Nogi Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 Trenażer Elite tuo. Dziś po raz pierwszy użyty z komputerem (stacjonarny) i antena ant+ magene czy jakoś tak (ta z allegro). Zwift - podłączony trenażer, czujnik kadencji Garmin, pas HR Garmin. Jadąc nie gubi sygnału z trenażerem, nie gubi sygnału z czujnikiem kadencji. A gubi co chwilę łączność z pasem HR. Włączyłem na próbę Garmina i tam odczyt z pasa był cały czas. Czy coś z anteną nie tak? Czy może bateria w pasie może być do wymiany? Miał ktoś podobny przypadek?
Nogi Opublikowano 30 Października 2021 Autor Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Jednak chyba to nie będzie bateria. Dziś na Garminie wyskoczył komunikat o słabej baterii w czujniku kadencji - nie wiedziałem, że taka informacja jest wyświetlana na ekranie. Na 99% to kwestia odległości od anteny. Jak jestem ok 1m to nie zrywa połączenia. Jak oddalę się na ok 3m to zrywa. Dziwne...bo połączenia z kadencji czy trenażera nie zrywa. Tylko pas HR... Edytowane 30 Października 2021 przez Nogi
Nogi Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Opublikowano 6 Listopada 2021 (edytowane) Testów ciąg dalszy... Dziś ustawiłem się tuż przy komputerze - był przy przednim kole, antena na wysokości główki ramy.. Od razu wykryło czujnik kadencji i trenażer. Z wykryciem pasa HR zajęło już trochę czasu. Pojeździłem ponad godzinkę. Nie zauważyłem żeby zerwało łączność z trenażerem i czujnikiem kadencji. Z pasem HR co chwilę był problem i zrywało połączenie.. Nie mam już pomysłu o co może chodzić.. jakby to był jakiś szajs pas to pewnie bym go obwiniał. Ale pas z Garmina, nigdy nie miałem z nim ŻADNYCH problemów.... Reklamować antenę? Będzie to jej wina? Jak sądzicie? Test kolejnego dnia... 25km i ani razu nie zerwało połączenia ... O co tu chodzi .... Kolejna próba - 53km i 2 albo 3 razy zerwało na pulsometrze połączenie.. Edytowane 10 Listopada 2021 przez Nogi
Nogi Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Nie ogarniam...na prawdę nie ogarniam o co chodzi. Komputer w tym samym miejscu, rower w tym samym miejscu. Dwa dni z rzędu i dwa zupełnie inne zachowania sprzętu... Wczoraj elegancko wszystko działało ( podczas jazdy zerwało na moment tylko połączenie z pasem HR). Dziś...sami zobaczcie. Gdyby to miał być "trening" to bym chyba cały ten sprzęt (poza rowerem) wyrzucił przez okno... Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić? Dzień 1: Dzień 2: P.s. wyczytałem, że generalnie pas HR podobno ma mniejszą moc "nadawczą". Ale jak to jest że z garminem 530 działa do kilku metrów a tutaj gubi połączenie w odległości około 120cm... Edytowane 11 Listopada 2021 przez Nogi
dfq Opublikowano 14 Listopada 2021 Opublikowano 14 Listopada 2021 Myślę że powinieneś kupić zwykły kabelek usb - przedłużkę (tak z 1.5m) i w niego wpiąć tą antenę ant+
Rozwiązanie Nogi Opublikowano 17 Listopada 2021 Autor Rozwiązanie Opublikowano 17 Listopada 2021 W dniu 14.11.2021 o 21:17, dfq napisał: Myślę że powinieneś kupić zwykły kabelek usb - przedłużkę (tak z 1.5m) i w niego wpiąć tą antenę ant+ Kupiłem. Rozwiązaniem problemu jednak było co innego, na co wpadłem przypadkiem. W czym był problem? Antenę miałem cały czas włożoną w USB do komputera... Okazało się, że jeżeli antena leży sobie osobno i jest wpinana do komputera tylko na czas treningu to nie ma problemów z łącznością, nic nie zrywa.. Nie wiem dlaczego tak to działa, ale tak niestety jest.
dfq Opublikowano 18 Listopada 2021 Opublikowano 18 Listopada 2021 No pewnie system musi dostać sygnał o nowo podłączonym zewnętrznym urządzeniu usb i wtedy uruchamia odpowiednie sterowniki. Sprawdziłem, u mnie na stacjonarnym jest podobnie.
Rekomendowane odpowiedzi