Moricht Opublikowano 23 Listopada 2021 Opublikowano 23 Listopada 2021 Cześć! Planujemy z dziewczyną zakupić trenażer Wahoo Kickr Core. To nasze pierwsze doświadczenia z tego typu sprzętem i mam kilka pytań jak to wszystko dopasować. Mamy 2 rowery i początkowo zakładałem zmianę rowerów do treningów jej i moich. Teraz zastanawiam się czy nie używać roweru dziewczyny i podnosić wyżej siodełko. Jej rower jest na sram Apex 1x11 11-40t a mój na grx 2x11 11-34. 1. Czy musimy kupować osobny łańcuch na trenażer? Jeśli tak, czy np. taki łańcuch z Decathlonu będzie ok dla obu rowerów? https://www.decathlon.pl/p/lancuch-11-biegowy/_/R-p-300692?mc=8404869&cd=1625039213&gclid=CjwKCAiAv_KMBhAzEiwAs-rX1Gvi3KWaSEJQ2_d_D1fVgoVIia0hnFZiRKAt2OGVhZy3-L8th_uw4BoCncoQAvD_BwE&ad=57336423530&gclsrc=aw.ds 2. Czy kaseta wystarczy, że będzie 11-rzędowa. Czy np. 11-40 będzie się gryzło z moim napędem? 3. Czy może powinniśmy lepiej kupić 2 różne kasety? Jeśli tak, czy ten 1 łańcuch będzie dla nich ok?
Chertan Opublikowano 24 Listopada 2021 Opublikowano 24 Listopada 2021 To jest raczej wątpliwość, że krótszy łańcuch z twojego nie obsłuży dużej kasety z uwagi na dużą różnicę ząbków, trzeba by policzyć dla całości napędu twojego i dziewczyny. Ponadto czy twoja przerzutka obsłuży tak dużą kasetę, to wymaga weryfikacji na podstawie modelu przerzutki.W razie dwóch kaset, to przekładanie za każdym razem roweru z kasetą trochę upierdliwe, ale się da. Gwint się tylko może wyrobić po jakimś czasie. Wtedy za to zostajecie każde ze swoim łańcuchem.Żona i córka jeżdżą na moim na trenażerze, a różnica sporą, chyba łatwiej tak niż mi na mniejszym.
Moricht Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Opublikowano 25 Listopada 2021 U mnie jest 46 i 34, u niej 44 i 40. Czy na trenażerze będę potrzebował najlżejszych przełożeń? Czy coś się stanie, jeśli będzie założona np kaseta 11-42, a ja będę używał tylko 9 przełożeń? A co z łańcuchem? Zakładać osobny na trenażer? Czy wyczyścić dobrze przed jazdą w domu i będzie ok?
Rekomendowane odpowiedzi