Skocz do zawartości

Rock Shox Reverb 1X problem z manetką

lajcik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Piter-,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Jestem po serwisie sztycy rock shox reverb 1x. Niestety pomimo odpowietrzenia nie działa ponieważ nie ma jednego elementu - śrubki którą wkręca się w otwór na olej pod tym gumowym zabezpieczeniem (postaram się znaleźć jakieś zdjęcie i dodać). 

Pytanie brzmi czy ma ktoś taka sztyce i może podesłać zdjęcie śrubki, potwierdzić że powinna tam ona być oraz podesłać jakiś link do strony gdzie mogę coś takiego kupić czy poradzić mi skąd mogę wziąć śrubkę ? 

Może ma ktoś niesprawna sztycę do sprzedania na części ? 

Pozdrawiam  

IMG_20210922_164843.jpg
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Jedna strona regulacja prędkości pracy sztycy
Druga śrubka do odpowietrzania 4ca3c95b5f8fa82a8dcf68c27f1f0629.jpg

Jutro wyjmę śrubkę i dam znać jaka dokładnie

Opublikowano

Pytanie czy faktycznie tam jest śrubka czy jednak strzykawka ma w sobie klucz i gwint, przy nabijaniu olejem manetki wkręca się łeb od strzykawki w dziurę i pompuje. Na wszystkich filmikach youtubowych nikt nie wykręca z manetki żadnej śrubki i tu pojawia się moje pytanie, czy ona tam jest czy nic tam nie ma :) ? Jakby jutro udało się podesłać odpowiedź, zdjęcie śrubki czy cokolwiek będę wdzięczny 

Opublikowano

Czyli jednak jest śrubka w środku... Pytanie czego na instrukcjach w momencie nabijania olejem nie jest wyjmowana tylko wkręcana jest końcówka strzykawki z motylkiem? 

Nie miałem tej śrubki w manetce od kupna roweru, sztyca działała, pewnego dnia zacięła się i taką oddałem do serwisu. Wychodzi na to że kupiłem rower już bez tej śrubki.

Czy taka sama śruba jest w części gdzie dokręca się przewód do sztycy, to też M6 ? 

IMG_20210923_102346.jpg
Opublikowano

Pytasz o dolna część sztycy?
Tam jest M3 lub M4 niw pamiętam
Czyli co po serwisie sztyca nie działa?

Opublikowano

Tak chodzi o dolną część, tam śrubkę mam.

Po serwisie nie działa ponieważ nie jest zamknięty obieg przy manetce w tym miejscu co kolega z pierwszego komentarza przesłał zdjęcie. 

Faktycznie w poprzednich modelach reverba była tam śrubka, ale wydaje EMI się przeglądając YouTube że w tej reverb 1x tej śrubki nie ma a odkręcanie i zakręcanie odbywa się przy pomocy motylka przy strzykawce który na końcu ma coś w rodzaju imbusa. 

Jeżeli jestem w błędzie to brakuje mi śrubki którą muszę gdzieś ogarnąć bo nie jestem w stanie rozłożyć i złożyć sztycy z poziomu manetki. Sama w sobie się złoży jeżeli się ja zdemontuje i umiejętnie ściśnie, ona ma obwód zamknięty oleju 

Opublikowano

Jak odepniesz przewód i złożysz lub rozłożysz sztyce na siłę to będziesz musiał wysłać drugi raz na serwis 

W manetce starej czyli przycisk śrubka musi być bo by olej uciekł 

Tutaj śruba też musi być by zamknąć obwód oleju w manetce 

Śrubka pełni role zaworu ma ona przecięcie wzdłuż swojej osi 

Zobacz 3:44 luzuje śrubę by wpiąć końcówkę do odpowietrzania  

20 minut temu, lajcik napisał:

Po serwisie nie działa ponieważ nie jest zamknięty obieg przy manetce w tym miejscu co kolega z pierwszego komentarza przesłał zdjęcie

Dawałeś do  serwisu i nie działa ?

Ja zawsze odsyłam sprawne i działające sztyce