Dibua Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Siema, mam dwa pytania. 1. Mam przerzutkę Acera, która na stronach Shimano figuruje, jako 9 biegowa. U mnie jest 8 biegów od nowości. Czy mogę sobie bez problemu zmienić kasetę z 8 na 9 (plus oczywiście manetkę) i wszystko zagra? Bębenek mam na 8 lub 9 rzędów. Czy kasety 9 rzędowe są choć trochę trwalsze od ósemek? 2. Nie jestem pewien, czy obecnie mam dobrze założone kółeczka, dlatego wolę spytać przed wymianą. Czy kółeczko z dwoma metalowymi tulejkami i rowkami smarujacymi w jednej z nich to kółeczko prowadzące, czyli to montowane bliżej kasety? Na mój gust tak powinno być.
vdcmike Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 (edytowane) Trwałość kasety determinuje łańcuch. Zapewne używasz cn-hg40, który momentalnie niszczy kasetę. Kup nową kasetę i łańcuch kmc x8. Trwałość wzrośnie 10-20 krotnie. Edytowane 10 Czerwca 2022 przez vdcmike
Dibua Opublikowano 10 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2022 Od jakichś 2-3 tys. km używam X8.93, zajeżdżam kasetę w około tysiąc km. Przez "zajeżdżam" rozumiem rozklepane zęby na najczęściej używanych zębatkach, wtedy zaczynają się problemy z przerzucaniem w górę, trzeba czasem pociągnąć dwa biegi, żeby jeden wskoczył, co mnie wybitnie irytuje. Pewnie by jeszcze pojeździła, powiedzmy, że może dojadę do 1,5 tkm, ale to i tak żenująco mniej, niż wydawało mi się, że kaseta powinna wytrzymywać. Nieważne... Teraz zamierzam spróbować SRAMa PC850. Co do tytułu wątku to szybko temat nie nadejdzie, bo kupiłem właśnie korbę FC-M361 i wiem już, że ona nie obsłuży łańcuchów 9 rzędowych, ale jak już ją zajadę, to rozważam napęd 2x9 jeśli to miałoby mi poprawić żywotność napędu. Ważniejsze teraz są te kółeczka bo właśnie przyszły i chcę je wrzucić, nikt nie wie, które jest górne, które dolne?
vdcmike Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Korba nie obsłuży 9rz? Niby dlaczemu?
Dibua Opublikowano 11 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2022 Bo FC-M361 obsługuje napędy do 8 rzędowej kasety z tyłu. Tak wyczytałem na stronie Shimano, nie jest to prawda?
Rekomendowane odpowiedzi