ci3jk4 Opublikowano 24 Lutego 2022 Opublikowano 24 Lutego 2022 Witam, Posiadam krossa level b6 (2015), naped 3x10, z tyłu oryginalnie założona była SLX RD-M670 SGS, natomiast już w pierwszym roku została ona uszkodzona i wymieniona na jakiegoś deore (było to na tyle dawno że nie pamiętam dokładnego oznaczenia, na oko wygląda jak deore rdt610 sgs). Przez te parę lat widzę że sporo się pozmieniało i napędy 3x zaczęły być wypierane przez 2x a obecnie 1x, i to samo z tego co widzę stało się z dostępnością przerzutek. Teraz szykowałem rower, wymieniałem kasetę (hg50-10 11-36) i łańcuch (cn hg54) i okazało się iż nie jestem w stanie poprawnie przerzucać biegów (ten problem występował już przed wymianą kasety i łańcucha i w zasadzie był powodem wymiany). Po dokładniejszej inspekcji zauważyłem że moje deore ma już krzywy pantograf i dojechane zębatki. Ze względu na to ze jest tak stara konstrukcja i ciężko z dostępnością, a ja nie jestem w 100% pewien modelu postanowiłem ze łatwiej było by wymienić ją na coś nowszego, może już nawet ze sprzęgłem. 1. No i teraz pytanie czy Deore RD-M6000 Shadow+ SGS obsłuży 3x10? Pytam bo na stronie shimano nie widzę takiej informacji, a znowu na aukcjach i w sklepach zazwyczaj piszą ze nadaje się do 2x10 i tylko w niektórych sklepach znajduję wzmiankę o 3x10. 2. Już trochę po sezonie, ale nie do końca i jest o kasetę szosową. Do trenażera kickr ściągałem wcześniej moją kasetę z koła i zakładałem ją na trenażer, bo w zimie w zasadzie nie jeździłem na dworzu. Teraz zaczyna się sezon na dwór i chce jednak kupić osobną kasetę na stałe do trenażera. Przy jeździe na trenażerze z moją starą kasetą prawie nigdy nie używam innych przełożeń niż 2-4 najcięższe na kasecie. Chciałbym wymienić kasetę na szosową, np 11-28 - pytanie czy nie będzie się to gryzło z nową przerzutką? Na oznaczeniach przerzutek często widzi się minimalny i maxymalny rozmiar najmniejszej i największej koronki. Najmniejsza jest taka sama w obu przypadkach ale jednak największa sporo się różni i dlatego nie jestem pewien kompatybilności.
Rozwiązanie vdcmike Opublikowano 24 Lutego 2022 Rozwiązanie Opublikowano 24 Lutego 2022 Ad. 1. Tak, RD-M6000-SGS obsłuży 3x10 w configu 11-36 tył i na przodzie różnica pomiędzy młynkiem a największym blatem do 22T. Ad. 2. Nie. Wszystkie przerzutki z "systemem" Shadow nie pracują poprawnie z kasetami o największej koronce mniejszej niż 32T. Generalnie sprawdź wpierw czy masz prosty hak przerzutki bo to jest element, który w zamyśle ma się krzywić jako pierwszy (chroniąc ramę i przerzutkę). Nowe kółka to naście zł. Wózek (nazwany przez Ciebie pantografem) można w niskich modelach jak deore łatwo wyprostować.
ci3jk4 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Opublikowano 24 Lutego 2022 oo dzięki za szybką odpowiedź. Zależy mi trochę na czasie i niezawodności na ten sezon, wiec zaryzykuje tego rd-m6000 sgs ,a stare deore spróbuje naprawić i najwyżej będzie "w razie czego". Hak wymieniłem na samym początku - nie wiem czemu, ale to już mój 4ty hak w tym rowerze. Jeżdżę sporo po wąskich ścieżkach i napewno jest szansa ze przerzutka i hak dostają bicie od wystających pieńków i korzeni, ale 4 sztuki w 7 lat to dość często Dodatkowo dodam że zazwyczaj nie są wygięte ale pękają i to pomiędzy tymi dwoma śrubami montażowymi do ramy - wygląda trochę jak błąd projektowania tego elementu, bo oś koła opiera się na haku a dopiero ten jest przymocowany do ramy. Już dwie sztuki pękły właśnie w punkcie gdzie oś opiera się o hak. Co do punktu drugiego, to niepoprawna praca będzie sie objawiać tym ze łańcuch spada na szprychy? Pytam bo to tylko trenażer i jeśli to byłby jedyny powód, a po reszcie biegów chodziła by płynnie to jestem w stanie poświęcić tą jedną koronkę (i tak pewnie była by rzadko używana) na rzecz wygody i lepiej wyskalowanych mniejszych przełożeń. Jesli raczej ma nie poprawnie pracować na wszystkich biegach to faktycznie nie ma sensu.
