Skocz do zawartości

Problem z tylną przerzutką

aesereht

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nadzieje, że piszę w dobrym temacie.

Problem mam następujący przy zmianie tylnej przerzutki nagle przestała mi przeskakiwać w zakresie 5-8 w górę.

Oznacza to, że przy zmienianiu w dół  poprawnie przerzuca ale przy zmianie w góre potrafi np przy zmianie z 5 na 6 zostawać na 5 i przy zmianie na 7 przeskakiwać o dwie do góry. Jeżeli zejdę z 7 na 6 tak samo aby przejść na 7 z powrotem muszę przejść na 8 i zejść jedną w dół. Przejście z 7 na 8 jest normalne i też normalnie wchodzi dla przerzutek od 4 w dół. Przy zmianie biegów jest słychać chropotanie (co raczej pewnie nie jest dziwne jak zmienia o 2 biegi).

Czy ktoś wie w czym problem. Rower jest roczny był raz serwisie na kontroli jakieś 2-3 miesiące temu.

Z dodatkowych rzeczy (raczej nie związanych )miał wymienianą dętkę tylną oraz odpowietrzane tylni hamulec przez serwis (tylko płyn).

Opublikowano

Powodòw może być kilka , może wystarczy naprężyć linkę kręcąc barylką , linka i pancerz mogą być do wymiany , może też być krzywy hak , poczytaj o regulacji i popròbuj  jak nie dasz rady oddaj do  serwisu zdalnie ciężko stwierdzić