Skocz do zawartości

Czujnik prędkości pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej czy czujnik prędkości ma zastosowanie tylko przy trenażerach czy można używać z licznikiem podczas normalnej jazdy? Chodzi mi oto czy ma on wpływ na dane z trasy i może coś przekłamywać czy poprostu licznik nie bierze go pod uwagę jak to jest w rzeczywistosci

Opublikowano

Tzw czujnik prędkości przesyła wyłącznie informację, że dokonał się obrót koła.

Nie ma to nic wspólnego z prędkością (bezpośrednio). Jak to zostanie zinterpretowane przez licznik zależy wyłącznie od licznika (co ma wyższy priorytet czy dane z GPS czy czujnika). To w liczniku musisz ustawić obwód lub średnicę koła. Jak dasz za mało lub za dużo to i prędkość na liczniku będzie za mała lub za duża.

Opublikowano

A licznik mam garmina edge 1030 i wydaje mi się że tam nie ma opcji wielkości koła

Opublikowano
43 minuty temu, Hęcior napisał:

A licznik mam garmina edge 1030 i wydaje mi się że tam nie ma opcji wielkości koła

Mam Sigma, Lezyne więc na 100% musi być to w i Garmin.
No bo niby skąd niby czujnik tzw prędkości niby ma wiedzieć do jakiego roweru został podłączony?

Instrukcja do Garmin1030 jest dość .... beznadziejna.
W jednym miejscu jest napisane: "Czujnik prędkości automatycznie wykrywa rozmiar koła. W razie konieczności wprowadź ręcznie obwód koła w ustawieniach czujnika prędkości". W instrukcji tego nie znalazłem.

Opublikowano

A w zegarku garmin fenix 3 mam możliwość wpisania rozmiaru koła przy dodaniu czujnika prędkości. A swoją drogą to jest magene może ma to swoją apkę i tam coś można ustawić? 

Opublikowano
9 godzin temu, Hęcior napisał:

Obwód koła ustawia się w ustawieniach czujnika - nie samego Edge. Powinieneś mieć do wyboru manualnie lub automatycznie (wówczas po przejechanym 1km z włączonym GPS'em sam ustali jego obwód)

Opublikowano

Zwróć uwagę czy Magene jest w trybie czujnika prędkości (na czujniku miga chyba czerwona dioda)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka