precelek Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć. Udało mi się wyrwać za 600euro Wahoo Kickr Core na BF oraz matę poniżej 300zł. Teraz pozostała kwestia kasety, a tutaj się pogubiłem. Mam dwa rowery które potencjalnie będę montował w trenażer - 11s 11-30t oraz 10s 11-34 (jeśli mam wybierać to ten). Jaką powinienem kupić kasetę? Taką samą jak w rowerze? Jeśli tak to którym? Czy muszę wybrać? Do kasety muszę dokupić łańcuch, spinkę, skuwacz do łańcucha oraz ściągacz lub klucz do korby tak? Łańcuch taki sam jak w rowerze? Nie wiem jak zacząć Najtaniej na allegro są nasadki do ściągania korb, taką nasadkę obsługuje się kluczem francuskim? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 3 Grudnia 2021 przez precelek
dfq Opublikowano 4 Grudnia 2021 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Najlepiej kup taką samą kasetę jak w rowerze który chcesz wstawić na trenażer i tyle. Po chcesz ściągać korbę i lancuch ???. Zdejmujesz koło i zakładasz na trenażer resztę roweru. Do założenia kasety potrzebujesz klucz do kaset i francuza/żabkę. Do ewentualnego zdjęcia jeszcze tzw bacik. Do wymiany łańcucha (jeśli zużyty) w rowerze skuwacz do łańcucha i spinkę (jeśli nie ma z łańcuchem) 1
precelek Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 4.12.2021 o 11:32, dfq napisał: Najlepiej kup taką samą kasetę jak w rowerze który chcesz wstawić na trenażer i tyle. Po chcesz ściągać korbę i lancuch ???. Zdejmujesz koło i zakładasz na trenażer resztę roweru. Do założenia kasety potrzebujesz klucz do kaset i francuza/żabkę. Do ewentualnego zdjęcia jeszcze tzw bacik. Do wymiany łańcucha (jeśli zużyty) w rowerze skuwacz do łańcucha i spinkę (jeśli nie ma z łańcuchem) 1) Nie muszę kupować drugiego łańcucha? 2) Co gdybym chciał rower z napędem 11 rzędowym wrzucić w trenażer z kasetą 10s? 3) Bacik tylko do zdjęcia, nie do założenia? 4) Ile wymian wytrzymuje spinka? 5) Mam rower na sztywnej osi 12x142, niestety na śrubę - bez szybkozamykacza. Jak dokupię szybkozamykacz będzie on kompatybilny z trenażerem? Dzięki za rozwianie większości moich wątpliwości Edytowane 7 Grudnia 2021 przez precelek
dfq Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 1. jeśli łańcuch nie jest rozciągniety i kaseta przyjmie to nie musisz kupowac nowego łańcucha 2. Ekwilibrystyka - przerzutke i manetki masz przeciez na 11 rzedów 3. Bacik wymagany tylko do zdjecia kasety, do założenia nie jest potrzebny 4.Spinkę wymienia sie wraz z nowym łańcuchem. 5. Wahoo Kickr ma w zestawie adaptery na sztywną oś i na QR. Szybkozamykacz QR nie bedzie kompatybilny z twoim rowerem przede wszystkim
Segor Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 (edytowane) Podepnę się pod temat. Kupiłem Elite suito-t, rower mam Indiana Storm x7 z kasetą CS-HG 11-42T. Kupiłem na trenażer 11-34 CS-HG500 i coś nie bardzo mi to pracuje. Czuję wibracje i ciche strzelanie przy kręceniu. Nie wiem czy to wina kasety, łańcucha? Raczej nie trenażer. A może przerzutka (deore)? Biegi zmieniają się ok (chociaż mam trochę problem aby ustawić tak, aby wszystkie bez problemu wskakiwały - kręcę tylko regulacją przy manetce). Będę wdzięczny za rady co z tym zrobić, bo nie chce zniszczyć sprzętu na samym początku... Edytowane 1 Października 2022 przez Segor
m-peter Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 51 minut temu, Segor napisał: Podepnę się pod temat. Kupiłem Elite suito-t, rower mam Indiana Storm x7 z kasetą CS-HG 11-42T. Kupiłem na trenażer 11-34 CS-HG500 i coś nie bardzo mi to pracuje. Czuję wibracje i ciche strzelanie przy kręceniu. Nie wiem czy to wina kasety, łańcucha? Raczej nie trenażer. A może przerzutka (deore)? Biegi zmieniają się ok (chociaż mam trochę problem aby ustawić tak, aby wszystkie bez problemu wskakiwały - kręcę tylko regulacją przy manetce). Będę wdzięczny za rady co z tym zrobić, bo nie chce zniszczyć sprzętu na samym początku... Wyreguluj odstęp przerzutki od kasety. 42 a 34 to już dość spora różnica.
Segor Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 1 godzinę temu, m-peter napisał: Wyreguluj odstęp przerzutki od kasety. 42 a 34 to już dość spora różnica. No, ok. Ale ta różnica w kasetach to występuje tylko na najwyższych biegach, na których wydaje mi się, że najmniej czuć te wibracje. Najbardziej drży/stuka na 3-4 biegu od dołu, a te mają chyba identyczna indeksację? Może ja o czymś nie wiem? Różne indeksacje teoretycznie powinny mieć różne rozmiary zębów? Może nie każda indeksacja jest zamienna? Albo inny łańcuch potrzebny?
m-peter Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 Godzinę temu, Segor napisał: No, ok. Ale ta różnica w kasetach to występuje tylko na najwyższych biegach, na których wydaje mi się, że najmniej czuć te wibracje. Najbardziej drży/stuka na 3-4 biegu od dołu, a te mają chyba identyczna indeksację? Może ja o czymś nie wiem? Różne indeksacje teoretycznie powinny mieć różne rozmiary zębów? Może nie każda indeksacja jest zamienna? Albo inny łańcuch potrzebny? A ustawiłeś zakresy? Napisałeś o kręceniu tylko baryłką więc to może być problem.
Segor Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 1 godzinę temu, wolek napisał: Łańcuch dałeś nowy? Nie, łańcuch jest stary. Ale czy z tak niskim przebiegiem ma znaczenie? Mogę wrzucić bez problemu najwyższy i najniższy bieg, więc regulacją zakresu raczej nic tu nie zmieni.
m-peter Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 W dniu 2.10.2022 o 00:48, Segor napisał: Nie, łańcuch jest stary. Ale czy z tak niskim przebiegiem ma znaczenie? Mogę wrzucić bez problemu najwyższy i najniższy bieg, więc regulacją zakresu raczej nic tu nie zmieni. Nie ma możliwości by kaseta 9s miała inne indeksowanie od poprzedniej 9s. Jeśli zatem łańcuch nie jest wyciągnięty (radziłbym tak czy inaczej sprawdzić) to polecam przejść całą procedurę ustawiania przerzutki od zera wg instrukcji Shimano.
Segor Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 Kaseta jest 10 rzędowa. Próbowałem różne ustawienia wysokości wózka przerzutki - bez zmiany. Ostatecznie założyłem kasetę od roweru i problem praktycznie zniknął. Może na najniższym biegu coś czuć, ale ciężko mi to porównać, bo jak się jedzie normalnie to zawsze jakieś wibracje są od opon. Chyba muszę spróbować nowy łańcuch i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi