Szym3k Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 Witajcie, Strasznie nakręciłem się na zakup plecaka z bukłakiem. Wstępnie wybór padł na nowy model Camelbak H.A.W.G. można go dostać za równe 600 zł. Ktoś może go ma? Macie jakieś opinie na jego temat. Ewentualnie polecicie coś innego w tym budżecie? Zastanawiałem się też nad Deuter Strach 20 i Evoc trail 20 ale ceny poza moim budżetem. W Camelbak podobno super jest wentylacja pleców, a realna pojemność to około 17l przez wygięte plecy. Orientuje się się czy taki plecak będzie się również nadawał jako plecak "cywilny"?
Charvel Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 Takie najbardziej podstawowe rzeczy jakie powinien mieć ten plecak, a nie ma: - uchwyt na szelce ramiennej na okulary - pokrowiec przeciwdeszczowy - zatyczka ustnika bukłaka Nie za bardzo rozumiem cenę za ten plecak, przy w/w brakach które są dla mnie wręcz niezbędne. Zainteresuj się Deuter Race EXP Air 14+3 z bukłakiem Source'a - wyjdzie Ci taniej, a będziesz miał wszystko co powyżej wymieniłem.
Rebeliant86 Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) Nie ocenię samego plecaka bo używałem camelback-a, ale przyznam się, że dzień w którym wróciłem do używania bidonów i torby na narzędzia pod siodło był najlepszym dniem mojej kariery kolarza amatora Jeśli się ścigasz, to fakt, wygoda korzystania z bukłaka jest super, ale w przypadku kolarstwa amatorskiego/turystycznego ten ciężar na plecach jest po prostu bez sensu. Edytowane 22 Września 2021 przez Rebeliant86
Szym3k Opublikowano 21 Września 2021 Autor Opublikowano 21 Września 2021 @Charvelpłaci się za firmę a za co innego. A tak na serio zastanawiałem się poważnie nad Deuterem, ale chcę tego plecaka używać też jako cywilnego i obawiam się że 14 litrów plus wygięte plecy to będzie malutki plecak. Czytałem że w Camelbaku realna pojemność właśnie przez stelaż to jakieś 17 litrów i to szczerze mówiąc mi by odpowiadało. Pokrowiec to nie problem bo pewnie jakiś no name kupi się za 20 zł. Oryginalny jest po 40. Jeżeli chodzi o okulary i zatyczkę bukłaka to masz rację. @Rebeliant86nie ma że non stop będę jeździł z plecakiem. Mam też nerkę i malutką torbę. Ale tak jak pisałem wyżej to ma być też plecak cywilny i na dłuższe wyjazdy.
Charvel Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 Deuter który Ci poleciłem ma 17L (dlatego 14+3) - i to nie przez wyjęcie bukłaka i włożenie na jego miejsce czegoś innego - tylko poprzez rozpięcie dodatkowego suwaka który powiększa przestrzeń głównej komory.
Szym3k Opublikowano 21 Września 2021 Autor Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) @Charvelczyli można by go liczyć w sumie 17 litrów + miejsce na bukłak? Edytowane 21 Września 2021 przez Szym3k
Fenikspo Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Polecam tego deutera bo użytkuję go od kilku lat, jest bardzo fajny, pojemny, bukłak source robi swoje. jeśli ktoś jest nastawiony na plecak to z czystym sumieniem polecam. System na plecy jest bardzo dobry (nie znaczy że czyni cuda)
Szym3k Opublikowano 22 Września 2021 Autor Opublikowano 22 Września 2021 @Fenikspowedług Ciebie jako plecak cywilny do chodzenia też się nada?
