Skocz do zawartości

Cienki czujnik kadencji (<8mm)

Rafu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję cienkiego czujnika kadencji na Bluetooth na korbę (bez magnesu) o grubości do 8mm. Zamówiłem Magene, ale okazało się, że jest minimalnie za gruby i nie mieści się pomiędzy korbą, a tylnym trójkątem. Przejrzałem dostępne popularne czujniki i wszystkie są za grube, ale może coś pominąłem i ktoś z Was kojarzy produkt, który mógłby pasować?

Od razu mówię, że czujniki montowane na tylnym trójkącie w zestawie z magnesem odpadają.

Opublikowano

Próbowałeś montować bliżej suportu?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak, nawet kombinowałem, żeby założyć czujnik po stronie napędu, ale też nie da rady. Mam korbę XT i nie ma w niej żadnego wgłębienia, żeby się dało jakoś zakombinować.

Opublikowano

Deca są cienkie. Ale i tak ciężko mi uwierzyć, że sie czujnik nie mieści.

Opublikowano

Czujnik Magene ma dokładnie 8 mm grubości. Cieńszych nie widziałem szczerze mówiąc. W zestawie są dwie gumki jedna grubsza druga cieńsza, jak użyjesz tej drugiej to powinno być dobrze. Ale też nie stoi nic na przeszkodzie aby czujnik dać na zewnątrz, jedynie należy uważać aby go nie zgubić. Polecam podkleić mocną taśma dwustronną :) W sposób będziesz miał tylko grubość gumek. 

Opublikowano

Mam czujnik Magene w domu, bo zamontowałem go w rowerze mojej żony i naprawdę nie ma opcji, żeby go przymocować tak, żeby się zmieścił pomiędzy korbę, a dolne widły tylnego trójkąta. Jeśli zdjąłbym tą gumową podkładkę i zamiast tego dał taśmę dwustronną, to może byłby prześwit 0.5mm i byle piasek/błoto spowodowałoby obcieranie. O patencie z zamocowaniem na zewnątrz myślałem, ale jeżdżę platformach i ryzyko zahaczenia butem jest duże. Czujniki z Deca właśnie oglądałem na stronce, ale nie są dostępne i nie mają podanych wymiarów. Może w najbliższym czasie będę w sklepie fizycznie, to poszukam, czy mają coś na stanie i zmierzę.

Opublikowano

Paczalem na ten rower i wideł tam jest szeroko.. Ten z Deca znalazlem na Ali pod marką Action Speed, ale ma 9.4mm, więc się nie kłopocz wizytą w sklepie. Może idź na całość i korbę z pomiarem kup? Kadencję też zapodają :)

Opublikowano

Aluminiowy Scott Genius z 2020r. Wiem, że nie jest to sprzęt do trenowania kadencji i jak się go używa w górach zgodnie z przeznaczeniem, to jest to zbędny gadżet ;) 

Z uwagi na to, że jest to obecnie mój jedyny rower i zauważyłem u siebie tendencję do obniżania kadencji, chciałbym temu zapobiec i stąd pomysł na czujnik. Docelowo będzie jakiś drugi rower (szosa/gravel). W najgorszym wypadku poszukam czegoś montowanego na widelcu + magnes na korbie

To ma być budżetowe rozwiązanie :D Korba z pomiarem mocy do takich nie należy.

Opublikowano

Ja jak się uczyłem trzymać kadencji, a nie miałem miernika. To cały czas liczyłem cykl jednej nogi po pol roku takiej wprawy nabrałem ze widzę na kogoś i wiem z jaka kadencja kręci co do 5 obr. Po tych kilku latach, mam pomiar mocy, a kadencji w ogóle nie używam. Bo chodzi oczywiście jak w zegarku :)