Skocz do zawartości

Potrzebuję pomocy w dobraniu nowego osprzętu Trek Marlin 8

marcinmil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam Treka Marlina 8 2022. Jest on na osprzęcie Sram SX 1x12. Chciałem spróbować Srama i spróbowałem. Kwestia w tym że zastanawiam się nad przesiadką na Srama GX lub na Deore SLX / XT. Chyba nawet bardziej na Shimano XT już się nastawiłem i oczywiście pozostaje na przełożeniach 1x12. Co do wymiany to na początek planuję wymienić przerzutkę i manetkę. W internecie można znaleźć dużo informacji na ten temat i wszystko wychodzi na to iż tak się da to zrobić. Ale może ktoś już to robił i może się podzielić informacjami? Dodatkowo chodzi mi po głowie wymiana z czasem kasety. Czy kaseta Deore XT będzie pasowała do tego roweru? Czy może czeka mnie zmiana piasty? Tu mam jeszcze oryginalne koła Bontragera z piastą Formula DC-22LW, pod tarczę na 6 śrub, bębenek Shimano 8/9/10, zacisk QR 135 x 5 mm

Tu pełna specyfikacja oryginalna roweru: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/marlin/marlin-8/p/34649/?colorCode=bluedark_black

Proszę o pomoc ponieważ jestem laikiem w tym temacie a nie wiem zbytnio kogo się zapytać żeby nie popełnić jakiś kosztownych błędów.

Opublikowano

Jeżeli będziesz zmieniał kasetę to musisz założyć bębenek Micro spline.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka