Skocz do zawartości

Obejma czy I-spec EV w przerzutce tylnej.

Szym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Zmieniłem w rowerze hamulce na M6120. Niestety okazało się, że gdy dobrze ustawię klamki - tak by je mieć wygodnie w zasięgu palców, manetka przerzutki tylnej jest tak blisko gripa, że cyngle dotykają kciuka, żeby tak nie było muszę układać kciuk w nienaturalnej dla mnie pozycji. Obecna manetka to SLX M7000 11s. Przerzutka tak samo SLX. Poradzono mi żebym zmienił manetkę na M5100 11s - pytałem w Shimano będzie działała z moją przerzutką. Tylko teraz pytanie brać na obejmę czy I-spec EV. Czy jeżeli wezmę z obejmą to sytuacja się nie powtórzy, że cyngle będą dotykały kciuka? Choć mówiono mi, że manetki z serii Mx100 dobrze się układają z klamkami z serii Mx100. Z kolei czy I-spec EV pozwoli na odsunięcie manetki w stronę mostka? Raczej przyszłościowo nie planuje w tym rowerze zmieniać już hamulców ani przerzutki. Które rozwiązanie byście wybrali?

Szymon

Opublikowano

Manetki bez 100 w oznaczeniu nie pasują do klamek ze 100. Manetkę mm5100 montuje się między obejmą klamki i tą jej podpórką (czyli tam gdzie powinno montować się obejmę manetki ale jak zapewne zauważyłeś twoja tam się nie mieściła)?. Jesli weżmiesz wersję i-spec to będzie nieco większy zakres regulacji prawo-lewo w stosunku do klamki. Nie mniej jednak na obejmę też nie będzie powodowała opisywanej przypadłości.

Opublikowano

@vdcmike dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie. Powiedz mi jeszcze proszę. Czy I-spec ma jeszcze jakieś minusy poza ewentualną przyszłą kompatybilnością z innymi klamkami? Szczerze raczej już nie będę wymieniał hamulców w tym rowerze.

Opublikowano

Czyli w sumie jeżeli nie planuje dalszych modyfikacji hamulców to w sumie lepszym rozwiązaniem chyba będzie I-spec.

Opublikowano

No i jak pokazuje najnowsza historia nie masz pewności, że współczesne manetki na obejmę podejdą do następnej generacji hamulców.

Opublikowano

No tak, ale też nie ma pewności, że kolejne generacje I-spec będą wstecznie kompatybilne. Nawet jest to mało prawdopodobne.

Sprawa nie jest jednak taka prosta. Hamulce zakładał mi serwis. Sprawdziłem i obecna manetka weszła między korpus klamki a jej podpórkę. Więc wymiana na kolejną manetkę z obejmą chyba nie ma sensu bo uzyska się taki sam efekt. Jeżeli już to chyba rzeczywiście I-spec, ewentualnie mogę jeszcze spróbować przesunąć klamkę dosłownie o 0.5 cm w stronę mostka i mmze będzie lepiej.