Skocz do zawartości

Upgrade napędu z 2x8 na 1x10, 1x11 lub 1x12 Shimano lub SRAM - TREK MARLIN 6 2021

T.wega
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

Mam obecnie rower TREK Marlin 6 2021 z napędem 2x8 i chciałbym go wymienić na 1x10 1x11 lub 1x12.

-Manetki Shimano Altus M315

-Przerzutka przednia Shimano Altus M315, obejma 34,9 mm

-Korba Shimano M315, 36/22, 170 mm długości

-Przerzutka tylna Shimano Altus M310

-Kaseta Shimano HG31, 11-34, 8-rzędowa

Chciałbym mój obecny w/w napęd zmienić w komplecie z manetkami korbą i łańcuchem na 1x10, 1x11, 1x12 (Shimano DEORE lub SRAM) ale bez wymiany kół.

Proszę o info jaki napęd będzie odpowiedni do mojego roweru i który największy się zmieści tj. 10,11 czy 12.

Dodatkowo chciałbym zmienić w zestawie blat ale najlepiej na min T34 a najlepiej T36 lub nawet coś więcej.

Nie jestem znawcą, więc nim zrobię coś głupiego i wywalę kasę na sprzęt, który albo nie będzie pasował albo będzie słaby wolę zapytać bardziej doświadczonych kolegów.

Z góry dziękuję za porady.

Opublikowano

Dzięki poradom Rafu w dziale kasety zgłębiłem temat i stanęło na napędzie SRAM.

Ze względu na standardowy bębenek jedyna możliwość to kaseta 12 SRAM NX Eagle ale z reszty NX rezygnuję i pójdę trochę dalej.

Ostatecznie nowy zestaw będzie trochę zmodyfikowany ale jak dla mnie wystarczający:

- Kaseta SRAM NX Eagle 11-50

- Korba SRAM GX Eagle DUB 34T

- Przerzutka tylna SRAM GX Eagle

- Łańcuch SRAM X01 Eagle

- Manetka SRAM GX

- Wkład suportu SRAM DUB

Jeszcze raz dzięki Rafu za porady, zamawiam części i zamykam temat :)

Opublikowano

Taniej wyjdzie  kaseta nx (lib sunrace) a reszta shimano deore 12s lub nawet xt 12s.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Kasety są wymiennie kompatybilne.

Ciekawą opcją jest też 1x11 w całości oparty na deore m5100.

Opublikowano
21 godzin temu, vdcmike napisał:

Kasety są wymiennie kompatybilne.

Ciekawą opcją jest też 1x11 w całości oparty na deore m5100.

Jaki dokładnie zestaw proponujesz?

Opublikowano

Zamiast się spinać na udawane 12s (czyli bez koronki 10T) iść w tanią m5100 czyli rd/cs/cn/fc/sl-m5100 w konfiguracji 34x11-51.

Opublikowano

Może faktycznie racja i nie pchać się w 1x12 tym bardziej ze w moim przypadku i tak najczęściej będę używał części zakresu głównie od 11 w górę a większe przekosy łańcucha w 12 szybciej będą wszystko zużywać. Tylko DEORE podejdzie do mojego bębenka czy można zapakować coś wyższego np SX, SLX ale z korbą min 34T?