Gokart Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 Witam. Mam taką zagwostke. Tył kaseta 11-34 + deore xt. No i przy zmianie biegu w górę na większe koronki wszystko jest płynnie i prawie bezszelestnie. Ale sprawa ma się inaczej jak zrzucam na mniejsze koronki. Strasznie hałasuje łańcuch jakby spadał z dużą siła na koronkę chcoiaz czasami jest cicho czasami głośno. Nie ma znaczenia czy pod obciążeniem zrzucam czy lekko peduje nie ma zasady. W starym alivio miałem wrazenie że dużo ciszej to się odbywało. Łańcuch jakoś miękko i ciszej schodzil na mniejszą koronkę.
vdcmike Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 Jak w miarę świeżynka to się ułoży. Jeśli zjeżdżony to może za bardzo. Jak po środku to może być krzywo osadzone koło ew. krzywy hak przerzutki (w płaszczyźnie poziomej).
Gokart Opublikowano 17 Września 2021 Autor Opublikowano 17 Września 2021 3 godziny temu, vdcmike napisał: Jak w miarę świeżynka to się ułoży. Jeśli zjeżdżony to może za bardzo. Jak po środku to może być krzywo osadzone koło ew. krzywy hak przerzutki (w płaszczyźnie poziomej). Zestaw ma niedużo zdobillem w rok 1200 km ale cały czas przerzutka się tak zachowuje. W syna rowerze 3x7 Acera ciszej zmiana biegów następuje 3 godziny temu, puchatek napisał: Wyłącz sprzęgło. Będzie ciszej. Chyba nie mam sprzęgła ale sprawdzę.
o.g. Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 Z reguły im wyższa grupa tym "twardsze" zrzucanie. Wynika to z tego, że łańcuch jest zrzucany szybciej niż w niższych grupach i nie jako "spada" na mniejszą koronkę. Jak obejrzysz na YouTube'ie jakąś relację z zawodów MTB, to usłyszysz, że niektórym biegi strzelają jak z pistoletu. Odpowiada za to głównie kaseta, i łańcuch. Przerzutka też, choć w mniejszym stopniu. Wyłączanie sprzęgła nie ma związku. Sprzęgło jest jednokierunkowe, tzn. stawia opór przy wrzucaniu na większe koronki, przy zrzucaniu nie wywołuje oporu. Chodzi o to, żeby na nierównościach wózek odchylał się do przodu (w kierunku jazdy) jak najmniej w wyniku bezwładności łańcucha, który najpierw "leci w dół" a jak zaczyna lecieć w górę, wtedy wózek szybko napina się do tyłu i znowu zaczyna stawiać opór łańcuchowi, który ponownie będzie usiłował lecieć w dół i pociągnąć wózek do przodu. W ten sposób łańcuch się stabilizuje, a wyłączenie sprzęgła niejako "wyłączy" ten opór do przodu i łańcuch będzie się dłużej "telepał"
vdcmike Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 To raczej chodzi o to, że łańcuch nie spada od razu na mniejszą koronkę tylko najpierw robi 1/4 obrotu wspinając się na zęby żeby spaść.
puchatek Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Gokart napisał: Chyba nie mam sprzęgła ale sprawdzę. Nawet jak nie masz (w co wątpię) to i tak sprężyna będzie dużo mocniejsza niż w Alivio i stąd taki efekt. Tak bynajmniej obstawiam. Godzinę temu, o.g. napisał: Wynika to z tego, że łańcuch jest zrzucany szybciej niż w niższych grupach i nie jako "spada" na mniejszą koronkę. Jak obejrzysz na YouTube'ie jakąś relację z zawodów MTB, to usłyszysz, że niektórym biegi strzelają jak z pistoletu. Odpowiada za to głównie kaseta, i łańcuch. Przerzutka też, choć w mniejszym stopniu. No właśnie odpowiada za to (tylko) przerzutka, a konkretnie sprężyna. Godzinę temu, o.g. napisał: Wyłączanie sprzęgła nie ma związku. Sprzęgło jest jednokierunkowe, tzn. stawia opór przy wrzucaniu na większe koronki, przy zrzucaniu nie wywołuje oporu. Nie wiem w teorii jak działa sprzęgło, ale wiem, że przy włączonym ciężej zmienia się biegi na niższe, a na wyższe łańcuch "wali" w zębatki. RD-M8000. Edytowane 17 Września 2021 przez puchatek
o.g. Opublikowano 20 Września 2021 Opublikowano 20 Września 2021 W dniu 17.09.2021 o 16:31, puchatek napisał: Nawet jak nie masz (w co wątpię) to i tak sprężyna będzie dużo mocniejsza niż w Alivio i stąd taki efekt. Tak bynajmniej obstawiam. Jeśli jest to XT 9 rz. to nie ma sprzęgła. W dniu 17.09.2021 o 16:31, puchatek napisał: No właśnie odpowiada za to (tylko) przerzutka, a konkretnie sprężyna. To po co te wszystkie nacięcia i wyfrezowania na kasacie? Kaseta ma na obwodzie każdej koronki specjalne rampy, które zrzucają łańcuch. W wyższych grupach są one bardziej zaawansowane i działa to bardziej brutalnie, ale szybciej i skuteczniej. Sprężyna npinająca w niższych grupach na pewno jest słabsza, ale nie na tyle, żeby nie napiąć łańcucha spadającego na mniejszą koronkę. Subiektywnie, między Alivio a XT ciężko wyczuć różnicę w sprężynie napinającej W dniu 17.09.2021 o 16:31, puchatek napisał: Nie wiem w teorii jak działa sprzęgło, ale wiem, że przy włączonym ciężej zmienia się biegi na niższe, a na wyższe łańcuch "wali" w zębatki. RD-M8000. Na wyższe będzie "walić" niezależnie od tego, czy jest włączone, czy nie, ponieważ wózek odchyla się do tyłu, a w tą stronę sprzęgło nie działa. Przy wrzucaniu na niższe może jest nieco ciężej, ale moment obrotowy generowany przez korby i przekazywany na kasetę jest relatywnie duży i bez trudu radzi sobie z oporem sprzęgła. Wyłączanie sprzęgła nie jest po to, żeby jeździć na nim z włączonym lub wyłączonym. Wyłączanie służy do celów serwisowych. W przerzutkach SRAM ze sprzęgłem w ogóle nie ma takiego wyłącznika, jest tylko blokada ułatwiająca serwisowanie.
puchatek Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) W dniu 20.09.2021 o 11:13, o.g. napisał: To po co te wszystkie nacięcia i wyfrezowania na kasacie? Kaseta ma na obwodzie każdej koronki specjalne rampy, które zrzucają łańcuch. W wyższych grupach są one bardziej zaawansowane Nie wiem, nie mam pojęcia, ale wiem jedno, że im przerzutka z wyższej grupy tym bardziej "gwałtownie" słychać zmianę biegów na wyższe. I czy jeździłem na kasecie XT czy teraz na chińczyku to nie widzę żadnej różnicy. Jak jeżdżę w bardziej lajtowym terenie i nie zapomnę to wyłączam sprzęgło, bo wolę jak jest ciszej, a przerzutka XT ma tak mocną sprężynę, że i tak trzyma łańcuch w ryzach. A autor milczy... Edytowane 21 Września 2021 przez puchatek
Rekomendowane odpowiedzi