qameleon Opublikowano 24 Lutego 2022 Opublikowano 24 Lutego 2022 Ja mam korbe deore 3 blaty 48-36-26 i przerzutke rd-m6000 sgs i smiga to pieknie z kaseta 11-32
vdcmike Opublikowano 24 Lutego 2022 Opublikowano 24 Lutego 2022 Na kasetach 11-28 działanie będzie upośledzone (płynność, "zamyślenie się" przerzutki, zrzucanie o 2 koronki na raz itp.). Nie można wyregulować przerzutki, żeby znośnie działała w całym zakresie. Jak się ustawi twarde przełożenia to będzie dramat na 3-4 najbardziej miękkich itd.
ci3jk4 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Opublikowano 24 Lutego 2022 26 minut temu, qameleon napisał: Ja mam korbe deore 3 blaty 48-36-26 i przerzutke rd-m6000 sgs i smiga to pieknie z kaseta 11-32 u mnie korba 40 30 22 ale znowu z tyły 36 wiec pewnie wyjdzie po długosci łańcucha podobnie - dzięki za kolejne potwierdzenie 9 minut temu, vdcmike napisał: Na kasetach 11-28 działanie będzie upośledzone (płynność, "zamyślenie się" przerzutki, zrzucanie o 2 koronki na raz itp.). Nie można wyregulować przerzutki, żeby znośnie działała w całym zakresie. Jak się ustawi twarde przełożenia to będzie dramat na 3-4 najbardziej miękkich itd. Kurcze szkoda ;/ korci trochę mnie nadal, ale chyba w takim razie popytam znajomych czy ktos nie ma takiej kasety na przymiarkę i jak sie nie uda to odpuszczę... 11-32 już tak bardzo mnie nie robi jak 11-25 albo 11-28 wiec chyba po prostu łatwiej i taniej będzie kupić jakąś dobitą szosę do samego trenażera (chociaż trochę się boję ze będę musiał ogolić nogi ). Podejrzewam że jakbym wymienił kasetę na 11-32 i największy blat z przodu na 48 tak jak u quameleon'a to było by dużo uniwersalniej i lepiej ale muszę to przemyśleć bo to znowu kolejne dodatkowe koszty. Tak czy siak dziękuję za dobre rady - jakby się jednak udało pożyczyć 11-28 i przypasować to dam znać czy działa czy nie
ci3jk4 Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Opublikowano 28 Lutego 2022 Ok, Przez weekend sprawdziłem działanie i trochę ponaprawiałem, więc zgodnie z obietnicą melduję. Zarówno m6000 jak i m670 "działają" z kasetą 11-28 na trenażerze (sprawdzone dwie kasety- używka i parę godzin później nówka sztuka, podróbka z decathlonu). Faktycznie w wypadku m670 jest nieco lepiej ale m6000 tez sobie radzi. Potwierdzam że zmiana biegów z m6000 shadow plus jest nieco ospała, ale jak na razie zmienia biegi w punkt. Jak na razie nie jechałem jakiegoś bardzo mocnego podjazdu, ale na płaskim i pod standardowe górki w zwifcie radzi sobie dostatecznie dobrze żeby się nie przejmować. Natomiast po przełożeniu na koło mtb i kasetę 11-36 trzeba regulować naciąg śrubą baryłkową oraz H i L przerzutki żeby dobrze działała. Jeśli miałbym codziennie przesiadać się z trenażera na jazdę w realu to pewnie szybko bym się zniechęcił, bo dopieszczenie przerzutki za każdym razem zajęło mi jakieś 20-30minut. Wyprostowana m670 nie ma tego problemu i działa bez żadnej regulacji - szczerze mówiąc pojęcia nie mam czemu tak jest, ale zakładam że faktycznie sprzęgło ma jakiś wpływ na pracę z obiema kasetami.
Rekomendowane odpowiedzi