Steelgravelguy Opublikowano 3 Listopada 2021 Opublikowano 3 Listopada 2021 Hej, Planuję wymianę napędu (o ile w dzisiejszych czasach znajdę w ogóle części), a w zasadzie jego modyfikację. Pacjent to klasyczna Tiagra 2x10 4700. Chcę zrobić 1x10 - przeznaczenie stalowy gravel na gumach 45c, więc żadna wyścigówka. Wspinał też się nie będę bo jestem z Mazowsza, czyli lasy i piachy. Co byście drodzy forumowicze polecali w dobie krytycznego niedoboru części ? Nie ukrywam, że chętnie wykorzystam wózek przerzutki. Jaki blat, jaka kaseta i jaki łańcuch ? PS, nie znalazłem podobnego tematu, więc założyłem nowy ;)
KonradTrek800 Opublikowano 3 Listopada 2021 Opublikowano 3 Listopada 2021 Tematów jest mnóstwo . Choćby mój. Jeśli tylko na mazowieckie to 1x10 do lasu i pola wystarczy. Nie oszczędzaj tylko wymień przerzutkę na taką ze sprzęgłem czyli GRX lub jakiś chińczyk o odpowiednim skoku linki. Korba oczywiście malutka. W MTB mam 10s 11-36, blat 36T. Koła małe 47-584. W gravelu 11s 11-42, koła fest 50-622. Czyli dobierz sobie blat przy pomocy kalkulatorów w sieci. Wg mnie masz wybór między 36 a 38.
Steelgravelguy Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Opublikowano 4 Listopada 2021 Ciekawy też jestem jak zachowałyby się kółka w tylnej przerzutce pracując z łańcuchem narrow wide. W zasadzie to to jest kwestia najbardziej interesująca - cała reszta osprzętu jak wiadomo musi być nowa.
KonradTrek800 Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Tak samo, to bez znaczenia, bo łańcuch jest zawsze NW . Gdybyś jednak chciał się przekonać to można kupić kółeczka narrow wide. Mam jedne i drugie.
Steelgravelguy Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Opublikowano 5 Listopada 2021 Pytanie, czy wózek SHIMANO GRX RD-RX812 będzie współgrał z manetką Tiagra 4700 ? Wózek co prawda jest 11 rzędowy, klamka 10
Rekomendowane odpowiedzi