Skocz do zawartości

Problem z regulacja przerzutki shimano tourne RD-TY300-SGS

Mc_gołąb
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez kafarek96,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam nie dawno zakupiłem nową przerzutke shimano tourne RD-TY300-SGS bo stara sie zepsuła i mam problem z regulacja bo jak sobie na spokojnie reguluje w domu to działa idealnie ale jak wyjde gdzieś rowerem to przerzutka żyje własnym życiem chce wrzucić na 3 wrzuca na 2 wrzucam na 7 i mi cyka łańcuch i chce wrzucic mi na 6 ale nie może. więc w czym problem?

jak to usunąć? bo się pomyliłem bo dałem jako przerzutki przednie zamiast tylne xD

• Rozwiązanie
Opublikowano

Stan linek oraz pancerzy jest prawidłowy? Powinny być wymieniane orientacyjnie co drugi sezon. Jeśli tu jest wszystko w porządku, zakresy są dobrze ustawione może być krzywy hak przerzutki który będzie negatywnie wpływał na prace przerzutki. 

Opublikowano
16 minut temu, kafarek96 napisał:

Stan linek oraz pancerzy jest prawidłowy? Powinny być wymieniane orientacyjnie co drugi sezon. Jeśli tu jest wszystko w porządku, zakresy są dobrze ustawione może być krzywy hak przerzutki który będzie negatywnie wpływał na prace przerzutki. 

liniki sa nowe pancerze sa jeszcze dobre a tutaj podsyłam zdjecia jak wyglada ta przerzutka. sorki za słabej jakosci

przerzutka.jpg przerzutka1.jpg
Opublikowano

Na drugim zdjęciu widać, że wóżek lekko odstaje. Pomyslał bym nad kontrolą haka, czy jest prosty. Wiecej tu nie ma filozofii, jak wszystko jest ok to zostało tylko to, no chyba że jeszcze źle masz ustawiona odległość górnego kółka od kasety

Opublikowano
10 minut temu, kafarek96 napisał:

Na drugim zdjęciu widać, że wóżek lekko odstaje. Pomyslał bym nad kontrolą haka, czy jest prosty. Wiecej tu nie ma filozofii, jak wszystko jest ok to zostało tylko to, no chyba że jeszcze źle masz ustawiona odległość górnego kółka od kasety

chyba mi sprzedali w sklepie skrzywiona przerzutke a dało by sie to jakoś naprostować?

Opublikowano

Przerzutka nic ma nic do tego ze jest skrzywiony wózek, to idzie od haka :)  Czyli tam gdzie mocujesz przerzutke

Opublikowano
  1. Ja tak miałem kiedyś. Co sie nameczyłem z regulacją  shimano XT to głowa mała. W końcu doszedłem do wniosku ze nie ma cudów,  hak musi byc skrzywiony. Przyjrzałem sie uwaznie i podszedłem do serwisu. Koleś specjalnym przyrządem naprostował hak w 10 minut i wszystko już grało. Tu masz podobnie.
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dfq napisał:
  1. Ja tak miałem kiedyś. Co sie nameczyłem z regulacją  shimano XT to głowa mała. W końcu doszedłem do wniosku ze nie ma cudów,  hak musi byc skrzywiony. Przyjrzałem sie uwaznie i podszedłem do serwisu. Koleś specjalnym przyrządem naprostował hak w 10 minut i wszystko już grało. Tu masz podobnie.

aha i tak musze dać rower do serwisu bo amortyzator mi sie zepsuł. dzieki wszytkim za pomoc

Edytowane przez Mc_gołąb
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

NA wstępie witam Wszystkich. Mam rower Triban 100 z przerzutką z tyłu Shimano Tourney RD-TY300. Przejechałem już na niej ok 3 000 km i ostatnio zauważyłem, że małe kółko od przerzutki dotyka koronki na wolnobiegu. Dokręciłem maksymalnie śrubkę regulacyjną, ale przerzutka odsunęła się tylko minimalnie od wolnobiegu. Po ok 100 km problem znów powrócił. Dodam, że w międzyczasie wymieniłem też łańcuch. czy jest jeszcze jakaś czynność która mógłbym wykonać czy zostaje tylko wymiana przerzutki? 

Opublikowano
2 godziny temu, arturg102 napisał:

NA wstępie witam Wszystkich. Mam rower Triban 100 z przerzutką z tyłu Shimano Tourney RD-TY300. Przejechałem już na niej ok 3 000 km i ostatnio zauważyłem, że małe kółko od przerzutki dotyka koronki na wolnobiegu. Dokręciłem maksymalnie śrubkę regulacyjną, ale przerzutka odsunęła się tylko minimalnie od wolnobiegu. Po ok 100 km problem znów powrócił. Dodam, że w międzyczasie wymieniłem też łańcuch. czy jest jeszcze jakaś czynność która mógłbym wykonać czy zostaje tylko wymiana przerzutki? 

Dokręć przerzutkę do haka i sprawdź, czy dobrze wisi na "ząbku".

Opublikowano

Sprawdzałem już poprawność zamontowania całej przerzutki (w sensie że zdjąłem ją i założyłem jeszcze raz pilnując, aby ząbek był maksymalnie blisko tego ograniczenia)