pecio Opublikowano 24 Czerwca 2022 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Muszę się nieskromnie pochwalić ,że rozpoczęła się u mnie exploatacja nowego wypustu Garmina czyli Edge 1040. Mam wersję bez solara bo to jest padaczka jeżeli chodzi o żywotność akumulatorka. Na chwilę obecną po jednej jeździe muszę powiedzieć , że precyzja Gpsu powala na kolana w porównaniu do 830. Ekran- rozdzielczość niby ta sam co w plusie 1030 ale inny jest interfejs. Resztą moich spostrzeżeń będę się dzielił w miarę upływającej zabawy z 1040 .
eathan Opublikowano 25 Czerwca 2022 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Chcesz powiedzieć, że SOLAR zjada akumulator?
pecio Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2022 Akumulator ma żywotność obliczoną na ileś cykli ładowania po czym pojemność spada. Po za tym zysk plus 10 godzin to w idealnych słonecznych warunkach i ciągłej propagacji fal "słonecznych" na urządzenie. Realnie będzie bardzo dużo mniej. Z doświadczenia z zegarkiem wiem ,że to akurat jest bez sensu bo zysku nie ma dosłownie żadnego a akumulator znacznie szybciej siada w porównaniu do zwykłej wersji. Zresztą do tej pory na 1040 wyjeździłem już 23 godziny a pokazuje mi że mam jeszcze 54 % akumulatora więc po za z.....tym GPS zasilanie kolejny wielki plus w tym modelu. Jest mały minus w sofcie ale już wychwycony przez Garmina i ma lada dzień być aktualizacja. Zresztą w każdym nowym garniaku są choroby wieku dziecięcego .
jack78 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Postrasz jeszcze ceną, abyśmy przestali marzyć
merio Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Postrasz jeszcze ceną, abyśmy przestali marzyć Oj tam cena. Czego się nie robi dla własnej satysfakcji Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
pecio Opublikowano 30 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Ceną nie będę straszył każdy wie jaka jest. Po testach zwróciłem zwykłą wersję i jednak poszedłem w wersję 1040 Solar. Jutro ma być u mnie . Moje spostrzeżenia już na chłodno są takie ,że jak ktoś ma 1030 plus to przesiadka na 1040 jest pozbawiona sensu. Nie ma żadnej rewolucji ani ewolucji porównując normalne wersje. Ten sam ekran , ten sam procek, ta sama pamięć . Zmiany są po stronie programowej dodano parę funkcji których i tak zwykły "Kowalski" nie wykorzysta bo potrzeba dodatkowo miernika mocy i non stop śmigać z pulsometrem. Fakt ma się wrażenie ,że nawigacja działa szybciej ale tu poprawiono soft i algorytmy. Jak tylko otrzymam Solara zobaczę ile jest to warte. Nie ukrywam ,że na wyprawach może mieć to kluczowe znaczenie. A z żywotnością akumulatora jak pisałem wyżej - jest gwarancja. PS. Po pierwszych testach Solara . Akumulator i zasilanie rozwala psyche. Nie żałowałem w ustawieniach , poziom baterii 85 % a ile zostało to na załączonym foto. Naprawdę imponujące. A w trybie oszczędzania wyskakuje 72 godziny. Kolejna garść spostrzeżeń : -świetna sprawa z automatyczną kalibracją wysokości. Po uruchomieniu aktywności z pozycji GPS rozpoznaje miejsce startu i przypisaną ręcznie wysokość i w tym momencie automatycznie kalibruje wysokość. - funkcja ClimbPro wreszcie działa jak należy , nie ma tak ,że już zjeżdżamy a ona pokazuje dalszą walkę z podjazdem. Ale to pewnie zasługa nowych precyzyjniejszych danych DEM ,które teraz są osobnymi pokaźnymi plikami. - denerwujące jest natomiast nachalne wciskanie jakiegoś treningu na ekranie startowym /podsumowania ( walczę aby to usunąć ale na chwilę obecną się nie da) - Stamina ....hmmmm.... na razie o 4litery rozbić . Ale ponoć się to uczy i po paru jazdach ma być jak należy - zobaczymy. Edytowane 2 Lipca 2022 przez pecio
pecio Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Mała aktualizacja . Po 40 godzinach jazdy akumulator pokazuje 72 %. Hehe ..... kto da więcej 😉 Jest też chyba lepszy chip "sinozębnego" 5.0 albo wyżej, bo szybszy transfer i zasięg "potwornie "się zwiększył. Jedynie co na razie mnie denerwuje to przy czujniku prędkości 1040 nie chce się parować z telefonem , czujnik nagle ma priorytet i blokuje łączność. Po usunięciu czujnika z aplikacji wszystko wraca do normy. W 830 takich klocków nie było. Reszta czujników nie wpływa na łączność. Stan na 12 sierpień 2022. Zapomniałem gdzie schowałem ładowarkę. Przejechane prawie 2100 km i akumulator pokazuje 26 %. Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez pecio
Rekomendowane odpowiedzi