Rafauek Opublikowano 4 Stycznia 2022 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Witam serdecznie! Przejdę śmiało do konkretów - mianowicie chcę przejść na fulla Blackbird 29". Jest sens w bawienie się w wymianę ramy i kupno dampera czy kupno nowego roweru? Dodam, że wstawiłem z przodu już tarczę 203mm, trochę też już serwisowałem, dbałem więc wiem, że wszystko gra. Poza tym konfiguracja stockowa. Pozdrawiam.
vdcmike Opublikowano 5 Stycznia 2022 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Rama z damperem wyjdzie ze 4-4,5k. Biorąc pod uwagę, że primal ma jakąś szczątkową wartość to za 6,5k można się rozejrzeć za jakimś nawet używanym FS, który tego siermiężnego BB zje na śniadanie. Weź też poprawkę na to, że prymitywne jednozawiasowce jak BB są dość specyficzne w prowadzeniu - przy pedałowaniu tył się mocno usztywnia i podnosi a wtedy wszystkie nierówności idą na nogi pedałującego (kopanie). 1
Rafauek Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2022 Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem wspomnieć, że mam model 2021 z małym przebiegiem, nie wiem czy 1000 km przekroczyłem. Nie rozglądałem się przyznam za fs innymi niż BB, do tego nie znam się przesadnie na rowerach innych marek. Cenna wskazówka z tą geometrią, ale pewnie bym to przeżył(musiałbym).
vdcmike Opublikowano 6 Stycznia 2022 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Nie o geo chodzi tylko o działanie tego prymitywnego zawieszenia. Przeżyć moźna wiele ale jazda rowerem nie polega na walce człowieka z maszyną
Rafauek Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zdecydowanie masz rację. Chyba zakochałem się w Cannondale'u Habit 29". Znalazłem nawet taki w okolicy za lekko ponad 9k. Wolałbym kasetę x11, ale chyba nie ma tragedii.
artie Opublikowano 6 Stycznia 2022 Opublikowano 6 Stycznia 2022 A ja sugeruje spróbować zanim się cokolwiek kupi. Bluebirda 29 przez 3 lata mocno wykorzystywałem w górach praktycznie co weekend i nic się nie działo.. Fakt, ma swoje minusy jak duża waga, brak bidonu, średnie piasty i bujający zawias, ale za tą cenę to niezla opcja. W górę tracił ale po aktywacji blokady jechało się calkiem ok. Za to w dół było mega wygodnie i stabilnie.Więc polecam wypożyczyć i się przekonać samemu. Wiadomo że jak dasz więcej to będzie lepiej ale nie można dać się zwariować. 1
Rafauek Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2022 Chyba spróbuje się gdzieś przejechać takim wynalazkiem. Swoją drogą zastanawiałem się dlaczego taki prosty wahacz nie jest zbyt często stosowany, nie pomyślałem o reakcji przy pedałowaniu. Przeglądam ogłoszenia na Dolnym Śląsku, nie będę się śpieszył - sezon dla mnie dalej trwa, w lasach solą nie sypią 😀
artie Opublikowano 7 Stycznia 2022 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Najlepsze wyjście to spróbować samemu. W wolnej chwili możesz poczytać o typach zawieszeń tu - https://w2b-storage.s3.eu-central-1.amazonaws.com/161847972110935F0FE77B2FC52B0123ECCA96FE4473B16B9ED0E1CEC6EABADFC0C9C08C6A8CD W Dartmoorach ten jednozawias to prosta ale wg wielu opinii udana konstrukcja. La lubiłem ją za liniową charakterystykę. Fakt, trochę kopał przy hamowaniu po korbach ale porównując to do np Hecklera od Santy to była przepaść. Stary Heckler cały się składał jak scyzoryk na podjeździe. Dart ma świetne geo co pomaga w podjeżdżaniu no i zawsze można zblokować damper. Jak masz hajs to pewnie że lepiej wziąć Gianta, Treka czy inny tego typu ale przy ograniczonym budżecie to jest całkiem rozsądna opcja. 1
Rafauek Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2022 Przyznam, że ta prostota też bardzo do mnie przemawia. Dzięki za link, zapoznałem się i teraz już dużo jaśniejsze jest to dla mnie. Szczerze to chciałbym wydać jak najmniej, ale jak każde hobby swoje kosztuje 👀🙂
Rekomendowane odpowiedzi