Fenikspo Opublikowano 23 Września 2021 Opublikowano 23 Września 2021 Używałem (nadal używam) go do wszystkiego, jak potrzeba to odpinam jeden zamek i jest większy, jak nie potrzebuję to go zmniejszam. klucze i portfel są osobno, w razie deszczu ma osłonkę chowaną w kieszeni od dołu (ale nigdy z tego nie korzystałem).Z bocznych kieszonek też korzystałem (bidon i chusteczki). Główna komora sporo zmieści (na przejażdżki z dziećmi jak znalazł). Korzystanie z bukłaka jest bajeczne (bidony do tego nie mają porównania). Materiał jest cienki ale porządny, po latach nic się z tym nie dzieje. No i powód dla którego kupiłem ten plecak to system noszenia, chyba nie wymyślili jeszcze czegoś lepszego, o ile w zwykłym plecaku jesteś po prostu mokry to w tym czujesz że jest trochę cieplej itp. ale komfort jest zachowany. Wiem że nowe plecaki są trochę inaczej skrojone ale to pewnie szczegół. I tak sprawdzałem teraz na necie że jest tańszy niż ja kiedyś kupowałem. Jednym słowem jeśli potrzebujesz plecaka na rower i do wszystkiego ale nie potrzebujesz wielkiego plecaka to moim zdaniem nie ma lepszego wyboru i na pewno będziesz zadowolony.
Szym3k Opublikowano 23 Września 2021 Autor Opublikowano 23 Września 2021 @Fenikspoproblem z Camelbak jest taki, że jest to nowy model i prawie nie ma o nim opinii. Natomiast znalazłem jedną w której osoba pisała, że przez wygięte plecy nie nadaje się się do niczego innego jak jazda na rowerze. Sam właśnie nie wiem jaka pojemność wybrać. Nie wiem czy 20l nie będzie za dużo i czy plecak nie będzie zachaczał o kas. Po głowie już zaczęły mi chodzić takie glupocizny jak Deuter attack i Evoc dr trail. Oba właśnie po 20 l. Z kolei Deuter exp air nie wiem czy nie będzie za mały, ale kusi system noszenia. Skoro mówisz, że się nadaje do codziennego noszenia to poza ceną kolejny plus. Szkoda, że nie ma gdzie ich dotknąć...
puchatek Opublikowano 23 Września 2021 Opublikowano 23 Września 2021 Również mam https://archiwum.allegro.pl/oferta/plecak-rowerowy-deuter-race-exp-air-i5587569484.html Na rower i w górki. Niezniszczalny.
Charvel Opublikowano 23 Września 2021 Opublikowano 23 Września 2021 Że tak zapytam - na jaką cholerę Ci na rower plecak ponad 20L ? Ja specjalnie na lato kupiłem sobie Evoca CC 3L Ride - po to, żeby jak najmniej wozić na plecach - wchodzi tam bukłak 2L i ... telefon. Jak kupuje 2 x panini w żabce, to ledwo mogę je tam jeszcze wcisnąć. Ale o to mi chodziło - żebym nie miał jak wozić ciężarów na plecach - bo uwierz mi - po kilku/kilkunastu latach Twój kręgosłup i mięśnie pleców sobie odbiorą za te ciężary. Deuter Race EXP Air to jeden z lepszych plecaków jaki używałem na rowerze. Mam ich w sumie 3 - zielony (jak ten puchatka), biało czarny i czerwony - już w nowym wykonaniu. Za każdym razem kupowałem nowy bo bardziej pasował mi kolorystycznie do aktualnie używanych ciuchów - ciężko go rozwalić (choć mi się udało rozwalić suwak w jednym bo tyle rzeczy pakowałem do niego a potem nieudolnie naprawiałem klejem szybkoschnącym ;-> ) W nowej wersji - od 2020r zlikwidowano mała przednia kieszonkę a zrobiono większą na rozmiar całego plecaka - w jej środku zrobiono więcej kieszonek na duperele. Na plus są również nowe paski ramion - w poprzednich wersjach były zrobione z takiej plastikowej siateczki - po kilku latach niektóre jej oczka pękały - podobnie jak i boczne kieszenie. Teraz zarówno paski na ramiona jak i boczne kieszonki zrobione są z materiału - o wiele lepiej to wróży trwałości. Na minus - przenieśli mocowanie rurki bukłaka z lewej na prawą stronę - na minus, bo po lewej stronie pasek napiersiowy miał taką "pętelke/oczko" w którą można było dodatkowo przełożyć rurkę bukłaka - w ten sposób trzymany był w dwóch punktach. W najnowszej wersji jest po prawej stronie, a pętelka/oczko zostało po lewej ......
Szym3k Opublikowano 27 Września 2021 Autor Opublikowano 27 Września 2021 @CharvelDuży plecak potrzebny jest mi po to żeby dużo w niego zapakować. Zawsze ewentualnie można będzie go ścisnąć paskami kompresyjnymi czy jak tam to się nazywa. Na krótsze wycieczki mam nerkę 5l z bukłakiem 1.5l. czyli bardzo podobnie do Twojego plecaka. Wydaje mi się, że Exp air mimo wszystko będzie za mały na moje potrzeby. Niby go powiększę do 17l ale jak włożę bukłak 3l to dalej pozostanie 14 powierzchni użytkowej. Tak naprawdę ograniczyłem się teraz do 2 plecaków: Camelbak H.A.W.G 20 i Deuter Attack 20. W pierwszym jednocześnie kusi i odstrasza system nośny. Gdzieś znalazłem opinie że na rowerze jest super ale nie nadaje się do cywilnego użytkowania. Deuter Attack wydaje się super ale nie ma tak przewiewnych pleców. Oba są teraz w dobrych cenach i zmiescił b się w budżecie.
Fenikspo Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 Wtrącę się jeszcze w dyskusję i powiem że plecak, podkreślam, na rower większy niż exp air to nieporozumienie. Jeśli ilość rzeczy które chcesz zabrać jest tak wielka to jedynie torby wyprawowe. Jadąc z dziećmi na kilka godzin w plecaku miałem bukłak, 3 kubusie watery, 3 kurtki przeciwdeszczowe, bluzę, portfel, telefon, powerbank, kanapki jakieś, chusteczki itp. i jeszcze było dużo miejsca. Jeżdżąc samemu nigdy nawet nie powiększyłem komory o ten dodatkowy zamek. Problem będzie jak będziesz chciał wziąść ze sobą mały namiot maty itp. jeśli chcesz jeździć na kilka dni w trasie ale wtedy to chyba raczej torby, bo ci plecy pourywa. Plecak robił także robotę w górach i na plaży i zawsze miejsca starczyło. Jeśli Charvel byłby niezadowolony z plecaka to nie kupiłby aż trzech szt. a to o czymś świadczy. Proponuję abyś wypisał sobie wszystko co chcesz zapakować do plecaka i zobaczył ile to zajmuje miejsca a potem dobrał do tego wielkość plecaka i "będziesz Pan zadowolony".
Szym3k Opublikowano 27 Września 2021 Autor Opublikowano 27 Września 2021 (edytowane) Ja nie twierdzę, że Exp Air jest złym plecakiem. Gdyby był ciut większy myślę, że byłby moim faworytem. Tak jak pisałem wcześniej - plecaka chce też używać cywilnie, gdy idę do sklepu po przysłowiowe bułki. Ostatnio też przerabiałem temat nerki. Zdecydowałem się na Source Hipster Ultra - ma 5L. Większość popularnych nerek ma 4L. Wczoraj jej używałem i zabrakło mi trochę miejsca na kabanosy. Tu alternatywą był Osprey o pojemności 7L, ale to już mi się wydawało dużo za dużo. Dobre w tym wszystkim jest to, że mamy 14 dni na zwrot. I tak żartobliwie... jezeli 20L okaze się za dużo, będę miał pretekst na zakup mniejszej pojemności. W każdym razie dobrze, że odwiedliście mnie od Camlebaka. Edytowane 27 Września 2021 przez Szym3k
Rekomendowane odpowiedzi