lators11 Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) Witam, ostatnio odkopałem swój stary rower który stał od dłuższego czasu. Na ta chwile została sama rama na kołach 26" z kaseta (Shimano CS-HG31-8) i korbą (3 rzędową lasco). Chciał bym ten rower przystosować wyłącznie do latania po leśnych piaszczystych drogach.A tylko dlatego że do zwykłej jazdy mam Treking. W sumie dużo przemyśleń a mało wiedzy dlatego przychodze do was. Po jakieś porady co wrzuć do tej ramy aby być zadowolony a zarazem nie wyczyszczony z calej kasy poluje w części ze średniej półki Potrzebuje przerzutki tył oraz przód , nowego łańcucha i zapewne i korby oraz jeżeli 8biegów nie starczy to i nowej kasety Czekam na propozycje i z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam Edytowane 3 Lipca 2022 przez lators11
Shikaka Opublikowano 24 Lipca 2022 Opublikowano 24 Lipca 2022 Witam jestem nowy na tym forum ogólnie na szajbajk.Nigdy za bardzo nie interesowałem się budowa rowerów i modelami itd. Za zawsze jeżeli już kupywałem rower to ze sklepu lub z drugiej ręki nie patrzyłem na części tylko żeby jeździł.moja wiedza jest znikoma aczkolwiek ale nie zerowa.kupe tak nie jeździłem na rowerze do czasu aż jakieś parę miesięcy temu w pracy zakupili 2 rowery zwykłe do jeżdżenia po falochronie ponieważ zajmuje się hydrobudową i robotami typowo portowymi morskimi,lecz wracając do tematu co jakiś czas jeżdżę rowerem w pracy i zauważyłem że pomaga mi to na nogę gdyż mam problem ze stawami kolanowymi jazda wskazana.i wtedy pomyślałem a może kupić sobie i wtedy znowusz przebłysk że parę lat temu dostałem taki jak mi się wydawało średni rower do remontu od kumpla ktury wrzuciłem na strych i zapomniałem o nim. ostatnio chciałem go poskładać żeby jeździł i myślałem że tylko wymienię mu przerzutki i będzie ok.ale stwierdziłem że może jeszcze to i to i tak została sama ramo z korbami i suportem o ile dobrze pamiętam nazwę.przyjrzalem się felgom i okazało się że są aluminiowe dość dobrej firmy l,z przodu węższa opona z tyłu szersza oczywiste do wymiany koła 26 cali.nastepne to amortyzator przedni rower miał Omnia 181 na sprężynach,rozebrałem go ale w środku sama rdza jako że rower stał bez zaślepek długi czas na dworzu.przerzutki Shimano aliwio z tyłu,oraz Shimano SIS 42t z przodu oby dwie w miarę dobrym stanie hamulce promax tarcze 160 i zaciski hamulcowe są ok chodź nie mogę ustawić jednego hamulca to myślę że będzie ok.najwiecej problemuam z kołem i kasetą bo gdy dostałem rower to na upartego by jeździć się dało ale linki były po zapiekane przerzutki rozwalone i os piasty pęknięta,więc ostatnio wykopem.os.zakupilem myślę taka samą długość w necie i chciałem wymienić ale nie mogę odkręcić kasety zakupiłem klucz od Chińczyka w necie za duży więc zeszlifować się dało pasuje ale nie mogę odkręcić wtedy pomyślałem że muszę kupić klucz 4 wypustowy do nakrętki kasety co myślicie.i zmierzam ku końcowi na gola ramę chce nałożyć nowe części co myślicie i jakie bym mógł chce złożyć rower MTB do trudnych warunków górki kamienie itd.czy mogę coś zostawić a ewentualnie na co najlepiej wymienić pomóżcie wrzucam fotki roweru w całości oraz w stanach rozkładu oraz części
Shikaka Opublikowano 24 Lipca 2022 Opublikowano 24 Lipca 2022 Jeżeli chodzi o amortyzator to nie chciał bym mieć sprężyn więc będę wdzięczny za nie polecanie tych modeli.przedni napęd przerzutki nie mogę określić ponieważ nie ma opisu nigdzie napewno aluminiowa Dobra stalowa a nazwa pewnie pod pedałami ale nie mam narazie jak odkręcić a i nie spieszy mi się nie musi być na już mogę składać po malu więc części mogą być dobre i po cenach ponad standardowe
Rekomendowane odpowiedzi