kubazet Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Cześć, od samego początku walczę z problemem "zaciągania łańcucha" w rowerze Giant Talon 1 GE 2022. Na wyższych biegach po dynamicznym naciśnięciu na pedały i zatrzymaniu korby łańcuch się zwija, tak jakby kaseta nadal się kręciła. Pedałując do tyły, nawet delikatnie problem również występuje. Często kończy się to spadającym łańcuchem. Filmik poniżej pokazuje o co chodzi: Serwis wymienił bębenek i smar na bardziej śliski jednak za dużo to nie pomogło. Po porównaniu do tych samych modeli na stanie w sklepie, we wszystkich pojawia się ten problem, początkowa konkluzja serwisu była taka, że ten model tak po prostu ma i już zrobili co mogli. Oczywiści takie rozwiązanie za bardzo mi nie odpowiadało, serwis obiecał poszukać rozwiązania razem z supportem Giant, ale ten proces trwa i mam obawy, że na niczym dobrym się nie skończy. Czekając, wymieniłem całe koło (piasta, bębenek) na pasujące do reszty grupy Shimano Deore WH-MT500, niestety problem jest identyczny. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i jest w stanie doradzić co dalej można z tym zrobić?
wolek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zdecyduj się jaki to model roweru. Rozwiązaniem będzie przerzutka tylna za sprzęgłem.
kubazet Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2022 Chodzi o Talona Kupowalem Liv Tempt i Giant Talon w tym samym momencie, pomieszałem, już poprawiłem tytuł filmiku na YT. Dzięki za sugestie, poczytam na ten temat.
Motke Opublikowano 12 Czerwca 2022 Opublikowano 12 Czerwca 2022 @kubazet Ja bym jeszcze rozpiął łańcuch i go zdjął i sprawdził jak się kręcą te 2 kółeczka od przerzutki.
kubazet Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2022 W dniu 13.06.2022 o 00:26, Motke napisał: @kubazet Ja bym jeszcze rozpiął łańcuch i go zdjął i sprawdził jak się kręcą te 2 kółeczka od przerzutki. @Motke kółeczka kręcą się bardzo luźno (w sensie dobrze), dużo luźniej niż piasta. Serwis Giant zaproponował wymianę piasty na nową, jeszcze nie wiem czy na inną nową czy tą samą nowa. Na kamerze slow-motion ewidentnie widać, że po zatrzymaniu korby, kasta z tyłu nadal się kręci i to powoduję zwijanie łańcucha. Biorąc pod uwagę, że wszystkie modele Giant Tempt 1 GE 2022 w salonie miały podobny problem, dochodzę do wniosku, że Giant i/lub Shimano się przeliczyli... i piasta z łożyskami koronkowymi z osią QR nie nadaje się do Shimano Deore 2x11 🤷♂️ Albo jest coś jeszcze czego nie rozumiem w mechanice napędu i nie da się tego dostrzec gołym okiem. Może korba z przodu, jedyny elementu z poza grupy Deore?
Motke Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 @kubazet To zrób jeszcze jeden test. Zamiast kręcić korbą to zakręć kołem do przodu. W normalnych warunkach ani łańcuch ani korba nie powinny drgnąć a bębenek powinien cykać. U Ciebie pewnie korba zacznie się kręcić. To by wskazywało na zbyt duże tarcie między bębenkiem a resztą piasty. Inny test: postaw na podłodze rower "do góry nogami". Zakręć korbą. Łańcuch powinien zacząć zwisać jak na filmiku. A teraz poluzuj/odkręć szybkozamykacz i teraz zakręć i sprawdź czy jest tak samo czy zaczęło działać normalnie?
Rozwiązanie kubazet Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Rozwiązanie Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) @Motke Okazało się, że problem tkwi w przerzutce Deore M4100, sprzęgło jest za słabe dla 11 rzędowej kasety... podobno (komentarze pod filmikiem na youtube) wymiana przerzutki na M5100 pomaga. Ja się poddałem, rower będzie wykorzystywany okazjonalnie do jazdy po Bieszczadach, więc nie chce w niego więcej inwestować. Dokumentuję rozwiązanie dla innych, którzy mają podobny problem. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez kubazet
Rekomendowane odpowiedzi