Skocz do zawartości

Jak ściągnąć korbę race face z dziurą na wylot?

Robert Sztaba
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Robert Sztaba,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

jestem nowy na forum, może temat się już gdzieś przewinął. Chciałem ściągnąć korbę aby wyczyścić tarcze ale nie wiem jak ją zdjąć. Odkręciłem śrubę a w środku dziura na przelot jak na zdjęciu, nie ma o co zaprzeć klucza do ściągania. W jaki sposób to rozebrać? 

82E04DDF-9FA8-4E81-9FF5-9DE1002C9925.jpeg
Opublikowano

Zrób zdjęcie śrub które odkręcileś
Jeżeli sa dwie to masz ściągacz z tych śrub
Na zasadzie wykręcasz ta środkową mniejsza, a ona automatycznie zapiera sie o ta większą i korba sie ściąga

Opublikowano

Mam taką samą korbe 

Zakladasz taki ściągacz jak na fotce. W otwór korby jak na zdjęciu wkładasz dwie monety 5gr. I wkręcasz ściągacz. 

sciagacz-korby-na-kwadrat-z-kluczem-hl-j09-narzedzia.thumb.jpg.afe8835db1fb866e759793b895505300.jpg

Opublikowano

Dzięki, dzisiaj będę sprawdzał jak to pójdzie. Pozdrowienia. 

Opublikowano

Ostatnio wymieniałem suport u siebie bo się rozleciał i mając taki ściągacz to jedyna opcja 5cio groszówki. Bo ściągacz ma za wąski bolec co Wypycha. Czy a że będziesz miał identyczny ściągacz z szersza końcówka 

Opublikowano
15 godzin temu, Piter- napisał:

Zrób zdjęcie śrub które odkręcileś
Jeżeli sa dwie to masz ściągacz z tych śrub
Na zasadzie wykręcasz ta środkową mniejsza, a ona automatycznie zapiera sie o ta większą i korba sie ściąga

Zdjęcie śruby i ściągacza jaki mam w załączeniu. Wydaje mi się, że tą śrubę można wkręcić z drugiej strony aby zrobić opór i ona tam wchodzi ale nie wiem czemu się nie wkręca ani w prawo ani w lewo. Pięciogroszówki powyginane, ani drgnęło. 

FB6AB940-5AA8-45BD-B058-DBFB779ADE63.jpeg 3CF4063E-A628-48D3-9B46-F13DA7652FA1.jpeg
5 godzin temu, revolta1 napisał:

Ostatnio wymieniałem suport u siebie bo się rozleciał i mając taki ściągacz to jedyna opcja 5cio groszówki. Bo ściągacz ma za wąski bolec co Wypycha. Czy a że będziesz miał identyczny ściągacz z szersza końcówka 

Wydaje mi się, że te pięciogroszówki to się zapierają o te listki metalowe, które chyba należą do korby, którą się chce wyciągnąć, więc nie ma szans aby w ten sposób ją ściągnąć :) bo śruba trzymająca korbę nie wkręca się w duży gwint zewnętrzny tylko w mały wewnętrzny w tym otworze i opiera się podkładką na tym właśnie kołnierzu korby odpychając ją przy dokręcania, więc z tymi monetami chyba nie wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Robert Sztaba napisał:

Zdjęcie śruby i ściągacza jaki mam w załączeniu. Wydaje mi się, że tą śrubę można wkręcić z drugiej strony aby zrobić opór i ona tam wchodzi ale nie wiem czemu się nie wkręca ani w prawo ani w lewo. Pięciogroszówki powyginane, ani drgnęło. 

FB6AB940-5AA8-45BD-B058-DBFB779ADE63.jpeg 3CF4063E-A628-48D3-9B46-F13DA7652FA1.jpeg

Wydaje mi się, że te pięciogroszówki to się zapierają o te listki metalowe, które chyba należą do korby, którą się chce wyciągnąć, więc nie ma szans aby w ten sposób ją ściągnąć :) bo śruba trzymająca korbę nie wkręca się w duży gwint zewnętrzny tylko w mały wewnętrzny w tym otworze i opiera się podkładką na tym właśnie kołnierzu korby odpychając ją przy dokręcania, więc z tymi monetami chyba nie wyjdzie.

U mnie wyszło. trochę się wygiely monety ale  nie jak u ciebie. 😳

Korba taka sama. Pewnie mocno wszystko siedzi zapieczone. 

20180502_103435-01-01.jpeg

Edytowane przez revolta1
Opublikowano
19 godzin temu, revolta1 napisał:

U mnie wyszło. trochę się wygiely monety ale  nie jak u ciebie. 😳

Korba taka sama. Pewnie mocno wszystko siedzi zapieczone. 

20180502_103435-01-01.jpeg

Dzięki, będę jeszcze próbował ale wydaje mi się, że te monety opierają  się tam nie o to co powinny. Nie chciałbym uszkodzić tego wewnętrznego gwintu, w który wkręca się śrubę korby. Tak czy owak coś muszę jeszcze wymyślić. Może jeszcze ktoś coś podpowie?

Opublikowano

Wkręć ta śrubę zrób zdjęcie z jednej strony oraz z drugie

• 3 tygodnie później...
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Z opóźnieniem informuję, że udało się ale: najpierw prysnąłem WD40, odczekałem trochę i znalazłem nieco grubsze podkładki wielkości pięciogroszówki, też się pogięły ale w końcu poszło. Wydaje mi się, że jest do tego typu korb specjalny klucz, jak ten którego zdjęcie jest wyżej ale z powiększonym czepkiem. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. 

Opublikowano
57 minut temu, Robert Sztaba napisał:

Z opóźnieniem informuję, że udało się ale: najpierw prysnąłem WD40, odczekałem trochę i znalazłem nieco grubsze podkładki wielkości pięciogroszówki, też się pogięły ale w końcu poszło. Wydaje mi się, że jest do tego typu korb specjalny klucz, jak ten którego zdjęcie jest wyżej ale z powiększonym czepkiem. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. 

Czyli u mnie było mniej zapieczone i 5grkszowki dały radę 😜

Opublikowano
12 godzin temu, Piter- napisał:

Ja na takie zapieczone korby mam taki sciagacz
692f77d64ef4c41a47e0e81c43fffab1.jpg8e320d36de7a428f5c1f3c9fb4dbbbb4.jpg

Czyli wypychasz z drugiej strony. Niezła machina. Robiona czy kupowana?

Opublikowano

Nie wypycham tylko ściągam
Środek ściągacza zapiera się o os
A korbę ściąga blacha
Co do tego czy kupiona to ściągacz kupiłem, jest to ściągacz do łożysk a blachę zrobiłem