Skocz do zawartości

Garmin Edge 530 na ultramaraton

Bulas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce użyć 530 do prowadzenia po śladzie w ultra. W jaki sposób wrócić na wcześniej zadany ślad gpx, powiedzmy po nocy przespanej gdzieś "z boku"  trasy, tak by nawigacja prowadziła od momentu zjazdu z trasy a nie od początku? Z góry dzięki za podpiwiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Najważniejsze aby w ustawieniach mieć odznaczone przyciąganie do drogi oraz automatyczne wyznaczanie trasy po zjechaniu. I tyle. Wsiądź sobie na rower i przetestuj. 530 bardzo dobrze sprawdza się w ultra, sam kilka przejechałem na nim i nie raz nocowałem albo korzystałem ze sklepu kilka km od trasy;) Z powrotem nigdy nie miałem problemów aby wrócić do punktu zjechania.

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Podbijam temat - Jakie preferujecie ustawienia pod kilkudniowy rajd po szutrach? Jakie ekrany i w jakim układzie? Jakie ustawienia map, nawigacji, oszczędzania energii (autouśpienie, jasność ekranu, tryb GPS), itp. Czy kilkusetkilometrowy ślad od organizatora warto rozbić na etapy? Czy jakieś alerty mogą być przydatne na takiej trasie?

Opublikowano

@Włóczykij ten kilkuset kilometrowy ślad rozbij na jak najkrótsze odcinki. Jak na takim długim śladzie zjedziesz i Garmin zacznie go przeliczać to będzie to trwało do nocy 😉 pod warunkiem , że się wcześniej nie zawiesi. A tak to na krótkich etapach mniejsze ryzyko powstania "kwiatków".  Tryb GPS daj na zwykły, podświetlanie jak jedziesz za dnia możesz wyłączyć, wyłącz transmisję Bluetooth i Wifi, czym mniej czujników podpiętych tym lepiej, , alerty wyłącz - jak będziesz zmęczony to tylko będą Ciebie irytować. Ustawienia map i nawigacji adekwatne do sytuacji czyli jeżeli tylko po szutrach to zgodnie z tym duchem. Jak wytyczsz sam sobie ślad to rób jak najwięcej punktów pośrednich aby Garmin nie improwizował za bardzo na własną rękę.