Rozwiązanie PiotrH Opublikowano 20 Czerwca 2022 Rozwiązanie Opublikowano 20 Czerwca 2022 Dzień dobry, w obecnym rowerze trekkingowym posiadam hamulce Tektro Auriga Tune HD-T530, tarcze 180mm. Okładziny jak i tarcze (pokrzywione) są już trochę zmęczone życiem i chciałem zmienić na coś lepszego, mniej hałasującego. Obecny zestaw - tarcze (po naprostowaniu) i okładziny po lekkim rozgrzaniu wydają dosyć niemiłe, metaliczne dźwięki. Czy np. tarcze Shimano SM-RT66 180mm mogą zastąpić bez problemu obecne? Jeśli tak, to jakie okładziny najlepiej kupić do tych tarcz Shimano, które też będą pasować do zacisków Tektro Auriga Tune HD-T530? Chodzi mi o dobrą siłę hamowania w każdych warunkach, ale i i względnej ciszy... Uprzedzam od razu, że nie mam zamiaru zmieniać całych hamulców. Budżet na tarcze to im mniej tym lepiej ale nie więcej niż 150 PLN. Pozdrawiam, Piotr
PiotrH Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Opublikowano 20 Lipca 2022 Odpowiem sam sobie - tak, Shimano SM-RT66 działają idealnie z Tektro Auriga Tune HD-T530. Okładziny zostały te same. Obecnie hamulce działają o niebo lepiej
vdcmike Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Pewnie tylko zapomniałeś zauważyć, że klocki z tektro nie pasuja do szerokości tarczy od rt66 w górę. Klocki z niskopółkowych shimano i wszystkich tektro potrzebują tarczy typu wide. Albo część klocka wystaje poza obrys tarczy albo klocki szoruja po "ramionach" powierzchni roboczej.
Rekomendowane odpowiedzi