Skocz do zawartości

Nie mogę uzyskać takiej samej długości linki do przerzutki - ponowne indeksowanie przerzutki

szymonindy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Mam problem z przerzutką Shimano tiagra. Po przetransportowaniu roweru samolotem przerzutka się rozregulowała o 2 jednostki. Przerzutka pozwalała mi wrzucić jeszcze 2 niższe biegi pomimo tego, że znajdowała się na najwyższych zębatkach. Co skutkowała spadaniem łańcucha i obcieraniem szprych w kole. Zauważyemł, że naprężenie linki (obrazek 1.) po dokręceniu kluczem imbusowym prawie rozwiązało problem. Niestety linka mi się wyśliznęła i nie mogę teraz uzyskać takiej samej jej jak poprzednio. Co uniemożliwia poprawne regulowanie przerzutek . Działa mi tylko najwyższy bieg. Rower służy mi do transportu i jest to dla mnie bardzo problematyczna sytuacja.

Bardzo proszę o pomoc. Jak poprawnie ustawić tą linkę i poprowadzić kabel jeszcze raz?

Dziękuję :)

IMG_3051.JPG IMG_3052.JPG IMG_3053.JPG IMG_3054.JPG
Opublikowano

No przede wszystkim musisz ustawić śrubę baryłkową do regulacji naciągu mniej więcej w połowie a następnie poprawić (naciągnąć) linkę przy przerzutce. Potem już pozostaje tylko regulacja śruba baryłkową.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka