Skocz do zawartości

Problem z odkręceniem bębenka od piasty

blackmalvo
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez blackmalvo,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z odkręceniem bębenka od piasty. W większości poradników jakie znalazłem, żeby odkręcić bębenek od piasty konieczny jest klucz imbusowy 10, 11 lub 12. Imbus 10 był za mały więc kupiłem 11 i 12. 12 okazała się za duża, ale 11 się przekręcała tj. nie odkręcała bębenka tylko się kręciła. Dopiero po tym, zauważyłem, że rowki w bębenku są tylko na połowie powierzchni wewnętrznej. Jest to możliwe, że bębenek rozkręca się jakoś inaczej? Rowki nie wyglądają na zajechane, tylko tak jakby ich tam w ogole nie było, a połowa powierzchni wewnętrznej była zupełnie gładka.

Koło kupiłem x-lat temu, bylo nowe i piasta nigdy nie była rozkręcana, więc raczej niemożliwe, że ktoś te ząbki tam zjechał - o ile w ogole tam były. Załączam zdjęcia, jakość nieco słaba, ale telefon nie chciał zlapać mi ostrości na wnętrze bębenka.

Piasta to Novatec, bębenek nie mam pojęcia, nie znalazłem oznaczeń.

1.jpg 2.jpg
Opublikowano
16 minut temu, Motke napisał:

A próbowałeś odkręcać w tych punktach?

Zrzut ekranu 2021-08-03 213749.jpg

A w tym miejscu się przypadkiem nie rozkręca bębęka? Ja chcę go całkowicie odkręcić od piasty ;)

Opublikowano

Ja ostatnio odkręciłem dyszka że szprycha do pomocy 😉

Opublikowano
3 godziny temu, Artix.Sweden napisał:

Ja ostatnio odkręciłem dyszka że szprycha do pomocy 😉

Wbiłem 11+maly imbus i dobrze sie zaklinowało, ale nijak nie idzie tego odkręcić. Kręce oczywiście w lewo jak zwykłą śrube. Przedłużka ze sztycy tez niewiele pomaga. Jakieś sugestie?🤔

3.jpg 4.jpg
Opublikowano

Zapieklo sie i tyle. Znajdz manual aby byc pewnym ze krecisz w odpowiednia strone. Uzyj przedluzki, rurki.

Opublikowano
3 godziny temu, Artix.Sweden napisał:

Zapieklo sie i tyle. Znajdz manual aby byc pewnym ze krecisz w odpowiednia strone. Uzyj przedluzki, rurki.

Nie ma możliwości żeby odkręcał się w prawo, bo by się odkręcił przy pedałowaniu.

Jest możliwe, że to jest jakoś wprasowane w piastę i zwyczajnie sie tego nie da odkręcic? Uderzełem też młotkiem i ani drgnie, Jest jeszcze taka opcja, że klucz przy jego wbijaniu wszedł nieco krzywo i ramie siły nie jest idealnie prostopadłe do osi bębenka, ale wydaje mi się, że powinno choć trochę do drgnąć  nawet jak jest krzywo. Psiknięcie WD40 do środka piasty w miejscu jej połączenia z bębenkiem coś da? Nie zepsuje w ten sposób piasty?

Opublikowano (edytowane)

Nic się nie stanie. Lepiej było by dać olej penetrujący lub zostawić na noc w jakimś takim preparacie. 

Gdy odkrecisz, będziesz i tak czyścił i smarował wszystko. 

Edytowane przez Artix.Sweden
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Rozwiązanie okazało się dużo prostsze niż mogło by się wydawac. Przekopałem internet i natrafiłem na poradnik gdzie bębenek rozkręcało się od drugiej strony.

Wystarczylo wybić łożysko z drugiej strony wsadzic imbus 12 dłuższą końcówką od strony nie-napędowej i za pomocą przedłuzki przekrecić zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli przeciwnie jakbym odkrecał od strony napędowej), poszło gładko, nawet nie było konieczne użycie dużej siły, ale z racji tego, że wkładałem imbus dłuższą stroną, to przedłużka (w moim przypadku w postaci sztycy) była niezbędna.

Od tej drugiej strony był już ładny gwint, klucz się nie ślizgał.

Opublikowano
2 godziny temu, blackmalvo napisał:

Rozwiązanie okazało się dużo prostsze niż mogło by się wydawac. Przekopałem internet i natrafiłem na poradnik gdzie bębenek rozkręcało się od drugiej strony.

Wystarczylo wybić łożysko z drugiej strony wsadzic imbus 12 dłuższą końcówką od strony nie-napędowej i za pomocą przedłuzki przekrecić zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli przeciwnie jakbym odkrecał od strony napędowej), poszło gładko, nawet nie było konieczne użycie dużej siły, ale z racji tego, że wkładałem imbus dłuższą stroną, to przedłużka (w moim przypadku w postaci sztycy) była niezbędna.

Od tej drugiej strony był już ładny gwint, klucz się nie ślizgał.

Instrukcja obsługi 😆

Opublikowano
14 minut temu, Artix.Sweden napisał:

Instrukcja obsługi 😆

Nigdzie nie znalazłem oznaczeń na bębenku, podobnie jeśli chodzi o piastę, nie ma oznaczeń modelu.

Opublikowano
9 godzin temu, blackmalvo napisał:

Nigdzie nie znalazłem oznaczeń na bębenku, podobnie jeśli chodzi o piastę, nie ma oznaczeń modelu.

Fajnie że się udało :)