Maskonietka Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Część szukałem wszędzie gdzie mogłem ale nie jestem pewny jaki suport powinienem dobrać. Do rzeczy, mam triban RC 120 z tego roku, oszczędność, którą popełnili jest wrzucenie plastikowych muf w suporcie, przez co czuć wyraźnie uginanie się suportu i słuchać już chrobotanie... Chciałbym wymienić cały suport aby mieć spokój i nie męczyć się dodatkowo jak całkowicie zajadę plastikowe części. Nie zdejmowałem jeszcze korby i nie rozkręcałem suportu, myślę, że może się rozpaść albo totalnie rozwalę plastikowe części przy próbie odkręcenia i się uziemię. Stąd, czy ktoś jest pewny jaki suport powinienem dobrać? Na stronie Decathlonu nikt nie odpowiada na pytania, jedyne co znalazłem to na stronie Shimano, że do korby TOURNEY A070, powinien być długości 110mm i typu BB-UN300 ale nie wiem czy 68 czy 70mm. Dzięki za wszelkie sugestie
Rozwiązanie patryk_ko Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Rozwiązanie Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Hej, Mam podobną sytuację z RC 120 z tego roku, chciałem wymienić ten suport i znalazłem na necie, że może być 68/113 , więc zakupiłem taki od Shimano (BB-UN300 68/113). Jednak po założeniu okazało się, że zmieniła się linia łańcucha i trze o wózek przerzutki. Nie jestem tego w stanie wyregulować . Ten oryginalny suport, który z niego wykręciłem, ma takie oznaczenie: Thun ibex-ml 120L 119 oraz BS 1,375 x tpi 24 LH Może to coś pomoże EDIT: Właśnie zobaczyłem, że w moim modelu, wcale nie ma korby Tourney, tylko wsadzili jakiś wynalazek Decathlon RC, to może wyjaśniać sprawę Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez patryk_ko 1
Maskonietka Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzięki wielkie! Ja też nie mam osłony korby od tourney, więc stawiam, że jest to zamiennik, zębów ma co prawda tyle samo co korba tourney ale z tego co napisałeś pewnie są różnice... Dzięki jeszcze raz za wrzucenie modelu suportu. I w sumie mam jeszcze pytanie, trze Ci korba od wewnętrznej strony czy zewnętrznej? Może spróbuję wziąć lekko krótszy lub dłuższy suport, wtedy przetestuje i zostanie wiedza dla "potomnych" Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Maskonietka Literówka
Maskonietka Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Wymontowałem suport, ma identyczne oznaczenia jak napisałeś Thun ibex-ml 120L 119, z tym, że mierząc ma 119mm lub 120mm szerokości, gwint standard 68mm z tym, że plastikowe mufy były już u mnie zjechane. Kupiłem suport Neco 118mm, ręcznie mierząc szerokość identyczna 119 lub 120mm, po zamontowaniu spokojnie wyregulowałem przerzutki i wszystko chodzi elegancko, żadnego bujania kasety, dziwnych trzasków podczas jazdy.
Utwardzina Opublikowano 1 Maja 2024 Opublikowano 1 Maja 2024 Potwierdzam, że suport p polecony wcześniej pasuje idealnie. Wszystko działa idealnie bez dodatkowej regulacji.
Rekomendowane odpowiedzi