liftlodz Opublikowano 14 Czerwca 2022 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Cześć Mój nowy rower. Rama stalowa Hultai AD 2022Napęd Rohloff 14 biegówPasek Carbon GatesKlamki CampagnoloStery TokenHamulce TRP HyRd + Spyre CTarcze 160 mmKorba chińska podróba Shimano DeoreZębatka przód 46T tył 19TKierownica Octane One Flare Mostek RedshiftSiodełko SMP TRK Opony Tufo Speedero 40 CKoła Dandy HorsePedały LookWidelec chiński karbonSztyca Specialized karbonowaOwijka Lizard Skins Waga gotowego do jazdy (koszyki na bidony, oświetlenie, uchwyt na kamerę, dzwonek, pedały, Wahoo Bolt z uchwytem) 12.29 kg kg 2
beneq Opublikowano 14 Czerwca 2022 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Podoba się dla mnie, a wideł pod taper? PS. Jakiś link?
liftlodz Opublikowano 14 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2022 Tak widelec taperowany 1 1\8 X 1 1\2.Kupiony jakiś czas temu (będzie ze 2 lata) okazyjnie od sąsiada, tak że nie mogę dać linka do strony.
liftlodz Opublikowano 7 Lipca 2022 Autor Opublikowano 7 Lipca 2022 Dzisiaj dotarł do mnie ostatni element projektu, jak wrócę z wakacji to go zmontuje
liftlodz Opublikowano 16 Lipca 2022 Autor Opublikowano 16 Lipca 2022 Projekt skończony.Gotowy do drogi, czyli z koszykami, lampkami, uchwytem na kamerę, zamontowanym licznikiem, oponami 28 X 40C Tufo Speedero i pedałami waży 12.29 kg.
Gość Opublikowano 18 Lipca 2022 Opublikowano 18 Lipca 2022 O. Widzę, że nie tylko Ja mam nieokreśloną d... i idziemy równo. Odstawiłem Brooks'a jakiś czas temu też dla SMP TRK
liftlodz Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Opublikowano 18 Lipca 2022 Ano siodło łagodne dla prostaty i hemoroidów, a latka lecą niestety.
liftlodz Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Nowa sztyca i siodełko Specialized Power Comp
Smigi142 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Co to za sztyca? Amortyzuje jakoś?
liftlodz Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Karbonowa sztyca, chińska podróbka Canyona VLCF i owszem amortyzuje i to całkiem skutecznie, z tym że ja ważę prawie 100 kg.Na razie nie pękła
Bujak Opublikowano 31 Października 2022 Opublikowano 31 Października 2022 Karbonowa sztyca, chińska podróbka Canyona VLCF i owszem amortyzuje i to całkiem skutecznie, z tym że ja ważę prawie 100 kg.Na razie nie pękła poproszę o link do sztycy
liftlodz Opublikowano 31 Października 2022 Autor Opublikowano 31 Października 2022 296,07 zł 12%OFF | Sztyca rowerowa sztyca podsiodłowa z włókna węglowego na siodełko rowerowe Road / Mountain Tube czarny matowy 5 i 20 stopni 27.2/30.8/31.6*330mmhttps://a.aliexpress.com/_mLsh1Pw 1
liftlodz Opublikowano 9 Listopada 2022 Autor Opublikowano 9 Listopada 2022 Chińska podróbka Canyona VCLS okazała się, jak dla mnie, mało wygodna głównie ze względu na bujanie się przy kadencji ok 90.Zmieniłem więc ją na Roval Terra z ofsetem 20 mm i jest super.
Greg29 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Opublikowano 3 Stycznia 2023 A widelec to co za cudo? Karbon? Też od maifriendów?
