Robert Sztaba Opublikowano 24 Listopada 2021 Opublikowano 24 Listopada 2021 Cześć, jestem nowy na forum, może temat się już gdzieś przewinął. Chciałem ściągnąć korbę aby wyczyścić tarcze ale nie wiem jak ją zdjąć. Odkręciłem śrubę a w środku dziura na przelot jak na zdjęciu, nie ma o co zaprzeć klucza do ściągania. W jaki sposób to rozebrać?
Piter- Opublikowano 25 Listopada 2021 Opublikowano 25 Listopada 2021 Zrób zdjęcie śrub które odkręcileśJeżeli sa dwie to masz ściągacz z tych śrubNa zasadzie wykręcasz ta środkową mniejsza, a ona automatycznie zapiera sie o ta większą i korba sie ściąga
revolta1 Opublikowano 25 Listopada 2021 Opublikowano 25 Listopada 2021 Mam taką samą korbe Zakladasz taki ściągacz jak na fotce. W otwór korby jak na zdjęciu wkładasz dwie monety 5gr. I wkręcasz ściągacz.
Robert Sztaba Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Opublikowano 25 Listopada 2021 Dzięki, dzisiaj będę sprawdzał jak to pójdzie. Pozdrowienia.
revolta1 Opublikowano 25 Listopada 2021 Opublikowano 25 Listopada 2021 Ostatnio wymieniałem suport u siebie bo się rozleciał i mając taki ściągacz to jedyna opcja 5cio groszówki. Bo ściągacz ma za wąski bolec co Wypycha. Czy a że będziesz miał identyczny ściągacz z szersza końcówka
Robert Sztaba Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Opublikowano 25 Listopada 2021 15 godzin temu, Piter- napisał: Zrób zdjęcie śrub które odkręcileś Jeżeli sa dwie to masz ściągacz z tych śrub Na zasadzie wykręcasz ta środkową mniejsza, a ona automatycznie zapiera sie o ta większą i korba sie ściąga Zdjęcie śruby i ściągacza jaki mam w załączeniu. Wydaje mi się, że tą śrubę można wkręcić z drugiej strony aby zrobić opór i ona tam wchodzi ale nie wiem czemu się nie wkręca ani w prawo ani w lewo. Pięciogroszówki powyginane, ani drgnęło. 5 godzin temu, revolta1 napisał: Ostatnio wymieniałem suport u siebie bo się rozleciał i mając taki ściągacz to jedyna opcja 5cio groszówki. Bo ściągacz ma za wąski bolec co Wypycha. Czy a że będziesz miał identyczny ściągacz z szersza końcówka Wydaje mi się, że te pięciogroszówki to się zapierają o te listki metalowe, które chyba należą do korby, którą się chce wyciągnąć, więc nie ma szans aby w ten sposób ją ściągnąć bo śruba trzymająca korbę nie wkręca się w duży gwint zewnętrzny tylko w mały wewnętrzny w tym otworze i opiera się podkładką na tym właśnie kołnierzu korby odpychając ją przy dokręcania, więc z tymi monetami chyba nie wyjdzie.
revolta1 Opublikowano 26 Listopada 2021 Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Robert Sztaba napisał: Zdjęcie śruby i ściągacza jaki mam w załączeniu. Wydaje mi się, że tą śrubę można wkręcić z drugiej strony aby zrobić opór i ona tam wchodzi ale nie wiem czemu się nie wkręca ani w prawo ani w lewo. Pięciogroszówki powyginane, ani drgnęło. Wydaje mi się, że te pięciogroszówki to się zapierają o te listki metalowe, które chyba należą do korby, którą się chce wyciągnąć, więc nie ma szans aby w ten sposób ją ściągnąć bo śruba trzymająca korbę nie wkręca się w duży gwint zewnętrzny tylko w mały wewnętrzny w tym otworze i opiera się podkładką na tym właśnie kołnierzu korby odpychając ją przy dokręcania, więc z tymi monetami chyba nie wyjdzie. U mnie wyszło. trochę się wygiely monety ale nie jak u ciebie. 😳 Korba taka sama. Pewnie mocno wszystko siedzi zapieczone. Edytowane 26 Listopada 2021 przez revolta1
Robert Sztaba Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Opublikowano 26 Listopada 2021 19 godzin temu, revolta1 napisał: U mnie wyszło. trochę się wygiely monety ale nie jak u ciebie. 😳 Korba taka sama. Pewnie mocno wszystko siedzi zapieczone. Dzięki, będę jeszcze próbował ale wydaje mi się, że te monety opierają się tam nie o to co powinny. Nie chciałbym uszkodzić tego wewnętrznego gwintu, w który wkręca się śrubę korby. Tak czy owak coś muszę jeszcze wymyślić. Może jeszcze ktoś coś podpowie?
Piter- Opublikowano 27 Listopada 2021 Opublikowano 27 Listopada 2021 Wkręć ta śrubę zrób zdjęcie z jednej strony oraz z drugie
Rozwiązanie Robert Sztaba Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Rozwiązanie Opublikowano 15 Grudnia 2021 Z opóźnieniem informuję, że udało się ale: najpierw prysnąłem WD40, odczekałem trochę i znalazłem nieco grubsze podkładki wielkości pięciogroszówki, też się pogięły ale w końcu poszło. Wydaje mi się, że jest do tego typu korb specjalny klucz, jak ten którego zdjęcie jest wyżej ale z powiększonym czepkiem. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
revolta1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 57 minut temu, Robert Sztaba napisał: Z opóźnieniem informuję, że udało się ale: najpierw prysnąłem WD40, odczekałem trochę i znalazłem nieco grubsze podkładki wielkości pięciogroszówki, też się pogięły ale w końcu poszło. Wydaje mi się, że jest do tego typu korb specjalny klucz, jak ten którego zdjęcie jest wyżej ale z powiększonym czepkiem. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Czyli u mnie było mniej zapieczone i 5grkszowki dały radę 😜
Piter- Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Ja na takie zapieczone korby mam taki sciagacz
Robert Sztaba Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2021 12 godzin temu, Piter- napisał: Ja na takie zapieczone korby mam taki sciagacz Czyli wypychasz z drugiej strony. Niezła machina. Robiona czy kupowana?
Piter- Opublikowano 16 Grudnia 2021 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Nie wypycham tylko ściągamŚrodek ściągacza zapiera się o osA korbę ściąga blachaCo do tego czy kupiona to ściągacz kupiłem, jest to ściągacz do łożysk a blachę zrobiłem
Rekomendowane odpowiedzi