Dibua Opublikowano 9 Maja 2022 Opublikowano 9 Maja 2022 Cześć, rozważam wymianę przerzutki Shimano Acera na coś lepszego, ale może najpierw opiszę skąd pomysł. Do szału doprowadza mnie to, że kasetę tylną muszę wymieniać w zasadzie co rok albo i krócej. Zawsze kupuję CS-HG51-8 aw, ale mam wrażenie, że literka G oznacza "gównolit", bo zużywam ją w mniej niż 1000 km. Nową montowałem w marcu tego roku, przejechałem może z 600 km i zęby już zaczynają być rozklepane, tworzą się drobne nawisy, rozgniecenia na bokach, więc pojawiają się już drobne kłopoty ze wskakiwaniem na większą zębatkę. Przede wszystkim chciałbym zmienić kasetę na coś znacznie lepszego, ale czuję, że chyba mi się to nie uda, bo nie widzę jakoś na przykład Deore 8 biegowych, stwierdziłem więc, że zmienię przerzutkę wraz z kasetą w nadziei na to, że wyższa klasa będzie miała bardziej wytrzymałą kasetę, lepszą zmianę biegów itd. Czy to jest dobry kierunek Waszym zdaniem, czy zagryźć zęby i zmieniać kasetę co rok albo i częściej i nie kombinować? Wymyśliłem sobie, że po prostu rower jest ciężki, ja jestem ciężki, koła duże i jeżdżę trochę dalej niż wokół trzepaka i pewnie mam po prostu za słabą klasę sprzętu. Pacjent: Kellys TNT 30, koła 29 cali, jeżdżę maks 130 km na jeden strzał, nie upalam jakoś specjalnie roweru w błocie, choć zdarzy mi się jakiś offroad Kaseta tył: CS-HG51-8 aw, 32-28-24-21-18-15-13-11, korba przód: 42-32-22. Przerzutka tył: Shimano Acera, manetka SL-M310. Zakres przełożeń w zasadzie mi odpowiada, choć tylne 11 wrzucam naprawdę bardzo sporadycznie przy naprawdę dużych zjazdach, kiedy chcę pocisnąć. A może doradzicie jaką kasetą zastąpić ten badziew, na którym jeżdżę? Z góry dziękuję za sugestie.
vdcmike Opublikowano 9 Maja 2022 Opublikowano 9 Maja 2022 Zamiast zmieniać tak często kasetę po prostu kup prawdziwy łańcuch albo 2-3 na rotację. Np. KMC X8 silver. Nie istnieją trwalsze kasety niż to co masz. Za zużycie kasety odpowiada w 90% łańcuch. Im grupa w przypadku kaset nie idzie w parze z trwałością.
Dibua Opublikowano 9 Maja 2022 Autor Opublikowano 9 Maja 2022 Hmm, łańcuch od dawna kupuję X8.93 bez opakowania. Raz, na początku miałem Connexa 800. Skoro to dobra kaseta, to może ja coś źle robię, za rzadko czyszczę/smaruję. Staram się co ok. 100 km posmarować, ale przyznaję, że mój napęd jakoś ciągle jest dziwnie uświniony w porównaniu z tym, co widzę u innych. No nic, w każdym razie dzięki za odpowiedź, widzę, że nie tędy droga
Rekomendowane odpowiedzi