Skocz do zawartości

Poruszanie sie rowerem po chodniku

hal900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czy po mieście moge jeździć rowerem po chodniku jeśli nie ma ścieżki rowerowej w danym miejscu?

Opublikowano

Nie możesz ale są wyjątki:

- opiekujesz się dzieckiem do lat 10 kierującym, a dziecko to samo kieruje rowerem;
- szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów (te warunki muszą być spełnione łącznie)
- warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A nawet jesli jest ścieżka rowerowa po drugiej stronie to nie masz obowiązku nią jechać, tylko możesz po prawej stronie asfaltem lub chodnikiem jesli spełnia warunki jw

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku byłam świadkiem 2 sytuacji, w których rowerzysta dostał mandat za poruszanie się po chodniku, więc chociaż do tej pory było to trochę martwe prawo (przynajmniej u nas w mieście), wydaje mi się, że powoli zaczyna być respektowane. Fakt faktem - ścieżek rowerowych przybywa, więc poruszanie się jest trochę łatwiejsze.

Edytowane przez trzy_oponki
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 17.06.2022 o 13:14, domenico napisał:

A nawet jesli jest ścieżka rowerowa po drugiej stronie to nie masz obowiązku nią jechać, tylko możesz po prawej stronie asfaltem lub chodnikiem jesli spełnia warunki jw

Dosyć często jednak wyznaczają DDR 2-kierunkowe (znaki pionowe i poziome są ustawione dla obu kierunków) i wtedy nie ważne po której stronie - jest nakaz z niej korzystania.

Opublikowano

W kwestiach prawnych w pełni zgadzam się z @vdcmike

Natomiast tak życiowo to jest temat RZEKA. Często i gęsto  bezpieczniej i sensowniej jest czasem pojechać chodnikiem niż po jednojezdniowej drodze z dużym ruchem w obu kierunkach.

O ile w mieście jest dużo pieszych którzy maja bezwględne pierwszeństwo, to np na turystycznej trasie Lublin - Nałęczów - Kazimierz Dolny (główne atrakcje Lubelszczyzny) gdzie de facto w ogóle nie ma drogi rowerowej (moze jest jej w porywach parę kilometrów) to nie wyobrażam sobie jazdy z żoną asfaltem na ktorym jest bardzo duży ruch samochodowy przez większosć doby. Jadę chodnikiem, jak widze pieszego ( a zdarza sie to raz na parę kilometrow) to zsiadam z roweru i go przepuszczam i jadę dalej, po wielokroć mijała mnie Policja albo wręcz ja mijałem Policję "suszącą" na chodniku radarem kierowców i nigdy sie do mnie nie przyczepili. 

Także rzecz jasna grozi za to mandat i nie  będzie go można kwestionować, ale czasem lepiej i bezpieczniej dla wszystkich jechać chodnikiem. Pamiętając jedynie żeby nie utrudniać życia pieszym,

Opublikowano

Oczywiście, zdrowie i życie ważniejsze niż ryzyko 100zł mandatu. Ale jak już ktoś "musi" chodnikiem to plz niech stosuje jakieś elementarne zasady zdrowego rozsądku w tym nie rozjeżdżać i nie dzwonić na pieszych. 

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 5.04.2022 o 19:44, hal900 napisał(a):

Witam,czy po mieście moge jeździć rowerem po chodniku jeśli nie ma ścieżki rowerowej w danym miejscu?

Jeśli ktoś szuka informacji jak wygląda sytuacja w 2024 roku to znalazłam artykuł z małą ściągawką....co wolno a co lepiej szybko ;) https://www.centrumrowerowe.pl/blog/przepisy-rowerowe/ spoiler: w 99% przypadków odpowiedź nadal brzmi: nie :D

Opublikowano

Niestety w naszym pięknym kraju brakuje spójnej polityki projektowania dróg rowerowych, największe miasto a ścieżki są robione kawałkami. Osobiście preferuję ulicę w drugiej kolejności ścieżkę o ile taka istnieje, chodnik to już ostateczność, i zawsze pamiętam że jestem tam gościem, piesi mają bezwzględne pierwszeństwo. Wystarczy podstawowa kultura osobista i nieco wolniejsza jazda, nawet jeżeli ktoś burknie to nie zdążyło mi się dyskutować, sprawa jest prosta.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 12.06.2024 o 22:24, multijumper napisał(a):

Niestety w naszym pięknym kraju brakuje spójnej polityki projektowania dróg rowerowych, największe miasto a ścieżki są robione kawałkami. Osobiście preferuję ulicę w drugiej kolejności ścieżkę o ile taka istnieje, chodnik to już ostateczność, i zawsze pamiętam że jestem tam gościem, piesi mają bezwzględne pierwszeństwo. Wystarczy podstawowa kultura osobista i nieco wolniejsza jazda, nawet jeżeli ktoś burknie to nie zdążyło mi się dyskutować, sprawa jest prosta.

Zgadzam się w 100%