzieci). Nie ma też sensu inwestować w ten rower w cokolwiek więcej niż drugi i trzeci łańcuch na rotację. Niestety słaba to baza do jakiejś rozbudowy. Ostatrcznie można tam zamontować sztycę regulowaną ale jak wspomniałem wcześniej - ze wzgledu na prześwit pod suportem w jakiś ambitniejszy teren bym się nie pchał.

Opublikowano

Jak widać człowiek uczy się całe życie, prześwitu w ogóle nie brałem pod uwagę podczas zakupu roweru. Po za tym że, jest i był duży problem z dostępnością rowerów albo rozmiarów. Zrobiłem sobie nawet listę z rowerami dostępnymi od ręki w okolicach Warszawy, później to wszystko do siebie porównywałem i miałem wrażenie że, co rower to jeszcze gorszy a cena dalej zaporowa. Ostatecznie skończyło się jak skończyło. Mimo wszystko póki co dalej zadowolony. 

Opublikowano

Jeździć i się nie przejmować. Inwestować więcej nie warto.

Opublikowano

Nie kumam, rama pod widelec 140 a pakują 100 czy 120?

Opublikowano (edytowane)

Oszczędzają na czym mogą. Rower niby trailowy a wideł taki nijaki (za ciężki do xc, za słaby do ścieżkowca). Z tyłu oś 135 qr a oferują same ramy eccentric z hakami pod oś 148 TA. Co do prześwitu to jednak poprawili o 5mm.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Pytanie kto robi takie wałki, producent czy dystrybutor. Jak producent to kompletny bezsens bo nie po to projektuje się konkretną geometrię żeby później ją wypaczać za krótkim amorem. Chyba miałbym kłopot z zaufaniem marce której brak konsekwencji w projektowaniu i budowaniu rowerów.

Opublikowano

To nie wałki tylko zamierzone obniżenie kosztów. W pierwotnej specyfikacji (jak 2 lata temu) ten rower kosztowałby dziś w okolicy 8-9k. Pierwotnie kąt HT był 65° po obniżeniu widła 66,5°. Żeby korba nie szorowała po ziemii znacznemu skróceniu uległ przeni trókjkąt (górna rura w rozmiarze L była 630mm teraz zaledwje 608). Dystrybutorem i producentem jest właściwie ta sama polska firma 7anna. 

Opublikowano

Kurcze widząc waszą rozmowe czuje się jakbym został zrobiony w konia albo kupił jakiś 'kawał złomu". Na szczęście nie boli mnie aż tak bardzo gdyż świetnie się czuje na tym rowerze i wszystko działa jak należy. Chociaż z tego co widzę to trudno w tym segmencie cenowym znaleźć coś co naprawdę zrobi WOW. Przeglądałem trochę forum i widziałem że jeszcze ze 2 lata a może rok temu w bardzo dobrej konfiguracji sprzedawane były rockridery xc100 bodajże, nie zagłębiałem się może szczegółowo w geometrie jak kolega @vdcmike. Ostatnio dręczę samego siebie pytaniem czy dziś nadal kupił bym ten rower? Nie jestem w stanie sobie na to odpowiedzieć, pewnie dużą role grała by dostępność rowerów. Niby nic się nie psuje ale świadom tego że brak tu sztywnej tylnej osi (to chyba boli mnie najbardziej jakoś tak mentalnie chociaż nigdy nie miałem z tym styczności i prawdopodobnie nie odczuł bym dużej różnicy, to mam nie miłe wspomnienia z demontażu tylnego koła w bmx, co prawda tam koło skręcane na 2 śruby i pieprzenie się ustawieniem tego koła to jakaś masakra zwłaszcza za małolata i ograniczoną ilością narzędzi oraz robieniem tego pod blokiem bądź spotami na streecie.) kaseta nie pochodzi z reszty grupy napędowej czyli w przypadku właśnie upgrade'u wymiana tylnego koła. Możliwe że to chęć i zapał na rozpoczęcie jak najszybciej jazdy był bezpośrednim czynnikiem podczas zakupu, co prawda próbowałem sobie na chłodno przeanalizować co kupuje ale jak widać zauroczenie i emocje jednak wygrały. Mam nadzieje że, następny zakup będzie bardziej udany.

PS. Jeszcze w kwestii ramy, nie wiem czy w droższym modelu nie jest ona na sztywnych osiach. Ja prawie pewny byłem że na dzień dzisiejszy zwłaszcza gdy wydaje się powiedzmy te 5k na rower co jak dla mnie jest dużo, będzie to standard.

Opublikowano (edytowane)

Sztywna oś jest w modelu eccentric 29 alu (NIE lite) wycenionym na blisko 2200EUR. Poza brakiem sztywnej osi rama została mocno skrócona przy zachowaniu pierwotnej wysokości i nieco ograboona z osprzętu. Dzisiejsze rowery za 5k odpowiadaja tym po niespełna 3k w 2019r. Za 5k w 2019r. kupiłbyś właśnie pełnego eccentrica (lite = zubożony, uproszczony).

Co do zmiany kasety... wpakujesz 400 za kasetę i jakieś 800 za koło a finalnie zmiany nie odczujesz. Zajeździj co masz i wtedy zdecyduj co dalej. Obecnie dostępność i tak prawie żadna.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Szkoda że, tak późno przystąpiłem do realizacji jazdy na rowerze :/ no ale nic jeździć jeździć i jeszcze raz jeździć na tym świat się nie kończy bo przecież rower zawsze można zmienić ;)

Opublikowano

Ta cała dyskusja jest w sumie nieistotna, skoro rower pasuje to nie ma co się przejmować innymi pierdołami. Brak sztywnej osi z tyłu - powiem tak: to jest kult środowiskowy, przynajmniej w mojej ocenie. Gada się w kółko o tym że sztywna oś czyni cuda a tymczasem można sporo ujechać bez tego i też będzie dobrze. Sam jestem przykładem, jeździłem na różnych zawodach w górach bez sztywnej osi, na rowerze 650b, w dodatku na ramie którą producent określił jako entry level I jakoś żyję. Oczywiście nie ma mowy o czołówce bo noga nie taka, ale przynajmniej przejechane w połowie stawki, mimo niekiedy ekstremalnego terenu.

Więc reasumując, jeździć i się nie przejmować.

• Lubię to! 1