lancernik Opublikowano 5 Czerwca 2021 Opublikowano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć, poszukuję pierwszego roweru enduro/mtb. Jako że posiadam już rower crossowy oraz szosę, celuję od razu w fulla. Chciałbym móc zabrać go do bikeparku i może lekko poskakać o ile się nauczę. Zależy mi też na uniwersalności, lubię chodzić po górach i chętnie pośmigałbym kilkadziesiąt kilometrów po Beskidach, Bieszczadach no i może kiedyś Alpach :D Budżet to około 7000, obecnie wytypowałem dwa rowery: -AM100s (https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-am-100s-29/_/R-p-309661) -Dartmoor blackbird intro (https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/enduro-275-fs/dartmoor/blackbird-intro-275) A tu ankieta, może troche statystyki ułatwi wybór https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3fjLZTmCE5btl_ISGFfbiLKR0LGdtQqob5vn-iYANOo3HuA/viewform?usp=sf_link Edytowane 5 Czerwca 2021 przez lancernik
Krystiano Opublikowano 5 Czerwca 2021 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Wiesz, ile osób tyle będzie opinii;) Osobiście jeżeli chodzi o rowery marketowe, to jestem za, ale tylko w przypadku tych tanich konstrukcji na start. W okolicach 1000zł faktycznie Decathlon nie ma sobie równych, jeżeli chodzi o jakość / bezpieczeństwo. Jednak z Twoim budżetem możesz patrzeć na bardziej rozwinięta marki. Ciekawą propozycją jest: Marin Bikes | 2022 Rift Zone 29" 1, katalogowo za 6700 Również wart rozwagi jest:Stance 29 2 (2021) | Męskie rower | Giant Bicycles Polska (giant-bicycles.com) chociaż katalogowo o 900zł przekracza budżet. Nie wiem dlaczego linki nie chcą mi się wkleić, tylko tak dziwnie. 1
lancernik Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Budżet jest powiedzmy ruchomy Ta granica jest bardziej psychiczna, jakoś tak więcej za rower szkoda mi dawać, szczególnie że to pierwszy MTB. Stance jest ciekawą propozycją ? Chyba najłatwiej go dostać, cała reszta jest powyprzedawana a jego akurat dziś widziałem w InterSporcie. Czy kupując rower "Trailowy" powinienem się bać, że może się połamać na takim bikeparku :D? Edytowane 5 Czerwca 2021 przez lancernik
Krystiano Opublikowano 5 Czerwca 2021 Opublikowano 5 Czerwca 2021 9 minut temu, lancernik napisał: Czy kupując rower "Trailowy" powinienem się bać, że może się połamać na takim bikeparku :D? To byś musiał latać konkretne hopy i źle lądować aby go połamać;) Gianta wkleiłem, bo z tych wszystkich wymienionych tylko na nim miałem okazję jeździć w terenie. Banan na twarzy był i mnie się świetnie siedziało za jego sterami. Ale geometria nie jest za bardzo skoczna, dlatego nie pisałem że polecam, ale że godny rozwagi W Górach na pewno się sprawdzi. Do typowych skoków i latania to marka Dartmoor ma chyba najwięcej do powiedzenia. Jak widzę na ich kanale na YT jak latają i jeżdżą, to jestem spokojny że to wytrzyma. 1
DarekH Opublikowano 6 Czerwca 2021 Opublikowano 6 Czerwca 2021 19 godzin temu, Krystiano napisał: To byś musiał latać konkretne hopy i źle lądować aby go połamać;) Gianta wkleiłem, bo z tych wszystkich wymienionych tylko na nim miałem okazję jeździć w terenie. Banan na twarzy był i mnie się świetnie siedziało za jego sterami. Ale geometria nie jest za bardzo skoczna, dlatego nie pisałem że polecam, ale że godny rozwagi W Górach na pewno się sprawdzi. Do typowych skoków i latania to marka Dartmoor ma chyba najwięcej do powiedzenia. Jak widzę na ich kanale na YT jak latają i jeżdżą, to jestem spokojny że to wytrzyma. Akurat Stance to kiepska opcja, jeżeli już brać coś ze stajni Gianta to Trance minimum z jednego podstawowego powodu ->maestro! Stance jest kastratem, a dopiero Trance ma pełne zawieszenie maestro które na prawdę zbiera bdb opinie. A wracając do głównego tematu, myślę, że Marin jest jak najbardziej fajną opcją.
arturchory Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Dla wlasnego zdrowia psychicznego żadnen z tytułowych dwóch. Jak Blackbirda to w wersji Evo. Mialem Intro. Sypalo sie wszystko w nim poza damperem. Amor pierwszy, hamulce do wymiany od razu. Pozniej lozyska sterowe ktore strzelaly jak szalone i ciezko bylo je ustawic. Pozniej korba poszla, z ktorej wypadly inserty. Lepiej troszke doinwestowac i cieszyc sie jazda, zamiast zastanawiac sie jak dlugo rower wytrzyma w calosci do nastepnego serwisu. To nie zarty bo to tez kwestia bezpieczenstwa. Te rowery nie nadaja sie w zasadzie do enduro w tym osprzecie. 1
lancernik Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 Godzinę temu, arturchory napisał: Dla wlasnego zdrowia psychicznego żadnen z tytułowych dwóch. Jak Blackbirda to w wersji Evo. Mialem Intro. Sypalo sie wszystko w nim poza damperem. Amor pierwszy, hamulce do wymiany od razu. Pozniej lozyska sterowe ktore strzelaly jak szalone i ciezko bylo je ustawic. Pozniej korba poszla, z ktorej wypadly inserty. Lepiej troszke doinwestowac i cieszyc sie jazda, zamiast zastanawiac sie jak dlugo rower wytrzyma w calosci do nastepnego serwisu. To nie zarty bo to tez kwestia bezpieczenstwa. Te rowery nie nadaja sie w zasadzie do enduro w tym osprzecie. Kurcze dzięki za info Obecnie liderem jest Marin rift zone 1 (https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-rift-zone-275-1), aczkolwiek mam listę 28 sklepów rowerowych w okolicy i chyba poszukam czy nie został im jakiś rocznik 2019 czegoś ciekawego na dobrej obniżce. Co według Ciebie jest taki minimum, żeby bezpiecznie zacząć?
Kkaaeell Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Koledze ostatnio udało się kupić krossa soila 3 2019 za niecałe 11k
w0jta5 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Jak Marin Rift Zone to dołóż do "2" - sztyca, opony itd. Jak Dartmoor to też trzeba dołożyć do wersji EVO.
Rekomendowane odpowiedzi