Rowerowa Szajba Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Witam chciałem wam przedstawić moją pierwsza szosę, kupioną jako używaną z przebiegiem max ok 500 km. Poprzedni właściciel zniechęcił się do roweru i tak o to trafił mi się taki rodzynek 😃. Już mam za sobą ok. 100 km zrobione od zakupu czyli 4 dni temu. Jest w orginalnej specyfikacji: - rama aluminiowa 6061 - widelec karbonowy K12 - cały napęd przód/tył shimano 105 - kaseta Shimano 105 (11-32) - klamkomanetki shimano 105 - koła złożone na piastach mavic i obręczach mavic axium oraz szprychach aero 28" - zaciski rws dt Swiss p.100mm/t.130mm -korba ht2 - hamulce b-twin - opony Vittoria Pro G2.0 - sztyca karbonowa token 27.2 - zacisk sztycy Token - pedały look x-track Edytowane 15 Kwietnia 2024 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Lipca 2022 Autor Opublikowano 16 Lipca 2022 (edytowane) Po przejechaniu ok.400 km uznałem że jednak sztyca z offsetem jest do bani za bardzo mnie to wyciąga na szosie. Wymiana nastąpiła na sztyce karbonowa od tokena. Dziś pierwsze 17 km do pracy i od razu zdecydowanie pozycja mi się poprawiła. Edytowane 16 Lipca 2022 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Nastąpiła wymiana kasety bo zakres 11-28 przy korbie gdzie zębatki są 52/36 to jest za twardo na te moje górki a także kolana. Aktualnie mam założone 11-32 to max co tutaj wejdzie ale same podjazdy stały się bardziej przyjemniejsze Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 27 Października 2022 Autor Opublikowano 27 Października 2022 Wpadły do szosy nowe SPD Look X-Track
Rowerowa Szajba Opublikowano 9 Listopada 2022 Autor Opublikowano 9 Listopada 2022 A tak prezentuje się moja szosa po delikatnych modyfikacjach. Może teren nie jest odpowiedni dla tego roweru ale to dosłownie kilka metrów od szosy fotki robione 🙂
Rowerowa Szajba Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Stara lampka padła, także nowy zakup (lampka proxa 40lm.) Mała ale wariat 😁 Edytowane 14 Listopada 2022 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Opublikowano 30 Listopada 2022 (edytowane) Zakupione zostały nowe gumy na nowy sezon do szosy. Postanowiłem przejść na coś troszkę komfortowszego bardziej i wymianę opon 25c na 28c. Edytowane 30 Listopada 2022 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 5 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2022 Opony założone i zdecydowanie lepiej wyglądaja opony 28c w porównaniu z 25c. Przynajmniej łatwy montaż gum na obręcz jak i ich demontaż podczas awarii na trasie co sobie bardzo cenię.
Rowerowa Szajba Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Do roweru zawitał wreszcie dzwonek i to nie z tych tanich ale taki troszkę droższy. Szczerze czy jest mi w szosie potrzebny i tak i nie. Po prostu chciałem i kupiłem. 🙂Widget span Edytowane 9 Grudnia 2022 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2022 Była wymiana sztycy na karbonowa tokena. Następnie zacisk sztycy też token. To teraz przyszła wymiana kapselka przy sterowce też token 😁 W porównaniu z wcześniejszym oszczędność wagi 7 gram.
Rowerowa Szajba Opublikowano 29 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2022 Nastąpił kolejny upgreade z oryginalnej specyfikacji na moje widzimisię 😁😁 ale ja nie potrafię jeździć seryjnym rowerem. Wpadły właśnie nowe zaciski kół rws dt swiss.
Rowerowa Szajba Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Aktualnie tak się prezentuje szoska . Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy co jeszcze ulepszyć w mojej szosie to zostają koła. Ale to dopiero jak aktualne padną. Coś myślę o wymianie szczęk hamulcowych z tych b-twin na Shimano 105 z dual pivot. Nie wiem ile da mi to % lepszej siły hamowania. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2023 Wczoraj wpadło trochę km. jak dla mnie rama komfortowa do przemieszczania się na dłuższe wyjazdy.
Rowerowa Szajba Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Nastąpiła kolejna zmiana, wymiana siodełka na model Sell Italia SLR dla komfortu w czasie dłuższych wyjazdów.
Rowerowa Szajba Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Kolejnym znaczącym upgreadem w tym moim tribanku to koła. Oba złożone na obreczach dt swiss r460 do tego piasty novateca oraz szprychy sapima laser cieniowane. Przód 20/tył 24 szprychy. Waga obu kół to 1550 g bez szybkozamykaczy.
Rowerowa Szajba Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Na ten moment botwinka tak się prezentuje. W planach są jeszcze najprawdopodobniej wymiana blatów w korbie na 50/34 bo aktualnie blaty są 52/36 i na te górki to jednak troszkę nadal za dużo. W planie jest także założenie dużo lepszych okładzin hamulcowych Swiss stop.
Rowerowa Szajba Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Opublikowano 15 Maja 2024 Kolejnym upgreadem jaka nastąpiła w moim tribanie to zmiana przedniej przerzutki oraz korby na Shimano 105 (7000). Pierwsze testy na podjazdach i jest lżej jak było a to ważne na górkach. Z wcześniejszą korba był problem ze znalezieniem mniejszych zębatek pod 5 zrób. Aktualnie cały napęd to teraz już pełna grupa 105 starszej 5800 z nowszą. Zostały też wymienione dętki na tpu. Sama waga roweru po zmianach jest o ok 600 g lżejsza jak było wcześniej. I na ten moment nie przewiduje żadnych przeróbek. Aktualna konfiguracja jest jak dla mnie wystarczająca.
Rekomendowane odpowiedzi