liftlodz Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Ponieważ przejechałem na swoim rowerze kilka tysięcy kilometrów chciałbym podzielić się z Wami swoimi wrażeniami z jazdy jak i odnieść do samej koncepcji budowy takiego roweru. 1.Rama zbudowana od podstaw i geometria tejże dostosowana do moich wymiarów, sposobu jazdy, wieku, ograniczeń ruchowych sprawiła, że nigdy nie miałem wygodniejszego roweru. Bikefitting który zrobiłem latem tak na prawdę ograniczył się do innego ustawienia siodełka ( cofnięte o 0,5 cm ) i ustawienia bloków SPD. 2. Wybór napędu akurat dla mnie był oczywisty - po poprzednich 2 rowerach na pasku ten też musiał taki być, głównie ze względu na bezobsługowość takiego systemu, a jeśli połączymy pasek z piastą Rohloffa ( może też być alfine 8 jeśli rower służy głownie do jazdy po mieście) otrzymujemy niezawodny układ napędowy wymagający serwisowania w moim przypadku raz do roku. 3. Nie budowałem roweru do ścigania się, jeżdżeniu w ultra maratonach, aczkolwiek jeśli czas i zdrowie mi pozwoli może wystartuję w tym roku w Gravelu Po Łódzku 4.Hamulce są mechaniczne z tyłu i mechaniczno hydrauliczne z przodu, jak dla mnie dają wystarczającą siłę hamowania roweru obciążonego 100 kg jeżdżcem, koszykiem na psa z psem ważącym 8-9 kg, dwoma bidonami i plecakiem z ciuchami, jedzeniem ... itp 5. Przełożenia pozwalają wjechać pod górkę z prędkością ok 4 km/h i zjechać z prędkością ok 52 km/h 6. Używam roweru 60% las i szuter 40% szosa. 7. Nie jeżdżę obładowany namiotem, tarpem ... dla mnie turystyka rowerowa to przyjazd w dane miejsce i "objechanie" okolicy na rowerze. 8. Polecam wszystkim, którzy nigdy nie próbowali, założyć do swojego roweru typowo gravelowego baranka z konkretną flarą, ja kierownicą Ritchey bacon z flarą 36 stopni jestem zachwycony. Nigdy nie miałem lepszego i wygodniejszego roweru, jestem w stanie zajechać na nim dalej niż na jakimkolwiek rowerze którego używałem do tej pory. W dniu 3.01.2023 o 15:12, Greg29 napisał: A widelec to co za cudo? Karbon? Też od maifriendów? Od Chińczyka ale karbon. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez liftlodz
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Stycznia 2023 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Mam pytanie odnośnie SPD Look które posiadasz jaki czas je posiadasz i czy coś złego się z nimi od zakupu przydarzyło. Posiadam te same spd u siebie w szosie. Zaciekawiłnie ten napęd na pasek, szczerze u nikogo nigdy nie widziałem czegoś takiego. Ale projekt ogólnie bardzo fajny
liftlodz Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2023 Na tych SPD przejechałem ok 3000 km, jak na razie nic się nie dzieje, co prawda skrzypiały trochę bloki, ale potraktowałem je smarem silikonowym i od tamtej pory jest cisza.
liftlodz Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Ostatni upgrade Siodełko Bisaddle Klamki i hamulce Sram Force
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Mody modami... A jak ogólne wrażenia z zastosowania Rohloffa w tego typu rowerze po czasie i kilometrach? Ile ich było? Bo tam na forum turystycznym widziałem, że się Ciebie uczepili jakiś czas temu. A teraz pewnie masz jakiś obraz sytuacji. Warto przebić koszt zakupu/eksploatacji względem Alfine?
liftlodz Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Jeśli chodzi o jazdę na Rohloffie to mam przejechane na tej przekładni ponad 12000 km, czyli to nie jest jakiś ogromny przebieg, ale za to w słońcu, deszczu, błocie i śniegu. Zdecydowanie warto, Alfine też jest ok ( dalej mam jeden z rowerów na tej przekładni) ale jednak rozkład przełożeń, a zwłaszcza przeskoki pomiędzy nimi są mało komfortowe. Poza tym Rohloff, zwłaszcza na biegach od 7 do 14 jest cichutki i generuje zdecydowanie mniejsze opory. Rower sprawuje się genialnie i jak dla mnie sam napęd jak i cała koncepcja ramy, materiału zastosowanego do jej budowy, napędu paskowego i wszystkich elementów "styku" z rowerem sprawdziła się w 100%. Oczywiście nie jest to maszyna do ścigania, lecz do wygodnej jazdy w każdym terenie (oczywiście nie po kamieniach) i o każdej porze roku nie wymagająca przy tym jakiejś wielkiej obsługi serwisowej.
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2023 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Widziałem na YT że chłopaki się rajcowali maszyną i napędem. Szkoda, że siodło ominęli:) Gratulacje!
jjzz12 Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 Nie mogę dopatrzyć tego na zdjęciu i o ile czegoś nie przegapiłem to nie napisałeś w jaki sposób sterujesz piastą. SpeedHuba sparowałeś jakoś z klamkomanetkami czy masz gdzieś zamontowaną standardową manetkę Rohloffa?
liftlodz Opublikowano 24 Września 2024 Autor Opublikowano 24 Września 2024 Do zmiany biegów używam Gebla RohboxOstateczna wersja.ZmianyWidelec w pełni karbonowySztyca Roval Terra karbonowa Klamkomanetki i hamulce hydrauliczne SRAM ForceKierownica Giant D-Fuse 40 cmSiodełko Bisaddle Pedały TimeWaga 10.65
Rekomendowane odpowiedzi