Mosiu92 Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 Dzień Dobry, Szukam pierwszego roweru i już na starcie pojawia się problem, bo jedyne co po przeczytaniu miliona wątków i zobaczenia jeszcze raz tylu filmów na yt, udało mi się ustalić budżet(2200, jeżeli będzie warto jestem wstanie dołożyć do 2500). Szukam pierwszego 'lepszego roweru', moja przygoda z rowerem zakończyła się x lat temu, jeszcze za dzieciaka. Obecnie poszukuje roweru, którym bez problemu mógłbym poruszać się po ścieżkach leśnych, drogach szutrowych, ewentualnie wypad w góry (lżejsze szlaki, bez hardkoru), ale też takim, który swobodnie przewiezie dziecko w przyczepce po asfalcie. Wiem, że w tym temacie pojęcie roweru uniwersalnego nie istnieje, aczkolwiek może jest jakiś konkretny typ roweru, który po zdjęciu/ dodaniu osprzętu, po zmianie opon, będzie najbardziej uniwersalny. Nie potrafię, określić ile km, będę danym rowerem robił, gdyż jak zaznaczyłem wyżej, dopiero przygodę zaczynam. Z góry dziękuję za pomoc i ewentualnie nakierowanie w kierunku jakiego typu rowerów powinienem zacząć się oglądać.
Maksiu79 Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Jeżeli zakładasz, jak napisałeś, wypady w góry, to rower trekingowy czy crosowy, który dałoby radę do pozostałych zastosowań już nie będzie najlepszym wyborem. Moim zdaniem powinieneś szukać rekreacyjnego MTB. Budżet jest dość skromny zwłaszcza jak na obecne czasy drożyzny. Jak już w kilku podobnych postach pisałem, możesz poszukać w Decathlonie bo mają dobry stosunek jakości do ceny. Mój syn od początku tego sezonu jeździ na Rockrider ST-540 V2 i jak dotąd uważam, że to całkiem przyzwoity rower jak za takie pieniądze (na większe podsumowanie przyjdzie pora co najmniej po całym sezonie). Choć teraz podrożał trochę a nam udało się jeszcze kupić go parę stówek taniej. Jeździmy razem i po gładkich nawierzchniach trasy po 30 - 40 km i zaliczamy góry i startujemy amatorsko w maratonach MTB. Tu jest dyskusja na temat tego roweru: https://forum.szajbajk.pl/topic/26933-rockrider-540-v2-275/?do=findComment&comment=288674 Edytowane 30 Maja 2022 przez Maksiu79 1
Mosiu92 Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Opublikowano 30 Maja 2022 Dzięki wielkie, o widzisz tej kategorii w ogóle nie brałem pod uwagę. Czy do rekreacyjnego mtb można podpiąć przyczepkę bądź sakwę w przypadku jakiejś wyprawy ?
Maksiu79 Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Ten model, z tego co pamiętam, ma mocowania pod bagażnik więc bez problemu jakieś sakwy założysz. Zresztą jest wiele innych sposobów montażu sakw więc z pewnością da się coś wymyślić. Mój syn akurat używa czasami takiego bagażnika montowanego tylko na sztycę z dedykowaną sakwą. Przyczepkę też bez problemu podepniesz bo tam jest mocowanie na szybkozamykacz. Z tego co widzę po młodym, to pozycja na tym rowerze też jest dość komfortowa z uwagi na jego geometrię w porównaniu np. z moim rowerem XC. Nie jest to to co na rowerze trekingowym ale jest ok. Więc jeśli nie lubisz za bardzo "leżeć" to powinno Ci być wygodnie. Zresztą najlepiej się przymierz w sklepie. Jeśli zrezygnował byś z wypraw w góry to zdecydowanie poleciłbym Ci trekinga lub crossa ale tak to taki MTB będzie lepszy. Edytowane 30 Maja 2022 przez Maksiu79 1
Mosiu92 Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Opublikowano 30 Maja 2022 Maksiu79 jeszcze jedno pytanie.A gdyby zrezygnować z tych gór, w sensie góry, ale jako utwardzone szklaki turystyczne, przystosowane do spokojnej turystyki rowerowej, to jaki trekking ? Czy jakiś cross z opcją rozbudowania do trekkingowego ?
Maksiu79 Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 Co do konkretnych modeli crossowych i trekingowych to trochę nie moja bajka ale tak z przeglądu rynku mogę zaproponować żebyś sobie obejrzał: Cross: Kros Evado Romet Orkan Indiana Cross Merida Crossway Giant Roam Treking: Kross Trans Romet Wagant Indiana X-Road Tutaj niech lepiej wypowie się ktoś bardziej obeznany w temcie takich rowerów. Ja mając taki wybór wolałbym rower crossowy bo jednak bliżej mu do MTB 🙂 I raczej szedłbym w uproszczenie napędu (1x lub 2x) ale to też zależy jak będziesz chciał jeździć (jak szybko jechać albo jak stromo podjeżdżać). No i pytanie czy w takim budżecie będzie duży wybór w zakresie napędów (raczej dominować może 3x7 może 3x8). 1
Mosiu92 Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Ok, dzięki wielkie za pomoc i za zainteresowanie, zerknę na wyżej wymienione modele. Jak tak dłużej siedze i czytam, to właśnie chyba skuszę sie na jakiegoś Crossa. Edytowane 30 Maja 2022 przez Mosiu92
Rozwiązanie Maksiu79 Opublikowano 30 Maja 2022 Rozwiązanie Opublikowano 30 Maja 2022 Nie ma za co. Jeśli w jakikolwiek sposób pomogłem to się cieszę 🙂 Daj znać co wybrałeś i czy udało Ci się kupić, bo obecnie różnie z dostępnością bywa.
Mosiu92 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2022 Na chwilę obecną największym faworytem jest Kross evado 3.0 2022 czarny. Jedyne co mnie martwi, że hamulce to v -brake a nie tarczowe, ale z tego co zasięgnąłem opinii to do tej ceny lepiej dobre v-brake niż cienkie tarczowe.
Rekomendowane odpowiedzi