radoslaw.b.maciag Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Hej. Mierzę się z następującym problemem - kupiłem z outletu sztycę Pro Koryak z zewnętrznym prowadzeniem linki, powystawową, nieco porysowaną na grubszej części (pewnie od jakiejś ostrej części zacisku), ale ze ślizgiem w doskonałym stanie. Myślałem, że to właśnie ten defekt jest głównym problemem, ale okazało się, że poza nim w sztycy brakuje linki wewnętrznej, która odpowiada za zwalnianie dźwigienki kartridża powietrznego. Nie znalazłem nigdzie ofert sprzedaży takiej linki, nie wiem nawet, jak dokładnie miałaby wyglądać. Domyślam się, że to rodzaj bardzo wytrzymałej plecionki nylonowej, ponieważ w jednym miejscu zakręca ona o pełne 180 stopni na małym wałeczku (stalowa plecionka by się załamała i nie miałaby raczej szans poruszać się po nim płynnie). Zastąpienie tej linki nylonową struna od gitary załatwia temat zwykle na około miesiąc, potem struna pęka albo rozciąga się, przez co mechanizm wewnętrzny traci potrzebny do opuszczenia sztycy zakres. Czy ktoś z Was posiada taką sztycę i mógłby doradzić mi, jak wygląda oryginalna linką i czy jest gdzieś do kupienia? Albo może ktoś ma pomysł, czym można ją zastąpić? Dodam, że z wymiarów sztycy wynika, że taka linką nie powinna mieć więcej niż jakieś 0,5 - 0,8 mm średnicy. Pozdrawiam, RBM
Rekomendowane odpowiedzi