Skocz do zawartości

Fuji Rakan 29 1,5 LT 2021 czy warto?

JohnnyCash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomo że z rowerami "od ręki" jest problem.

Czy taki rower jest Waszym zdaniem godny uwagi?

Fuji Rakan 29 LT 1.5 / Enduro / Rowery górskie / Katalog Rowerowy 2021 (bikeworld.pl)

Aktualna cena 10700zł.

Sama marka w Polsce mało popularna, za Zachodzie i w Azji chyba bardziej. 

Czy nie będzie problemu z serwisem tej marki?

Jakieś opinie o zawieszeniu mLink lub o hamulcach TRP Trail? 

Mało informacji można znaleźć o tych rowerach dlatego pytam.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

10700? To za tyle jeszcze można kupić rower?😜

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niedawno uzupełniłem swoją Stajenkę o ww Rakana. Na yarim 160/150 super deluxe coil select i Bo pewnie o tym mówisz od velobox tą kasę. Jestem zajebiscie pozytywnie zaskoczony tym modelem. Miałem na starcie wkładać sainty ale zostawiam TRP traile bo zaskakująco świetne heble. Świetna modulacja i moc na 100kg jeźdźca z zapasem. Wsadziłem aktualnie tylko slx 12s napęd bo zalegał na półce jako fanaberie i w na sezon zmienię sprężynę dampera na 550lbs bo pokaldowo jest 500lbs czyli do 90kg bajkera. Rower był bardzo solidnie zabezpieczony do podróży.. Rzekłbym upierdliwie zabezpieczony ale za to szacun akurat. Tylnia piasta cichutka ale co kto lubi. Mega plusem są obręcze kół. Szerokie solidne jak ogumienie dodane porządne. Sterówka wszystko elegancko na maszynowych, nasmarowane, a uszczelnione.. Jednym słowem za taką kasę.. Myślę że nowego nic lepszego nie znajdziesz. NSbajki itp na rockshox 35 itp droższe na starcie.. Jedyny minusik to damper w wersji bez blokady. Jedynie regulacja odbicia. Wczoraj gruzowałem nim solidnie i bajka zawiecha działa. Mlink itp. 

IMG_20220327_134054-01.jpeg IMG_20220327_151340_545.jpg
Opublikowano

A jak z wagą roweru? 

Podobno waży 17kg.  Podjeżdzałeś nim coś więcej? Jak odcucia?

Opublikowano

Na moje oko to ok 16kg ale jutro zważę z ciekowosci. W terenie podjeżdża się bardzo sprawie. Napewno lepiej niż np ulubiony ht trailowy Orbea Laufey. Na asfalcie Prz zablokowanym przodzie też idzie spoko i nie popmuje dampera przesadnie. Ale na odblokowanym przodzie to na stojąco wbijać.. Jak deptanie po kolana gąbce. Po dzisiejszych 50km w terenie.. Trochę agresywnych zjazdów.. Jestem oczarowany heblami.. Śmiem twierdzić że zrobiły się mocniejsze od saintow na których zawsze latam. Zero problemu z zablokowaniem koła czy błyskawicznym wyhamowaniem z 50kmh

IMG_20220412_154003-01.jpeg

Nawet Mimo nie najlżejszej wagi.. Jest zajebiscie skoczny i łatwo się podrywa do manual czy bunny hopa. Ja jestem mega zadowolony co to był pierwszy zakup w ciemno wyłącznie po opiniach i osprzęcie/$$

Opublikowano

Jak masz jak to zważ bo sam jestem mega ciekaw tej wagi. A jednak 17kg trochę mnie odstrasza. Tym bardziej ze będę jeździł tez po bardziej lajtowych singlach.

Opublikowano

Jak będziesz jeździł po lajtowych trasach to kup sobie rower trailowy a nie enduraka ściganta z 160mm skoku. Jeżeli interesują cię bardziej trasy typu superflow, twister itp to nie ma co się pchać w Rakana. 

Opublikowano

Bardziej chodziło mi o to, że potrzebuję roweru AM, na którym bez większych problemów podjadę "E" w Srebrnej, pózniej zjadę "C" a następnego dnia oblecę jeszcze jakiegoś singla glancesis.

BTW jak masz coś godnego polecenia to poproszę ;)

Opublikowano

Zainteresuj się raczej segmentem rowerów 120-140 skoku. Z geometria lepsza do podjezdzania. Coś w stylu fuel ex, trance, tallboy